Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

HDZ izgubio vlast u Vrgorcu nakon 21 godine neprekidne vladavine, relativni pobjednik Nezavisna lista mladih!



Danas su u Vrgorcu održani prijevremeni izbori za Gradsko vijeće. Od ukupno 6.064 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 3.230 birača, odnosno 53,27%, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 3.230 birača, odnosno 53,27%. Važećih listića bilo je 3.176, odnosno 98,33%. Nevažećih je bilo 54 listića, odnosno 1,67%.

Iz rezultata je vidljiv apsolutni potop HDZ-ove vlasti u Vrgorcu nakon 21 godine neprekidne vladavine. Naime, najviše glasova na izborima dobila je Nezavisna lista mladih (Kandidacijska lista grupe birača nositelja Ante Pranića) koje je osvojila 1053 glasa ili 33,15%. Na drugom mjestu nalazi se koalicijska lista HDZ-HSS-HDS nositelja Nikše Rose koja je osvojila 1036 glasova ili 32,62%. Na trećemu mjestu je SDP nositelja Rade Bobanca s 618 glasova ili 19,46%. Četvrto mjesto osvojio je HNS nositelja Romana Tolja s 240 glasova ili 7,56%, a posljednji je HSP Ante Starčević nositelja Ante Mihaljevića s 229 glasova ili 7,21%. Nezavisna lista mladih osvojila je većinu u Vrgorcu, Podprologu, Velikom Prologu, Banji, Milošićima, Umčanima, Majićima i Ravči. HDZ je osvojio većinu u Žlibini, Mijacima, Poljicima Kozičkim, Stiljima, Dusini i Kotezima. SDP je osvojio većinu u Draževitićima i Kokorićima. HSP AS je osvojio većinu u Rašćanima.

Prema tim rezultatima, od ukupno 15 vijećnika Gradskog vijeća Vrgorca, Nezavisna lista mladih dobila je pet, koalicija HDZ-HSS-HDS je također osvojila pet, SDP je dobio tri vijećnika, a HNS i HSP AS po jednog. Ispred Nezavisne liste mladih u Vijeće ulaze: Ante Pranić, Ivan Franić, Ljubomir Erceg, Ivan Grbavac i Mirko Vuković. Koaliciju HDZ-HSS-HDS predstavljati će: Nikša Roso, Ivica Šalinović, Tomislav Vukosav, Tomislav Galić i Milenko Franić. SDP-ovci u Vijeću biti će Rade Bobanac, Robert Rešetar i Davor Barbir. HNS će predstavljati Roman Tolj, a HSP AS Ante Mihaljević.

Za formiranje vlasti biti će potrebno osam vijećnika, pa je izgledna koalicija Nezavisne liste mladih s SDP-om i HNS-om, a možda i HSP-om Ante Starčević. Iako nijedna oporbena lista na ovim izborima nije osvojila apsolutnu većinu, sama činjenica da je vladajući HDZ spao na jedva trećinu glasova dovoljno govori o urušavanju njihove lokalne vlasti nakon dva desetljeća vlasti.

Međutim, borba za uspostavljanje nove vlasti tek predstoji. Na dužnosti je i dalje ostao HDZ-ov gradonačelnik Boris Matković. Dosadašnja oporba koja sada ima dvije trećine vijećnika vjerojatno neće podržati njegov proračun, pa uskoro opet možemo očekivati prijevremene izbore, ali ovaj put i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Hoće li dojučerašnja oporba, a sada vlast imati snage opet srušiti HDZ na izborima, pokazati će vrijeme.



Post je objavljen 21.12.2014. u 22:52 sati.