Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

OBLJETNICA OSNUTKA 116. BRIGADE

Danas je unatuč izrazito kišnom vremenu u Metkoviću obilježena 23. obljetnica osnutka 116. brigade Hrvatske vojske, poznatije još i kao „Neretvanski gusari“. Iako je brigada osnovana 17. studenog, obilježavanje obljetnice je pomaknuto radi obilježavanja Vukovarske tragedije i putovanja većeg brojabraniteja iz Neretve u Vukovar.

Sinoć je obilježavanje obljetnice 116. brigade počelo u crkvi sv. Ilije misom za sve njene poginule pripadnike
.
Danas su na groblju sv. Ivana Nepomuka u Metkoviću položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 116. brigade HV-a pred većim brojem građana, predstavnicima udruga iz Domovinskoga rata te predstavnicima Grada Metkovića .
Nakon toga su se svi zaputili na početak šetališta uz Neretvu koje od danas nosi novo ime: Šetalište 116. brigade HV koje je dobilo to ime na inicijativu braniteljskih udruga i građana Metkovića.

Inače kroz 116. brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo. 116 brigada tijekom Domovinskog rata nije imala nimalo lak zadatak, a o kakvom bojištu se radilo govori podatak da je državni vrh u to vrijeme slao u svojevrsnu poomoć 116. brigade i postrojbe 1. i 4. gardijske brigade, te niza drugih brigada, pukovnija i postrojbi jer je bojište koje je 116. briigada „pokrivala“ bilo po izuzetno snažnim udarima i napadima nadbrojnijih neprijateljskih snaga.

Video: Goran Marušić


Post je objavljen 30.11.2014. u 17:34 sati.