Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

BURA U TINOVU GRADU: HAC zaposlio nove djelatnike u Centru za kontrolu prometa na autocesti u Vrgorcu među kojima gotovo nema Vrgorčana!



Poput groma odjeknula je danas vijest da su Hrvatske autoceste zaposlile 13 novih djelatnika u Centru za kontrolu prometa u Vrgorcu. Kako neslužbeno doznajemo radi se o djelatnicima koji su zaposleni na određeno vrijeme za poslove zimskog održavanja autocesta. Do zapošljavanja je došlo preko agencije, bez standardnog raspisivanja natječaja za zapošljavanje. A taj natječaj za stalne djelatnike u COKP-u u Vrgorcu Vrgorčani očekuju već godinu dana, još otkako je krajem prošle godine predsjednik uprave HAC-ONC-a Alen Kruhak najavio kako se natječaj za zapošljavanje može očekivati u veljači 2014. godine, što se na kraju nije ostvarilo. Na koncu se dogodilo to da su novi djelatnici zaposleni, istina privremeno, a da Vrgorčani uopće nisu znali da je netko nove djelatnike i tražio, pa su tako posao dobili uglavnom Imoćani koji su očito znali da netko zapošljava. Kako, nije poznato.

Najnovija zapošljavanja uzrokovala su snažno nezadovoljstvo u Vrgorcu, gradu s visokom stopom nezaposlenosti i vrlo visokom stopom iseljavanja mladih zbog nemogućnosti zapošljavanja. Društvene mreže prepune su poziva za organizacijom velikog prosvjeda i drugih iskaza nezadovoljstva protiv ovakve politike HAC-a prema Vrgorcu i Vrgorčanima. Mnogi od građana ovoga kraja su svoju budućnost vidjeli u Centru za kontrolu prometa kod ulaza na autocestu na Ajdanovcu, posebno zašto što bi zapošljavanje Vrgorčana bilo logično jer je najjeftinije rješenje za dugovima opterećen HAC. Sve političke stranke Vrgorca su početkom godine zajedno istaknule stav da na COKP-u u Vrgorcu moraju raditi Vrgorčani ukoliko imaju iste kvalifikacije kao pretendenti na radna mjesta iz drugih gradova.

Političke grupacije u Vrgorcu su odmah i reagirale na najnovije događaje. Nositelj Nezavisne liste mladih Ante Pranić preko službene facebook stranice liste odaslao je popodne u javnost slijedeću izjavu:
„Nastavlja se Vladina politika zaobilaženja Vrgorca. Iako smo imali čvrsta obećanja da će u veljači biti raspisan natječaj za 30-ak radnih mjesta kod kojih će domaće stanovništvo imati prednost prilikom zapošljavanju, ovim činom smo prevareni i izigrani. Smeta me što otpor Vladinoj politici zaobilaženja Vrgorca aktivnije ne pružaju Vrgorčani koji bi mogli stranačkim linijama donekle lobirati za interes Vrgorca u Zagrebu. Politika nezamjeranja zbog vlastitih političkih karijera pojedinaca uzrokovala je pogodnu klimu za donošenje mnogih odluka iz Zagreba koje nisu u interesu Vrgorca. Umjesto da autocesta potakne gospodarsko-demografski uzlet Vrgorca, mnoge Vladine odluke ubrzat će proces iseljavanja Vrgorčana. Autocesta će tada biti najkraća veza za odlazak iz Vrgorca."

Informacija o zapošljavanjima u HAC-u uzrokovala je buru u vrgorskoj organizaciji SDP-a u kojoj su za sve saznali od novinara. Kako neslužbeno doznajemo, vrh stranke danas se hitno konzultirao o novonastaloj situaciji, a odmah potom predsjednik organizacije Rade Bobanac je kontaktirao vladu i vrh resornih ministarstava. Saznajemo da je palo i mnogo teških riječi na račun načina na koji se HAC odnosi prema Vrgorcu, pogotovo u dijelu koji se tiče zapošljavanja bez natječaja. O svemu je Bobanac preko društvenih mreža večeras izvijestio javnost: „SDP Vrgorac podsjetio je danas odgovarajuće institucije na javno dana obećanja o zapošljavanjima na autocestama u Vrgorcu. Ne želimo nikoga učiti njegovu poslu, ali samo po sebi jasno je zašto bi Vrgorčani bili duplo jeftinije rješenje za HAC od bilo koga drugoga jer im se na COKP-u u Vrgorcu ne treba plaćati putne troškove. Jeli HAC-u interes smanjiti troškove poslovanja ili ne? Kao što smo energično tražili i dobili vraćanje uredovnih dana suda te rendgena, isto ćemo raditi i u ovom slučaju. Vrgorac nije ničija lopta za napucavanje!“

Post je objavljen 28.11.2014. u 21:35 sati.