Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diogenovabacva

Marketing

Samostan sv. Hipokrita Hipokrata


Sestra ROZARIJA: Vidiš kako je ovo zanimljivo. Jesi li znala da Hrvatska ima daleko najnižu stopu legalno obavljenih abortusa u Europskoj uniji? Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zbilja su frapantni. U nas je, na primjer, stopa legalno induciranih pobačaja – dakle onih kad žena samostalno odluči prekinuti trudnoću – dvostruko niža od europskoga prosjeka. A u odnosu na predzadnju zemlju na listi, u Hrvatskoj se godišnje obavi čak 50 posto manje dobrovoljnih abortusa.

Sestra LUCIJA: Pa to je dobro, zar ne?

ROZARIJA: Jest, samo postoji među tim podacima i jedan paradoks. Hrvatska istovremeno ima i najnižu učestalost korištenja bilo kakvih kontracepcijskih sredstava. Debelo najniži prosjek u Europi! Recimo, u zemljama sa snažnom katoličkom tradicijom, poput Italije ili Španjolske, bilježi se trostruko veći broj pobačaja nego u Hrvatskoj. Ili, uzmimo za primjer Nizozemsku, gdje je stopa abortusa relativno niska, ali ipak za 50 posto veća nego u Hrvatskoj. Tamo, međutim, preko 70 posto seksualno aktivnih žena koristi pilule protiv začeća, a u Hrvatskoj pilule uzima njih manje od 8 posto. Razumiješ, Lucija?

LUCIJA: Ne razumijem.

ROZARIJA: Pa ispada da u Nizozemskoj ima razmjerno malo pobačaja zbog seksualne osviještenosti, dok ih je u Hrvatskoj još manje zbog seksualne neosviještenosti. Hoću reći sljedeće: ako navedene parametre uzmemo zdravo za gotovo – da je dakle u Hrvatskoj najniža stopa legalnih abortusa u Europi, a istovremeno i najmanje korištenje kontracepcije – jedini mogući rezultat jednadžbe je da se u Hrvatskoj rađa više djece nego drugdje.

LUCIJA: A ne rađa se?

ROZARIJA: Ne, ne rađa se. Dapače, broj novorođenih stalno se smanjuje. Stopa nataliteta jedna je od najnižih u ovome dijelu svijeta!

LUCIJA: Čekaj malo, to bi onda značilo da Hrvatice i Hrvati imaju radikalno drugačije seksualne navike od ostatka čovječanstva?

ROZARIJA: Točno. Odbacimo li prekid snošaja kao nesigurnu kontracepcijsku metodu, to bi značilo da ovdje sve vrvi od popova i časnih sestara. Značilo bi da u Hrvatskoj nitko nikoga ne jebe!

LUCIJA: Ali mi znamo da to nije istina! Već samo iskustvo iz ovog samostana govori da…

ROZARIJA: Ispravno razmišljaš, mila. Razumno je pretpostaviti da ovo nije zemlja celibata, to jest da se građanke i građani Hrvatske jebu s približno istim intenzitetom kao i pučanstvo u ostalim zabitima kugle zemaljske. Prema tome, uzmemo li sada u obzir sva tri parametra – i najnižu stopu abortusa, i najmanje korištenje kontracepcije, i sve manji broj rođene djece – ispada da je dobiveni statistički rezultat nemoguć!

LUCIJA: Pa što se onda događa? Kako je moguće da nema ni djece ni pobačaja, ako računamo da se bludne radnje odvijaju relativno redovito?

ROZARIJA: Pazi ovako. Građanke Hrvatske koje ostanu trudne, a ne žele roditi, skanjuju se odlučiti za pobačaj koji im je zakonom omogućen uglavnom iz dva razloga. Prvi je snažna društvena stigma kojoj su izložene, a drugi, mnogo praktičniji, jest nedostatak liječnika koji bi takav zahvat obavili. Jesi li znala da više od polovice ginekologa u hrvatskim bolnicama odbija izvoditi abortuse? Zakon im to dopušta, jer se pozivaju na nešto što zovu ''prizivom savjesti'', vele da im vjera brani poduzimati takve medicinske postupke.

LUCIJA: Tih s prizvanim savjestima je tako mnogo?

ROZARIJA: Kulturološka tumačenja nemaju temelja. Najjednostavnije objašnjenje toga neobičnog fenomena ponudio je ravnatelj riječke bolnice. Rekao je – ja u svojoj bolnici ne toleriram privatne pobačaje! Shvaćaš, Lucija?

LUCIJA: Čekaj malo. Hoćeš reći da…

ROZARIJA: Da, to hoću reći. Pobačaji se u Hrvatskoj uredno i masovno izvode, ali u tajnim, privatnim aranžmanima. I to uglavnom u državnim bolnicama, jer zakon ne dopušta da se izvode u privatnim ambulantama. A obavljaju ih mahom liječnici koji zbog ''priziva savjesti'' odbijaju to činiti legalnim putem. Cijena pobačaja, ovisno o zdravstvenoj ustanovi, kreće se od dvije do četiri tisuće kuna. Keš curi direktno u džepove bijelih mantila. Zašto nešto činiti za redovnu plaću ako možeš ostvariti dodatni honorar?

LUCIJA: Joj, pa to je obična korupcija!

ROZARIJA: Ne obična, nego katolička korupcija, Lucija. Izgleda da imamo modelski primjer crkvenog morala u svakodnevnoj praksi: deklariraš se kao ljuti vjernik zato da bi mogao ilegalno zarađivati pare, i to na djelatnosti koju vjera najstrože osuđuje. ispada da je korupcija sastavni dio vjerskih sloboda. Odnosno da ona predstavlja samu suštinu hrvatskoga katoličanstva. Radi se o nekoj vrsti crne burze gdje se operira novčanim jedinicama u vidu pervertiranih ideala – što su snažnija religijska uvjerenja u službenome dijelu programa, to je izdašniji profitni priljev u ilegalnoj zoni. Šire promatrano, to je princip na kojem funkcionira ova država.

LUCIJA: Statistički gledano, međutim, Hrvatska je lojalnija kršćanskim vrijednostima od Vatikana.

ROZARIJA: Statistički gledano, ova zemlja je samostan u kojem svi glume da su časne sestre, poput tebe i mene. A ispod statističke ambalaže, zatječemo krv, znoj i kiretažu. I pritom su žene – radi gole pljačke i nasilja organiziranih pozivanjem na vjerske razloge – silom gurnute u područje bezakonja. Te su nesretnice živi dokaz lukavosti sistema: zakonom im je zajamčeno pravo na pobačaj zato da ga ne bi mogle zakonito koristiti.

LUCIJA: Sve u svemu, nisam još čula za bijedniji lanac hipokrizije.

ROZARIJA: Ni ja. S tim da me muči još jedna stvar. Ako je Hrvatska katolička zemlja, a ispostavlja se da je to katoličanstvo lažno, zbog čega bi Hrvatska bila istinita?

LUCIJA: Nemam pojma. A malo sam i umorna od analize katoličke Hrvatske. Hajdemo mi na spavanje.

ROZARIJA: Slažem se.

LUCIJA (cijukne u mraku): Polako, mila, gdje si navalila…

ROZARIJA (šapćući): Ne brini, stavila sam prezervativ._1



  1. Kakva je ovo dramatizacija? Malo sam prosijao, prodestilirao (zaboravljeni) Ivančićev tekst iz ožujka; nekako se turbo reaktualizirao zadnjih dana.



Post je objavljen 29.10.2014. u 20:40 sati.