Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

TRAVNIČKI VATROGASCI OBILJEŽILI 135.GODINA DJELOVANJA

TRAVNIK

Travnik je u protekla dva dana bio u znaku vatrogastva, koje je povodom 135 godina organiziranog djelovanja u ovom gradu obilježeno bogatim programom. Današnja profesionalna Teritorijalna vatrogasna jedinica gaji tradiciju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Travnik koje je osnovano davne 1879. godine i kao takvo najstarije je u BiH, te među najstarijim u Evropi.

Manifestacija obilježavanja vrijednog jubileja započela je danima otvorenih vrata kada je u njihovom Domu upriličena izložba fotografija iz života i rada svih generacija vatrogasaca iz proteklih 135 godina, te prezentirana vatrogasna oprema i tehnika u jedinicama Travnik, Turbe i Nova Bila koje su posjetili i djeca i odrasli. Drugog dana proslave vatrogasna vozila sa pratećom opremom prošli su Bosanskom ulicom, nakon čega je održana taktičko-pokazna vježba na platou ispred zgrade vlade SBK-a. Završna ceremonija obilježavanja jubileja priređena je u Centru za kulturu općine, gdje je održana svečana akademija na kojoj su u prisustvu gostiju iz BiH i inozemstva zaslužnima dodijeljenje zahvalnice i plakete.

- Svaka generacija vatrogasaca kroz ovih 135 godina imala je slične probleme u svom radu, mada je društvena zajednica našem pozivu redovno davala i daje važno mjesto u svakodnevnom životu. DVD Travnik formirano je na inicijativu radnika i zanatlija, pa je njegov prvi predsjednik bio Ivo Budimirović, a tadašnji gardonačelnik Muharembeg Teskeredžić na službenom putovanju u Beču osobnim sredstvima kupio je za tadašnje prilike najsuvremeniju vatrogasnu ručnu pumpu, koju je nesebično poklonio vatrogascima. Mada je jedinica kasnije prošla kroz ratove, vatrogasci su uvijek bili na usluzi građanima ne žaleći ni svoje živote. Stoga mi i danas imamo veliko povjerenje stanovništva i pozivamo ih na dalju suradnju., rekao je između ostalog u svom govoru Efraim Pinjo, direktor UO TVJ Travnik.
Image and video hosting by TinyPic
Tako su za ostvarenu suradnju, iskazanu profesionalnost i požrtvovanost zahvalnice dobili Nedžib „Bibo“ Skopljaković, Božana Džepina, Mehmed „Meko“ Džambegović, Nesib Mehić, Hamid Dautović, Ivo Kolenda, Anto Matković, Šefko Kadić, Hazim Zolota, Vinko Mišković, Ivan Mierževinski, Elvis Melić, Mesud Kadić, Miro Gudelj, Emir Kolasević, Elvir Talam, Jedinica za podršku MUP-a SBK, Policijska stanica Travnik, vatrogasna društva Turbe, Nova Bila i Vitez, Sarajevo osiguranje i TNT radio. Za svesrdnu pomoć u opremanju, osposobljavanju i razvoju vatrogastva i protupožarne zaštite u Travniku plakete dobili Ivica Glas (Krapina, Hrvatska), Alija Islamović, Armin Dautović, Fuad Talam, Raif Rosić, Izedin Džambegović, Hamdija Bojić, Samir Malkoč, Amela Skrobo-Hadžijusufović, Selvedin Salkica, Ešref Kozarić, Enver Migalo, Osman Porić (posthumno) i Adnan Hopić (posthumno), Općina Travnik, vlada SBK, UO TVJ Travnik i Služba za civilnu zaštitu općine Travnik.

Međunarodno priznanje
Vatrogasna zajednica Republike Hrvatske, na prijedlog Krapinsko-Zagorske županije, za međunarodnu suradnju i promicanje strukovnih i prijateljskih odnosa dodijelila je direktoru UO TVJ Travnik, Pinjo Efraimu, Odlikovanje za međunarodne zasluge Republike Hrvatske, koje su mu uručili predstavnici Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske doktor Ivica Balagović i Ivica Glas. Priznanje od Vatrogasne zajednice Republike Hrvatske dobila je i UO TVJ Travnik.…. avaz.ba

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 29.10.2014. u 16:15 sati.