Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 10.PETAR TRASONICO – (Pag 2.pol. XVI.st. – Venecija 1.pol. XVII.st.)





Mletačka Republika je naziv grada-države sa središtem u današnjem talijanskom gradu Veneciji, koja je postojala od 9. do 18. stoljeća (do 1797. godine). To je bila pomorska sila na obalama istočnog Mediterana, odnosno na obalama Jadranskog mora.


Mletačkoj Republici pripao je veći dio naše obale te je time započelo novo razdoblje i u povijesti Paga. Venecija je Pagu ostavila municipalnu samoupravu i dodjelila mu posebnog kneza i na tom položaju izmjenjivali su se Mlečani sve do propasti republike. Ona je za to imala posebnog interesa, jer je od same paške soli izvlačila ogromne koristi.

Paško Vijeće je za svoje potrebe odabiralo poslanike i zastupnike u samom vrhu Mletačke vlasti.
Jedan od njih je svećenik Petar Trasonico koji je svjedok višestoljetne prisutnosti iseljenika sa otoka Paga u Mlecima.
Kolika je bila uloga svećenika Petra Trasonica u mletačkoj sredini, svjedoči njegova oporuka iz 1624, koju je ostavio kao stanovnik mletačke župe sv. Severa u predjelu Castello. Ta oporuka jasno svjedoči kolika je bila njegova uloga u svakodnevnom životu, sredine u kojoj je djelovao, kakav je njegov odnos prema vjerskim ustanovama i ljudima koji ih vode, odnos naspram gospodarskim, materjalnim i kulturnim dobrima toga doba. Posebno se očituje njegov odnos prema hrvatskoj zajednici i bratovštini sv. Jurja i Tripuna.

Mjesto njegovog posljednjeg počivališta je grobnica kraj olatara Prečiste Djevice Marije (Madonna della Purificazione) u Furlanskoj crkvi. Izvršiteljima oporuke imenuje svećenika Furlanske crkve te vodeće dužnosnike hrvatske bratovštine – gastalda i vikara.
Kapelanu te crkve dariva jedan dukat i svijeće za 60 misa koje će se za spas Petrove duše služiti u toj crkvi.
Nabrajajući dalje umjetnine koje posjeduje, ponajprije slike sakralnog sadržaja te predmete umjetničkog obrta, mahom za liturgijsku uporabu (crkvena ruha, misnice, kaleže, ubruse i ostali pribor), paški ih svećenik ostavlja spomenutom kapelanu crkve sv. Ivana od Furlana.
Spominjući ostavštine namijenjene u nabožne svrhe na otoku Pagu, određuje da se svota od 280 dukata, koje mu je dužan paški građanin Nikola Mirković, mora upotrijebiti za miraz siromašnim djevojkama iz grada Paga. Djevojke će izabrati predstavnici i zastupnici zajednice građana i pučana Paga, a udio u njihovu izboru i pravednoj podjeli miraza (10 dukata svakoj djevojci) imat će također i predstavnici stolne crkve grada Paga.

Ostatak novca poklonio je hrvatskoj bratovštini, uz uvjet da se svake godine izdvoji 60 dukata i pokloni franjevačkom samostanu "della Vigna".
Kao takav Petar Trasonico se može svrstati u zapaženije iseljenike u Mlecima u XVII. stoljeću.



Post je objavljen 19.10.2014. u 12:24 sati.