Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ISPLAĆENE POTPORE ZA NAKNADNU SJETVU ZBOG POPLAVA


POPLAVLJENIMA ISPLATA U LIPU ?!

Ministarstvo poljoprivrede priopćenjem za javnost 9.listopada je pojasnilo kako je, kome, za koje kulture, te u kom iznosu isplaćena potpora za naknadu sjetve zbog poplave koja je u svibnju u razmjerima elementarne nepogode zahvatila naselja u Vukovarsko- srijemskoj, Sisačko - moslavačkoj i Požeško –slavonskoj županiji.

Image and video hosting by TinyPic
Pregled poplavljenih naselja u tri navedene županije

U priopćenju piše slijedeće„Kako bi svi poljoprivrednici i zainteresirana javnost mogli vidjeti kome je i za koju vrstu poljoprivredne kulture isplaćena potpora za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu, Ministarstvo poljoprivrede objavljuje tablicu s podacima o svakoj pojedinoj poplavljenoj ARKOD parceli i kulturi koja na njoj raste.

Image and video hosting by TinyPic
Popis kultura i sjemena,gnojiva, goriva i cijena tog materijala

Iznad naziva svake kulture nalazi se iznos procijenjenog troška repromaterijala za tu kulturu po hektaru (sjeme/sadni materijal/gnojivo/gorivo), pomoću čega je izračunat iznos novčanih sredstava koji je u konačnici isplaćen svakom poljoprivredniku za provedbu naknadne sjetve. Nazivi poljoprivrednih gospodarstava u tablici se ponavljaju jer je u obzir uzeta svaka poplavljena ARKOD parcela, a neki poljoprivrednici ih imaju nekoliko.

Image and video hosting by TinyPic

Satelitska snimka poplavljenih područja od 26.5. 2014.


Kako bi svaki poljoprivrednik mogao provjeriti koje su poplavljene poljoprivredne površine ušle u izračun, na javnom ARKOD pregledniku, svima su dostupni podaci za svaku pojedinu zemljišnu parcelu: http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/.

Podsjećamo, temeljem podataka Hrvatskih voda o poljoprivrednim površinama zahvaćenim poplavom na dan 26. svibnja 2014. godine, Agencija za plaćanja rukovodila se sa satelitskim snimkama ARKOD parcela te ih usporedila s poljoprivrednim kulturama koje su poljoprivrednici prijavili u svom godišnjem zahtjevu za izravnu potporu ove godine, kao i cijenom repromaterijala pojedinačnih kultura dobivenih od Savjetodavne službe. Nakon provedene analize utvrđeno je da se naknada štete odnosi na ukupno 3.577 hektara poljoprivrednih površina u 3 županije koje obrađuje ukupno 598 poljoprivrednih gospodarstava, a kojima je Agencija isplatila ukupno 9.343.407,93 kuna " - tekst je iz priopćenja ministarstva poljoprivrede.

Odluka Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima zahvaćenim poplavom za provedbu naknadne sjetve za 2014. godinu donesena je na sjednici 22.svibnja,a objavljena je u NN 65/14 , na dan 28.5. 2014. Odluka je stupila na snagu danom donošenja.





Post je objavljen 19.10.2014. u 09:16 sati.