Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Perfidna logika Porezne uprave




Svatko tko pokušava preživljavati od honorara svake godine poneku dodatnu kunu ušićari od povrata poreza.
Tako sam ja npr. za honorare koje sam primio lani trebao ove godine ostvariti povrat od cca 3.400 kuna.
Prethodnih godina taj povrat sam dobivao početkom srpnja. Kako ove godine do početka listopada ništa još nije leglo na moj račun, nazvao sam ih da vidim što je s tim, i suočio se s kafkijanskim apsurdom.

Naime prošle sam godine honorare primao od 6 različitih poslovnih subjekata.
Ispostavilo se da jedan od njih nije uplatio porez državi na moj honorar.
Taj porez iznosi cca 700 kuna i sad Porezna uprava meni odbija isplatiti povrat poreza na sve ostale honorare koje sam primio (i na koje su moji poslodavci platili porez) jer taj jedan porez nije uplaćen. Država dakle mene kažnjava za nešto s čim ja nemam nikakve veze, za nešto za što ja ne snosim nikakvu krivicu.

Logično bi bilo da mi, umjesto ukupnih 3.400 kuna povrat umanje za tih 700 kuna, pa da mi isplate ostatak od 2.700 kuna, a od poslodavca koji državi nije uplatio svoju obvezu taj dug potražuju.

Ali, naša birokracija očito za logiku ne mari.

Porezna uprava dakle jako dobro zna koji poslovni subekt nije uplatio porez na moj honorar, ali oni neće 'ganjati' njega, neće njemu poslati inspekciju, kaznu ili ovrhu nego će kazniti mene neisplatom preostalog dijela povrata poreza - iako ja ne snosim nikakvu krivicu za to što jedan od 6 poslodavaca kod kojih sam lani zaradio honorar nije uplatio porez državi na moj honorar.

Ali, možda sam bio prebrz u zaključku kako tu nema nikakve logike - zapravo se radi o perfidnoj logici koja omogućava državi da uštedi - ispostavlja se naime da državi, u ovom slučaju zapravo odgovara da joj poslovni subjekti ne plaćaju porez.

Naime, da je on uplatio tih 700 kuna poreza na moj honorar država bi meni trebala isplatiti povrat od 3.400 kuna - zato se Porezna uprava ni ne trudi od njega naplatiti tih 700 kuna jer joj to omogućava (iako ne razumijem po kojoj osnovi) da meni ne isplati preostali dio povrata poreza od 2.700 kuna i tako zapravo državnom proračunu uštedi četiri puta veći iznos od poreznog duga jednog od mojih poslodavaca. A za taj dug kažnjavaju mene, umjesto onoga tko im nije uplatio porez.

Dakle, zaključak kako tu nema logike nije bio točan - logike tu ima, perfidne pokvarene logike, ono čega tu nema jest PRAVDA.


******

UPDATE (08.10.2014.)

EPILOG:


još sinoć mi se javio onaj 'dužnik' zbog čije je neuplate poreza na moj honorar porezna meni odbijala isplatiti povrat poreza za honorare od ostalih pet drugih medija za koje sam lani pisao - ispričava se jer nije ni slutio da će neisplata poreza na honorar koji je meni pošteno i na vrijeme platio prouzrokovati probleme meni, i ovih dana će uplatiti svoj dug poreznoj.

Dakle, mission accomplished, i to uz višekratnu korist : em će mi porezna ubrzo nakon njegove uplate (valjda) isplatiti cjelokupan povrat, em sam uživao u graktanju PROTIV, em je ovaj tekst osvanuo na naslovnici Blog.hr i na naslovnici portala Dnevnik.hr i znatno povećao čitanost mog bloga.

Inače, budući da je ovo bilo jako zabavno, za koji dan ću vam isporučiti izvještaj o mom vrlo osebujnom iskustvu s HEP-om, o borbi bjesomučnoj i bespoštednoj, ali uspješno okončanoj, samnom kao pobjednikom, naravno wink









Post je objavljen 07.10.2014. u 11:30 sati.