Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

M.PETIR TRAŽILA OD EK PRIZNAVANJE AUTOHTONIH PROIZVODA




INTERNET STRANICA NI NAKON GODINU DANA NIJE
PREVEDENA NA HRVATSKI



Asistent hrvatske europarlamentarne zastupnice Marijane Petir,Domagoj Stjepan Krnjak, poslao mi je informaciju o stanju riješavanja zahtjeva za registraciju zemljopisnog porijekla i oznake izvornosti hrvatskih autohtonih proizvoda.

Prenosim informaciju


Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir postavila je pitanje Europskoj komisiji kada se može očekivati rješenje zahtjeva za registraciju zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti za Istarski pršut te ostale proizvode iz Hrvatske za koje su zahtjevi podneseni.
Za zaštitu oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka izvornosti za poljoprivredne i prehrambene proizvode - Istarski pršut dokumentacija je uz zahtjev EK podnesena 4.10.2012. godine. Informacija o tome objavljena je u Službenom listu EU C 155/3 od 1. lipnja 2013. godine.
Prema informacijama koje se mogu pronaći na interetskoj stranici EK, s područja Hrvatske je do sada uz Istarski pršut prijavljeno još 14 proizvoda:Lički krumpir, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Meso zagorskog purana, Dalmatinska maraska / Dalmatinska maraška, Neretvanska mandarina, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Virovitička paprika, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Drniški pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčki pršut, Dalmatinski pršut, Baranjski kulen, Varaždinsko zelje, a samo je za Istarski pršut ta informacija objavljena u Službenom listu EU.
Niti jedan podneseni zahtjev iz Hrvatske do sada još nije riješen te je Petir u okviru sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta to pitanje već postavila Eurospkoj komisiji, a sada ga je uputila i pisanim putem.

Petir je ujedno napomenula da interenetska stranica na kojoj se navedene obavijesti mogu pronaći još uvijek nije prevedna na hrvatski jezik (prevedena je na ostale europske jezike).

http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/publishedName.html?denominationId=7200


Domagoj Stjepan Krnjak
Parliamentary Assistant to Marijana Petir, MEP
domagojstjepan.krnjak@europarl.europa.eu

European Parliament
ASP 4E 115, Rue Wiertz 60,
B-1047 Brussels
Tel:+32 (0)2 28 37429 Fax: +32 (0)2 28 49429
Parlement européen
Bât. Louise Weiss T09039
1, avenue du Président Robert Schuman,
F-67070 Strasbourg
Tel:+32 (0)3 88175429 Fax: +32 (0)3 88179429




Post je objavljen 06.10.2014. u 22:50 sati.