Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OKRUGLI STOL O REZULTATIMA PROIZVODNJE PŠENICE



REZULTATI - PREKO SAVJETODAVNE SLUŽBE!

U Ministarstvu poljoprivrede održan je 29. listopada 2014. godine okrugli stol pod nazivom „Pravilnom agrotehnikom do visokih prinosa pšenice dobre kakvoće“. Ideja je da se održi više stručnih tematski okruglih stolova, sa ciljem unaprejeđenja poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.
Kroz rasprave i prezentacije stručnjaka sa Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Savjetodavne službe te predstavnika udruženja poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih poduzeća i Hrvatske poljoprivredne komore analizirati će se postojeće stanje, uvjeti proizvodnje u promijenjenim agrometeorološkim uvjetima, te će biti donesene preporuke koje će preko Savjetodavne službe biti prenesene do primarnih poljoprivrednih proizvođača.

U priopćenju ministarstva poljoprivrede piše slijedeće:
„Teme prvog okruglog stola bile su rezultati proizvodnje žitarice sa posebnim naglaskom na pšenicu u 2014. godini te preporuke za predstojeću jesensku sjetvu. U sklopu ovih tema kroz stručnu raspravu obrađene su slijedeće teme: obilježje proizvodnje pšenice 2013./2014. i preporuke za sjetvu 2014., obilježje vegetacijske sezone 2013./2014., posljedice prekomjernih oborina na žitarice (pšenicu), upute za sjetvu ozime pšenice – otkupa uroda sukladno kodeksu kakvoće.
Za proizvođače žitarica 2014. godina je bila godina velikih izazova zbog loše vegetacijske godine, sa velikim problemima u proizvodnji (velike količine oborina, loši klimatski uvjeti, pojava brojnih bolesti zrna i slično). Sve je to utjecalo na slabije prinose i lošiju kvalitetu pšenice. Iz tog je razloga potrebno ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi pristupiti na stručniji način, pri čemu je sjetva kvalitetnog i deklariranog sjemena jedna od garancija uspješne proizvodnje.
Prilikom planiranja sjetve pšenice i izbora sorata treba znati da će otkup uroda pšenice 2015. godine otkupljivači obavljati sukladno kakvoći koju propisuje Kodeks otkupa žitarica i uljarica, a poznavanje karakteristika sorata i provođenje preporučenih agrotehničkih mjera utjecat će na kvalitetu uroda, a time i na cijene proizvedene pšenice, zaključeno je na današnjem okruglom stolu. Optimalan rok sjetve u našim agroekološkim uvjetima za većinu sorata pšenice je 15.-25. listopada.

Stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe kao i samih proizvođača složili su se kako je edukacija proizvođača nužna jer su se okolnosti, kako vremenske tako i tržišne, promijenile, zbog čega je potrebno vršiti stalnu edukaciju i unaprjeđenje proizvodnje.
Rezultati prve stručne rasprave te konkretni zaključci i preporuke proizvođačima kako u novu sjetvu ući sa najboljim praksama sa ciljem povećanja prinosa i kvalitete uroda pšenice i drugih žitarica, bit će objavljeni preko Savjetodavne službe te distribuirani krajnjim korisnicima proizvođačima. Ove bi preporuke u konačnici trebali samim poljoprivrednim proizvođačima pomoći da ostvaruju veći prinos, a time i prihode“ – piše u priopćenju glasnogovornika ministarstva poljoprivrede Miroslava Kuskunovića.




ČITATELJI ĆE PRIMJETITI DA SE U PRIOPĆENJU NE NAVODI IME NI JEDNOG SUDIONIKA OKRUGLOG STOLA, KAO I TO DA NIJE JASNO, DA LI JE GORNJI TEKST OPSERVACIJA GLASNOGOVORNIKA ILI SU INFORMACIJE U REČENICAMA IZGOVORENE OD SUDIONIKA OKRUGLOG STOLA.
NO I DALJE, usprkos mnogim mojim zahtjevima da treba pisati kako to forma izvještaja nalaže OVAKO PIŠU OSOBE KOJE RADE U ODNOSIMA S JAVNOŠĆU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE.




Post je objavljen 30.09.2014. u 16:54 sati.