Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Referendum o izbornom sustavu

Građanska inicijativa »U ime obitelji«, koju podupiru brojne građanske i strukovne udruge, sindikati, vjerske zajednice, obitelji i pojedinci, organizira od 21. 9. do 5. 10. 2014. izjašnjavanje birača o potrebi raspisivanja referenduma na kojem bi građani RH odlučili žele li da se u Ustav RH unesu načela glasovanjakoja potiču demokratizaciju izbornog sustava i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj.

Građani će moći zatražiti raspisivanje referenduma dajući svoj potpis i OIB na više od 2 000 lokacija po cijeloj Hrvatskoj te tako pridonijeti promjenama načina upravljanja Hrvatskom. Time će se omogućiti da u Hrvatski sabor mogu ući sposobni i pošteni ljudi više odgovorni biračima, a ne toliko stranačkim oligarhijama.

Image and video hosting by TinyPic

Dosadašnji izborni sustav jest nepravedan jer ni približno ne odražava glasovanje na izborima s raspodijeljenim saborskim mandatima. To znači da postoje saborski zastupnici koji su nezasluženim glasovima osvojili mandat u Hrvatskome saboru, jer su im se pribrojili glasovi birača koji su glasali za neku drugu stranku koja nije prešla izborni prag od sadašnjih 5%.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine 606.356 glasova, od ukupno 2.353.465 važećih, »nezasluženo« je pribrojen nekom političaru iz stranke koja je prešla izborni prag. Odnosno, svaki četvrti građanin koji je došao glasati na izborima glasao je za neku političku opciju koja na kraju nije predstavljena u Hrvatskome saboru.

http://uimeobitelji.net/referendum-o-izbornom-sustavu-najcesca-pitanja-i-odgovori/

Post je objavljen 30.09.2014. u 01:16 sati.