Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Moja tajna (služba)

Referendumska inicijativa za promjenu izbornog zakona (predložena kao promjena ustavnog članka) (unatoč višestrukim prijašnji saborskim čitanjima, raspravama i promjenama izbornog zakona ) višestruko odstupa od demokratskog načela ... (tim se brišu sva prijašnja saborska nastojanja izgraditi zadovoljavajući demokrasti sustav).
RH je parlamentarna demokracija s direktnim učešćem glasača (referendumom - participativna demokracija). Ali iza pisane formulacije oblika stoji nekoliko bitno različitih mogućih tumačenja te definicije.
Uobičajeno, po ustavnoj odredbi o vlasti koja proizlazi i pripada narodu, parlamentarna demokracija je zastupničkog tipa, iako to zastupništvo (ovlasti i obaveze) nisu zakonima precizirane ...
Očekujemo kako su saborski zastupnici odgovorni biračima i birači ih mogu opozvati. Do sad se to nije ostvarilo. Niti je (zakonski) poznato kako bi to ostvarili ...
Imamo slučaj Vlade (koju imenuju saborski zastupnici, većinom), koja je potpuno dezorjentirana. Ali je nitko (saborska većina) ne opoziva. Ako saborska većina (koja ju je izabrana) ne opoziva, tko je ovlašten to uraditi (u ime naroda, kojem vlast pripada) umjesto njih? Predsjednik RH ima ustavne ovlasti tražiti izglasavanje saborskog povjerenja Vladi (koje će saborski zastupnici potvrditi jer i oni imaju ovlasti opozvati Vladu, ali to ne rade). Bespotrebna predsjednička ovlast.
Kako bi narod (glasači) opozvao Vladu s kojom nije zadovoljan? Ali opozivom Vlade trebao bi opozvati i saborske zastupnike (većinu) koji su imenovali i ne opozivaju takvu Vladu.
Jedino referendumom.

Drugo tumačenje ustavne formulacije (koje bi se kosilo s odredbom Ustava o vlasti koja proizlazi i pripada narodu) je puno zastupstvo saborskih zastupnika. Izborom u Sabor dobivaju sve ovlasti u četverogodišnjem mandatu, potpunu slobodu. Praksa račanove i kukuriku kolacije upravo iskazuje (krivo) tumačenje, u izričaju vrlo slično ustavnim odredbama, ali s bitno različitim posljedicama (oktroj). Kao zakonodavna i izvršna vlast, nadopunjavaju i tumače zakone protivno narodnoj volji. Zakonske nadopune i promjene provode kako bi zadržavali stanje otuđenja političke moći. Oktroiraju (zakone).

oktroj, -oja, 2, mn. oktroja franc. (octroi) nešto odozgor nametnuto, naročito zakoni doneseni od najviše državne vlasti bez sudjelovanja narodnih predstavnika; odakle i novo značenje: samovolja ... (b. klaić, riječnik stranih riječi NZMH, Zagreb 1978.)

Zakonski (iako ustavno određeno) nedovoljno, kako bi u praksi zaživjelo, razrađeno ... s nekontroliranim ovlastima (političkih elita).
Referendum je, nastojeći poboljšati izborni sustav, morao staviti težište na odgovornost (biračima), brizinu uspostave te odgovornosti (nemamo mi koristi od 4 godine divljanja neo-socijal-nacionalista-orjunaša) i proceduru provođenja opoziva ... (Poznat je njihovo korištenje tih ovlasti u žurnoj saborskoj proceduri promjeniti zakon o referendumu i na temelju tog zakona provesti referendum o ulasku u EU. Zapanjujuće (bez posljedica po njih).)

Referendum o promjeni ustavnih odredbi (ustavnog članka 73.) kojim bi branili predizborne koalicije, omogućili i biranje zastupnike imenom i prezimenom, smanjili izborni prag ... uistinu ne dopunja ustavno-zakonski nadzor vlasti, već nas (bespotrebno) gura korak dalje od istinske demokracije.
Inicijativa je elitistički mehanizam zadržavanja i produžavanja otuđenja političke moći (od naroda, u korist političkih elita). Kako bi prikrili kukuriku neustavno divljanje tri (a vrlo izgledno) i četvrtu godinu ...
Zar zaista u svemu moraju sudjelovati sigurnosne (tajne) službe? Jer su sve aktivnosti usklađene i vremenski proračunate!

Još jednom (iako nam vlast pripada) ne dobivamo tu vlast, niti imamo pravodobnu mjeru suprostavljanja nametanju rješenja s kojima nismo zadovoljni. Bravo Za inicijativu!!!




Post je objavljen 28.09.2014. u 15:57 sati.