Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

ŠTO PLOČAMA I NERETVI DONOSI DUGOROČNI PLAN RAZVOJA ORUŽANIH SNAGA ?

Image and video hosting by TinyPic

Jučer je ministar obrane Ante Kotromanović predstavio dokument pod imenom „Dugoročni Plan razvoja oružanih snaga Republike Hrvatske“ koji sadrži osnovne planove i ciljeve razvoja oružanih snaga RH.
Taj Plan ne bi bio posebno interesantan Neretvanima da ne donosi promjene u planovima oružanih snaga glede vojarne u Pločama i vojnog dijela luke.
Naime dosadašnje strategije i planovi Hrvatske vojske i Ministarstva obrane su Luku Ploču držale i dalje kao vojnu luku, smatrajući je kao „rezervnom“ lukom „glavnoj“ planiranoj vojnoj luci „Jug“ koja se planirala graditi na nekoj od lokacija u uvali Doli ili uvali Pržina, 50-ak km od Dubrovnika, a koja je planirana lokacija kasnije „premještena“ u uvalu Privala kod Vele Luke na Korčuli.
Međutim, izgranja nove vojne luke je trebala stajati oko 50 milijuna EUR-a, odnosno nešto manje ako bi se izabrala lokacija na Korčuli (jer obuhvaća već postojeće vojne objekte – vojna luka „Meja“).

Na str.106. predloženog novog Dugoročnog Plana jasno je istaknuto da se vojarna „Neretva“ i vojna luka u Pločama planiraju napustiti 2019. godine.

Kako je novim Planom predviđeno da vojna luka Meja na Korčuli bude u potpunosti dovršena 2020. godine, za očekivati je da bi najkasnije te godine stvarno i bila napuštena vojarna u Pločama jer bi prestao razlog za njeno korištenje.

Grad Ploče je imao niz ideja i projekata za prostore koji su bili pod vojnom upravom, međutim mnogobrojni problemi upravo zbog neizvjesnosti sudbine vojarni i luke, te dijelom nesređeni imovinskopravni odnosi na tom prostoru, rezultirali su zaustavljanjem svih planova.

Nedavno su se čak u Pločama podigle tenzije zbog traženja jedne udruge da im Grad Ploče dodijeli prostor za udruge u vojnim zgradama, međutim istina je da ti objekti nisu pod upravom Grada Ploča, a niti će to, kako sada stvari stoje, biti bar do 2019. godine. Bar ne svi.

Novi Dugoročni Plan će dakle Pločama dati nove neslućene mogućnosti razvoja i sada je na Pločama da se u sljedećih nekoliko godina kvalitetno pripreme za otvaranje novih horizonata. Neopterećeni ograničenjima koja vojni objekti daju, Pločani bi pametnim osmišljavanjem i kvalitetnom suradnjom sa Ministarstvom obrane i Državnom agencijom za upravljanje državnom imovinom mogle postati novi pokretač razvoja donjeg dijela Neretve, a možda i cijele Neretve.

Pogled na dio vojne luke objekata koji bi se napustili
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 25.09.2014. u 21:44 sati.