Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Izašla 6.knjiga 'moje' edicije 'Nokaut' : roman 'Major Tom' Karmele Špoljarić (Hena com, 2014.)

Iz tiska je izašao šesti naslov u ediciji Nokaut koju uređujem za izdavačku kuću Hena com :

Karmela Špoljarić
'Major Tom'

roman
izd. Hena com
Biblioteka Nokaut
urednik Božidar Alajbegović
Broj stranica: 304
Godina izdanja: rujan 2014.
ISBN: 978-953-259-083-8
Uvez: meki uvez
Format: 13,5 x 20,8 cm
Masa: 360 g
Cijena 129,00 kn





O romanu sam napisao za korice knjige:




David Bowie, Branimir Đoni Štulić, David Lynch, Jose Luis Borges, Stieg Larsson... – neki su od autora motive čijih djela Karmela Špoljarić vješto kombinira, te pletući razgranatu mrežu asocijacija i referenci stvara roman koji uvjerljivo oslikava hrvatsku aktualnu stvarnost, apostrofirajući njezinu zagađenost kriminalnim repovima iz nedavne nam ratne prošlosti.

No navedenim autorima još jedno ime svakako treba pridodati - ono Alfreda Hitchcocka - jer Benjamin L., junak romana Major Tom, tipičan je hičkokovski „običan čovjek u neobičnoj situaciji“. To je introvertan i usamljen, vrlo inteligentan i načitan, ali neambiciozan i inertan bibliotekar kojega iznenadna smrt žene koju je potajno simpatizirao potakne na akciju, tj. potragu za razrješenjem okolnosti te smrti, što ga iz pasivnog promatrača vlastitog života postupno transformira u aktivnog i važnog subjekta jedne krvave misterije.

Major Tom je roman sočnih dijaloga, živopisnih likova i neočekivanim obratima bogate nepredvidljive, tečno vođene priče koja na uzbudljiv način povezuje ratne zločine i (po)ratno profiterstvo, tajkunizaciju, bivšu političku emigraciju, medije i UDBA-u... ali i književnost.

Jer, uz to što se na zanimljiv i duhovit, ironijom impregniran način poigrava pozicijom tzv. sveznajućeg pripovjedača, Karmela Špoljarić svoju napetu krimi-štoriju obogaćuje i svojevrsnim romanom u romanu. Tematizacijom pisanja i propitivanjem granice između zbilje i fikcije autorica trilerski zaplet garnira i metaliterarnim slojem, stvorivši djelo koje će podjednako voljeti književni connoisseuri i ljubitelji uzbudljivih napetica smještenih u domaći, kritički oslikan suvremeni kontekst.




Knjigu, uz popust od 10 % te uz odabir još jedne knjige na poklon (između ponuđenih 10 naslova) možete naručiti preko ovoga
linka




Post je objavljen 25.09.2014. u 06:51 sati.