Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

KRIZA VLASTI U VRGORCU – mogući scenariji raspleta



Sukob u vladajućoj koaliciji između HDZ-a i HSP-a Ante Starčević doveo je do krize vlasti u Gradskom vijeću Vrgorca. Podsjetimo, u Gradskom vijeću nalazi se 6 vijećnika HDZ-a, 5 vijećnika SDP-a, 2 vijećnika Nezavisne liste mladih, te po jedan vijećnik HSS-a i HSP-a Ante Starčević. Dakle, ukupno 15. Vijećnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a Ante Starčević dosada su činili zajednički vladajući klub od osam vijećnika, dok je oporbenih vijećnika bilo sedam. Prošle srijede vijećnik pravaša Slobodan Granić nije došao na sjednicu Vijeća, a kada su to vidjeli oporbeni vijećnici, i oni su napustili vijećnicu, pa nije bilo kvoruma (natpolovične većine) za njezino održavanje. Sjednica je ponovno zakazana za ponedjeljak u 20 sati. Ukoliko opet ne bude kvoruma, predsjednik Gradskog vijeća Nikša Roso će biti obvezan o tome obavijestiti Ministarstvo uprave. Ono će pokrenuti proceduru održavanja prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca. Međutim, vladajući imaju priliku da u 30 dana ponovno pokušaju skupiti većinu (najmanje osam) vijećnika.

Što se tiče sjednice koja je sazvana za ponedjeljak, šest je mogućih scenarija njezina raspleta.

Scenarij prvi
Vijećnik HSP-a Ante Starčević Slobodan Granić neće doći na sjednicu. U tom slučaju, neće se pojaviti ni sedam oporbenih vijećnika SDP-a i NLM-a, pa u Vijeću neće biti kvoruma. Predsjednik Gradskog vijeća mora obavijestiti Ministarstvo uprave o novonastaloj situaciji, čime se pokreće procedura za održavanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće.

Scenarij drugi
Vijećnik HSP-a Ante Starčević Granić će doći na sjednicu. Time će koalicija HDZ-HSS-HSP AS imati osam vijećnika, što je dovoljno za neometan rad Gradskog vijeća.

Scenarij treći
Ukoliko bi se Granić pojavio u vijećnici, a ne bi glasovao za prijedloge gradonačelnika Borisa Matković i HDZ-a, Gradsko vijeće bi stvarno moglo pasti krajem godine kada bi se glasovalo o Gradskom proračunu za 2015. godinu. Podsjetimo, ukoliko Vijeće ne donese proračun, ono se raspušta.

Scenarij četvrti
Vijećnik Granić neće doći na sjednicu, ali će HDZ uspjeti pridobiti jednog ili više oporbenih vijećnika (NLM-a ili SDP-a), pa bi se oni pojavili na sjednici i tako omogućili kvorum. Ne bi bio prvi puta da se tako nešto dogodilo u Vrgorcu. Međutim, takav rasplet bi u budućnosti bio mač s dvije oštrice, jer bi gradonačelnik morao s tim oporbenim vijećnicima dogovarati svaki svoj prijedlog, budući da ga oni u protivnom ne bi podržali. Isto tako, oporbenjaci koji bi dali podršku HDZ-u više ne bi imali političke budućnosti u svojim strankama/listama, a oporbene stranke/liste koje bi podržale HDZ izgubile bi značajan dio svojih birača.

Scenarij peti
Vijećnik Granić će dati ostavku na svoje vijećničke dužnosti. Kako je on u Gradsko vijeće izabran sa zajedničke koalicijske liste HDZ-a, HSS-a i HSP-a Ante Starčević, zamijenio bi ga vijećnik HDZ-a, i time bi se bez posljedica završila kriza vlasti. Granićeva politička karijera bi time vjerojatno završila, ne samo u Gradskom vijeću, već i na mjestu predsjednika podružnice HSP-a Ante Starčević.

Scenarij šesti
Gradonačelnik Boris Matković i vijećnici HDZ-a daju ostavke na svoje dužnosti, nevoljni i dalje zadovoljavati želje HSP-a Ante Starčević. U tom slučaju, Vrgorac bi izašao na prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće u roku nekoliko mjeseci.

Što će se na koncu ostvariti, vidjeti ćemo u ponedjeljak.

Post je objavljen 19.09.2014. u 14:16 sati.