Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

U ime naroda protiv naroda

Predlagano preferencijalno glasovanje je besmisleno ...
Uloga Sabora proizlazi iz zastupničke uloge, pa tek onda iz zakonodavne (po Ustavu, koji je zastupnicima pridjelio veće ovlasti imenujući ih i predlagateljima zakona, izostavljajući mogućnost vandržavnog predlaganja zakona).
Kako zakone ne mogu kreirati saborski zastupnici (oni zastupaju birače), potrebne su šire rasprave (zbog postizanja demokratske većine) i stručna pomoć (stručnjaka s određenog područja na kojie se zakon odnosi) ...(Račanova, Sanaderova i sdp-kukurikukoalicijska vlast se odlikuju preskakanjem procedure donošenja zakona, što je iz kvalitete zakona vidljivo (a i posljedica koje su takvi zakoni prouzročili).)

U Saboru se (unatoč Ustavu i krivo povećanim pravima zastupnika) zakoni ne kreiraju, već izglasavaju. Za izglasavanje je potrebna saborska većina. U tom smislu su (kao i u većini ostalih država) stranačke liste najpogodnije za funkcioniranje zakonodavnog tijela (parlamenta, kod nas nazvanog Sabor).
Organizacijski gledano, predlaže se model koji ne odgovara ulozi Sabora.
Zakonodavno tijelo popuniti (karizmatičnim) pojedincima upravo je put nefunkcioniranju.
Osobno, ne priželjkujem u Saboru skup vrsnih pojedinaca, jer Sabor niti može sa stotinjak zastupnika pokriti područje svojih ovlasti niti sam voljan prepustiti tako važno područje (makoliko stručni i moralni) pojedincima.
Nije potrebno saborske klupe popuniti akademicima (mada nisu suvišni), jer je Sabor mjesto gdje te kvalitete nisu iskorištene na adekvatan način ... Nisu nam u Saboru potrebni mogući olimpijski pobjednici (vrhunski sportaši)(mada ni oni nisu naodmet) već političari koji će lobirati za naše zakone ...
Najpoželjniji profil saborskog zastupnika je političar-pravnik ili političar-sociolog ...

Umjesto pojačavanja neučinkovitosti hrvatskog zakonodavnog tijela, trebali bi zakonom (Ustavom) promjeniti prava i obaveze saborskih zastupnika, omogućiti pravo predlaganja zakona glasačima (i njihovim nesaborskim političkim ili nepolitičkim udruženjima), olakšati referendumski opoziv vlasti, olakšati referendumski oblik sudjelovanja u svim ostalim pitanjima ...

Udruga U ime obitelji, na čelu s dvojbenom gosp. Markač, usklađeno s bozanićevom ulogom nenarodnog (vražijeg) sluge, ustrajavaju na pojačavanju slabosti hrvatske demokracije (zasada podržane i važećim Ustavom RH).


Uz natuknuta moguća poboljšanja (koje inicijativa za promjenu izbornog zakona ne obuhvaća, već podržava promjene koje bi pojačale nedostake Sabora), potrebno je istaknuti i osnovni dosadašnji manjak zakonodavstva u RH. Ustavom (i zakonima) su zastupnici prometnuti u jedine zakonodavce. Dobili su nepripadajuću ovlast. Uobičajena je sloboda zastupnika, ali i kontrola stvarnih zakonodavaca - nositelja vlasti, glasača.

Uz Ustavno sputavanje naroda (u osnovnom pravu), problem Hrvatske nisu političke stranke (koje su izglasale takav Ustav) već hladno ratovska (blokovska) politika koja je u ime nuklearne sigurnosti nelustrirala i ostavila ruske agente (koji unatoč protivljenj naroda obnašaju vlast u ime naroda protiv naroda ...).
Agonija produžavanja zločinačke i nenarodne politike se nastavlja (kaotičnim prizivanjem na sve i svašta, pa i inicijativama koje su bezumne ...).
Iako je cijela prorusko-orjunaška politika bezumna (u svojoj osnovi).

Nelogičnosti hrvatske politike prerastaju granice naše države.




Post je objavljen 16.09.2014. u 12:55 sati.