Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Moram ti reći



Suncokretu mali, moram ti reći da me tvoj posljednji post LAV N. T. jučer u noći ozario, jer sam i sama samo večer prije do kasno u noć tiho iz svog kutka tražila i gledala mnoge Nataše, kneževe Andreje, upijala mladog Anthonya Hopkinsa kao Pierra, vođena nekom divnom slučajnošću, potrebom ili osjećanjem, potpuno nesvjesna godišnjice književnog velikana (koju je posebno nadahnuto, kako reče, obilježio i Google).

Ozarila me i do tada nepoznata mi riječ "ovaploćenje" koju si mi, tako prelijepo zvučnu, bogatu i sočnu, pomogla otkriti svojim uobičajeno tankoćutnim naklonom, ovaj put jednom prekrasnom književnom ženskom liku.

Ta divno upotrijebljena riječ, jer upotrijebljena na pravom mjestu, meni je zazvonila u punom sjaju.

http://hjp.novi-liber.hr: ovaploćénje sr
DEFINICIJA
pravosl. u teologiji istočnih crkava pojam koji označuje primanje ploti, tijela čovječjeg koje je primio Krist

-----

sh.wikipedia: Ovaploćenje ili utelovljenje, inkarnacija (lat. incarnatio) je jedan od ključnih hrišćanskih teoloških pojmova. Ovaploćenje označava Boga koji je postao plot (telo).

Prema hrišćanskom učenju, to se zbilo rođenjem Isusa, sina božjeg, od device Marije, nazvane bogorodicom. Tako se naizgled daleki i bezlični Bog ovaplotio i postao čovek i ličnost. Hrišćani smatraju da je čovečanstvo, pre Hristovoga dolaska, bilo otuđeno od Boga, i da ljudima još uvek nije bilo dato puno otkrovenje Božje.

Zizjulas smatra da je dodir ranog hrišćanstva sa helenskom mišlju bio veoma značajan za formiranje temeljne hristološke ideje ovaploćenja, da je „logos postao telo“.





Post je objavljen 10.09.2014. u 23:30 sati.