Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Enrique Vila-Matas - 'Duh Dylana' (Edicije Božičević, 2014.)



Saznavši da je ova knjiga izašla, osobno sam se jako obradovao, jer me je prije otprilike godinu i pol oduševio autorov roman 'Dublineska' .

Moja kritika Vila-Matasove 'Dublineske' dostupna je ovdje a u nastavku evo i izdavačevih riječi o romanu 'Duh Dylana'



Enrique Vila-Matas: 'Duh Dylana'
roman
Edicije Božičević
Prevoditeljica: Ana Marija Drmić
Urednica: Nataša Medved
Dizajn naslovnice: Iva Mandić
Cijena: 190,00 kn
Broj stranica: 244
Format: 15 x 23,5 cm


„Kad se smrači, uvijek nam je potreban netko”, rečenica je koja pokreće detektivsku potragu mladog Vilniusa Lancastrea za smislom postojanja. Putovanje je to koje vodi u svijet holivudskog filma u potrazi za autorom spomenute rečenice koju „Mali Dylan”, Vilnius, istodobno pripisuje i sebi, jer ju je upravo on otkrio i objavio na internetu. Time je prilično jasno formulirana postmodernistička problematika mogućnosti izricanja nečega novog u povijesnom trenutku u kojem se nalazimo, mogućnosti bivanja autentičnim kao i pitanja o mogućnosti dosezanja istine same. Uz šekspirovski okvir radnje u kojemu se likovi kreću, uz motive izdaje, ubojstva, osvete, duha i ostalih elemenata, katalonski pisac i u ovom romanu ostaje vjeran postmodernim postupcima i nazorima.

Intertekstualnost, književnost o književnosti, muka po piscu, odnos stvarnosti i fikcije, autoreferencijalnost, spoj popularne kulture i visoke književnosti, problem identiteta, sve začinjeno ironijom, neki su od postupaka i tema s kojima se hrvatski čitatelj već mogao susresti u prethodnim Vila-Matasovim romanima. U Duhu Dylana važno mjesto, uz književnost, zauzima i povijest filma, što ne čudi, imajući na umu činjenicu da filmski svijet predstavlja autorovu drugu domovinu, pri čemu je književnost ipak prva.

„Divan roman, utoliko da ga poželimo gotovo u cijelosti citirati.”
Gabriel Zanetti, El Imparcial

„Nesumnjivo najodvažniji, najinteligentniji i najinovativniji glas suvremene španjolske književnosti.“
Luis Pousa, La Voz de Galicia

„Uz skepsu i pozamašnu dozu ironije, Vila-Matas iznosi nekonformističnu i potresnu, no ujedno izuzetnu viziju svijeta.
Santos Sanz Villanueva, El Mundo

„Roman je naprosto izvrstan! Autorovo parodiranje Barcelone, samoga sebe, intelektualnih krugova, postmoderne književnosti, svijeta i svega ostaloga iznova posjeduje onu težinu donkihotovske ili cervantesovske tradicije kao i 'Dublineska'.“
Isabel Núńey, Zbelnu



O AUTORU
Enrique Vila-Matas (Barcelona, 1948.) jedan je od najcjenjenijih suvremenih španjolskih pisaca ne samo hispanskoga svijeta nego i mnogo šire. Njegova su djela prevedena na mnoge svjetske jezike te su izvrsno prihvaćena kako od strane kritike tako i od čitatelja. Za svoj književni rad ovjenčan je brojnim uglednim nagradama, a Duh Dylana dobio je 2012. nagradu Argital grada Bilbao. Edicije Božičević dosad su objavile njegove romane Bartleby i družba i Dublineska.








Post je objavljen 10.09.2014. u 06:57 sati.