Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR JAKOVINA NA VIJEĆU MINISTARA U BRUXELLESU





"OSIGURATI JEDNAKU RAZINU POTPORE ZA SVE POGOĐENE PROIZVOĐAČE
U ZEMLJAMA ČLANICAMA"


Objavljujem priopćenje glasnogovornika ministarstva poljoprivrede:

"Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede, predvođeno ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom sudjelovalo je danas, petak, 5. rujna 2014. godine na izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU. Ministri poljoprivrede EU na Vijeću ministara su procijenili učinak i posljedice zabrane uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, a Europska Komisija je predstavila i dokument o učinku ruske zabrane i mjere koje su poduzete do sada.

„Pozdravljamo mjere koje je poduzela Europska komisija i smatramo da idu u dobrom smjeru, ali ih je potrebno doraditi kako bi se osigurala jednaka razina potpore za sve pogođene proizvođače u zemljama članicama. Potrebno je proširiti obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključiti agrume u okvir interventnih mjera“, rekao je u raspravi ministar Tihomir Jakovina.
“Stajališta smo da je razina potpora za mjere neubiranja i zelene berbe za nečlanove proizvođačkih organizacija niska - na razini 50%, i u zemljama koje nemaju razvijene sustave proizvođačkih organizacija upitno je koliko će te mjere uopće biti učinkovite, stoga bi EK trebala i u tom dijelu ujednačiti položaj članova i nečlanova. Smatramo da će poduzete mjere pokriti samo dio štete proizvođačima u EU, te da je potrebno što prije aktivirati sve mehanizme za sve sektore i osigurati izvozne subvencije za pogođene proizvode i sektore, odnosno mišljenja smo da primjereni odgovor na nastali poremećaj treba tražiti u poticanju izvoza, promocije proizvoda i destimulaciji uvoza”, izjavio je Jakovina.
Zbog jednostrane odluke Ruske Federacije o zabrani uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Europske unije izvoznici iz Hrvatske trpe izravnu štetu, posebno u segmentu proizvoda koji se tradicionalno izvoze kao što su razni prehrambeni proizvodi, voće, mlijeko, meso i prerađevine. Izravna šteta procjenjuje se na oko 6,7 milijuna eura. Ukupan izvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Rusiju iznosi 15,6 milijuna EUR-a, što čini 1,3% izvoza poljoprivrednih proizvoda. Najznačajniji proizvodi u izvozu u Rusiju su iz grupe raznih prehrambenih proizvoda kao što su juhe, umaci, pripravci za umake, začini – vegeta, dječja hrana, cedevita, koji iznose preko 11 mil. EUR-a.
Pored toga, značajan je izvoz voća koji u 2013. godini iznosi 1,35 mil. EUR-a. U 2012. godini izvoz voća iznosio je 5,6 milijuna EUR-a, pretežno mandarina. U 2014. godini otpočeo je i izvoz jabuka.
„Ministarstvo poljoprivrede je Europskoj uniji skrenulo pažnju na problem izvoza voća (jabuka i citrusa) u Rusiju. Međutim, još je veće opterećenje problem indirektnih učinaka zabrane zbog zadržavanja robe na tržištu EU. Ovi proizvodi mogu uvjetovati značajno povećanje viškova na hrvatskom tržištu i izvršiti pritisak na domaće cijene“, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prvi znakovi poremećaja već su vidljivi na hrvatskom tržištu gdje su proizvođači izloženi pritisku trgovaca da smanje cijene, te dolazi do poremećaja u redovitim trgovinskim odnosima, odnosno ustezanje trgovaca u preuzimanju proizvoda u očekivanju pada cijena. Ovo će posebno negativno utjecati na sektor voća s obzirom na sezonski karakter proizvoda i nemogućnost duljeg skladištenja.
Do sada donesene mjere EK pokazuju da je Europska unija reagirala na proizvode kod kojih je u tijeku berba i kod kojih je udio izvoza u Rusiju ukupnom izvozu EU značajan, kao što su - rajčice 67 %, mrkve 63 %, jabuke 52 %, odnosno nije odmah uvrstila citruse kod kojih je izvoz manje značajan (19 %). Obzirom da visina nadoknade koje Europska komisija ovim mjerama predviđa vjerojatno neće biti dovoljno visoka za nadoknadu ukupne štete, preporuka hrvatskim proizvođačima mandarina je da se maksimalno angažiraju na traženju tržišta izvan i unutar EU. "

Image and video hosting by TinyPic

Drugi s desna: Tihomir Jakovina ministar poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja RH, do njega pomoćnica ministra poljoprivrede Snježana Blažić




Post je objavljen 05.09.2014. u 21:49 sati.