Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Zasjedalo Vijeće za komunalnu prevenciju



Danas je u Maloj vijećnici održana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju. Tijelo je to čiji su članovi predstavnici institucija na području Grada Vrgorca, a koje brine o komunalnom stanju grada. Sjednici su prisustvovali članovi: Danijel Pervan (predsjednik), Jurica Katavić (Dječji vrtić), Krešimir Kuran (Osnovna škola), Ivan Kalajžić (Policijska postaja), Ivica Rakić (Crveni križ), Nađa Grljušić (Centar za socijalnu skrb), Ante Markotić (Komunalno redarstvo), Vjeko Grbavac (Gradska Čistoća), Alen Govorko (Komunalno), Dalibor Dropulić (Ured državne uprave), Ružica Kukanja (Radio Biokovo) i fra Ivica Omazić (Župa NBDM). Bili su odsutni: Joško Carević (Komunalno redarstvo), Joze Gašpar (Srednja škola), Boris Vranješ (policajac u zajednici), Erna Hrstić (Sanitarna inspekcija), Nada Rešetar (Gospodarska inspekcija) i Teo Dodig (Gradsku kulturno središte). Većina odsutnih opravdala se ranije zakazanim obvezama.

Kako se bliži početak nove školske godine, članovi Vijeća su prvi dio sjednice iskoristili za raspravu o jutarnjim gužvama oko obje škole i vrtića, te nedostacima postojećih, kao i o budućim prometnim rješenjima na tom području. Ravnatelj Osnovne škole „Vrgorac“ Krešimir Kuran govorio je o sigurnosnim problemima u dvorištu škole. Istaknuo je kako je jedan dio zida nogometnog igrališta ispred škole srušen za vrijeme izgradnje kanalizacijske mreže, ali da nakon dovršetka radova nije vraćen u prvobitno stanje. To se pretvorilo u sigurnosni problem jer pojedini učenici preskaču privremenu ogradu, zbog čega im prijeti opasnost od ozljeđivanja. Zbog toga je Kuran predložio da se od izvođača radova zatraži da obnovi zid ili da se na tom dijelu nekadašnjeg zida izgradi posebna klizna ograda ili rampa koja bi se mogla otvarati u hitnim slučajevima, za potrebe vatrogasnih ili hitnih službi. Direktor Gradske Čistoće Vjeko Grbavac je dodao kako je izvođač bio obvezan vratiti zid u prvobitno stanje ako je to navedeno u projektnom zadatku. Članovi su se složili da bi trebalo ispitati tko je bio nadzor radova i zašto zid nije bio izgrađen nakon završetka radova na izgradnji kanalizacijske mreže kod škole.



Na sjednici se također raspravljalo o postavljanju rampe na spoju Pčelinjaka i Ulice Matice hrvatske, kojom bi se u cijelosti onemogućio promet između obje škole, dvorane i vrtića. Kako mnogi roditelji ujutro vozila parkiraju na parkiralištu kod srednje škole, predloženo je alternativno parkiralište i to ono koje se upravo gradi između Benzinske postaje INA-e i Gradskog groblja. Međutim, to bi mogao biti problem, posebno zimi, kada brojni roditelji u vrtić dovoze malu djecu. Na Vijeću se aktualizirala priča o izgradnji parkirališta iznad tribina nogometnog igrališta Osnovne škole i okolnog područja, čime bi se rasteretio parkirni prostor između dvije škole i vrtića. To parkiralište je u prošlosti bilo planirano u brojnim urbanističkim planovima, ali sve je ostalo na papiru.

Preneseni su prigovori domaćinstava u Pčelinjaku, u neposrednoj blizini vrtića, zbog činjenice da ujutro dio roditelja, želeći izbjeći gužvu kod srednje škole, parkira automobile na stražnjoj, gornjoj strani zgrade vrtića, kako bi zaobišli gužvu, čime se gore stvara dodatna gužva. Također je rečeno da se gužve na ulazu iz Hercegovačke ulice u Pčelinjak mogu elegantno riješiti izgradnjom kružnog toka, poput onoga koji je izgrađen nedavno na ulazu u Hercegovačku ulicu. A što se tiče toga izgrađenoga toka, prigovoreno je što njime nije moguće ući u Ulicu fra Ivana Rozića, prema Vinariji.

Pomoćnik načelnika Policijske postaje Ivan Kalajžić rekao je kako policija podržava zatvaranje prostora između obiju škola i vrtića za promet i složio se kako bi dobra kompenzacija bilo parkiralište koje se gradi između groblja i benzinske postaje. Ravnatelj Kuran dodao je kako u slučaju zatvaranja ulaza rampom školski domari i drugo tehničko osoblje moraju dobiti ključeve jer u svojim radnim obvezama koriste automobil.

U drugoj točci dnevnog reda članovi Vijeća su raspravljali o pritužbi stanara III. ulaza zgrade u Ulici Tina Ujevića 13. Naime, predstavnici stanara Vijeću su poslali opširnu pritužbu na komunalni nered u dvorištu te zgrade, a koji je eskalirao uklanjanjem kamenih žardinjera od strane komunalnih službi. Naime, kamene žardinjere s cvijećem, koje su inače vlasništvo zgrade, stanari su uz pomoć naloga komunalnog redara Ante Markotića postavili uz zid zgrade kako bi spriječili cjelodnevno udaranje loptom tijekom igre tamošnje djece. Te su žardinjere bile elegantno rješenje koje nije sprječavalo dječju igru, ali je sprječavalo udaranje lopti i drugih predmeta u zidove, staklene i aluminijske površine, oluk i ulazna vrata zbog čega su stanari napokon mogli mirno odmarati u popodnevnim satima, posebno ljeti. Međutim, usprkos nalogu komunalnog redara, nepoznat netko je naložio komunalcima da te žardinjere uklone, što su oni i učinili. To je prelilo čašu nezadovoljstva stanara i oni su zatražili da Vijeće za komunalnu prevenciju naredi komunalnim službama da vrate žardinjere na mjesto gdje su i postavljene, a koje nisu smjeli ni odnijeti jer su vlasništvo zgrade.



Predstavnici zgrade na sjednici bili su Igor Majstrović i Danijela Šalinović. Majstrović je prepričao sadržaj pritužbe, te apelirao na Vijeće za komunalnu prevenciju da pronađe rješenje koje će vratiti dostojanstveni mir stanarima. Kada je Majstrović upitao zašto su žardinjere uopće maknute, direktor Gradske Čistoće Vjeko Grbavac je rekao kako su one tamo bile postavljene bez dozvole i da su one vlasništvo Grada. Međutim, Majstrović ga je negirao, rekavši kako su žardinjere vlasništvo zgrade od 1986. godine, kada su kupljene, te da je njihovo postavljanje odobrio komunalni redar Ante Markotić. Sam komunalni redar Markotić je potvrdio Majstrovićeve riječi rekavši kako su žardinjere bile postavljene po njegovu nalogu. Predstavnica stanara Danijela Šalinović rekla je kako se problem s bukom i udaranjem u zid, staklene i aluminijske površine, oluk i ulazna vrata zgrade vuče odavno, ali da je zbog djece toleriran, sve dok problem nije izmaknuo kontroli nakon uklanjanja žardinjera. Dok su one stajale uz zid zgrade dječja igra nije onemogućena, ali jest onemogućeno cjelodnevno lupanje loptama u zid. Pomoćnik načelnika Policijske postaje Kalajžić rekao je kako je policija upoznata s ovim komunalnim problemom i da se oni zalažu za vraćanje kamenih žardinjera, kako bi se onemogućilo udaranje loptom i drugim predmetima u zid zgrade, te u obližnje staklene i metalne površine. Vijeće je na koncu dalo za pravo predstavnicima stanara i naložilo da se žardinjere što prije vrate, te da se postave još dvije klupe, jer je ocijenjeno da dosadašnje dvije nisu dovoljne. Naime, uz postojeće dvije klupe nastaje velika frekvencija okupljanja i zadržavanja, te bi još dvije klupe, koje bi se postavile ispred još dva ulaza iste stambeno-poslovne zgrade, zadovoljile potrebe. Predstavnik stanara Igor Majstrović je rekao nakon završetka sjednice: „Zadovoljni smo ishodom odnosno razumijevanjem i realnim razmišljanjem svih članova Vijeća, a žalosti činjenica da su komunalni nered proizvodili i podržavali upravo neki koji čine stup društva i koji bi drugima trebali biti za primjer“.



Post je objavljen 05.09.2014. u 20:34 sati.