Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

…izvan teme… OTPAD. VRIJEME JE ZA 4R PRINCIP


PROMJENOM NAVIKA - MANJE OTPADA

Otpad čine stvari i predmeti koje iz raznih razloga više neće biti u upotrebi. No gdje s otpadom? U kantu za smeće?Da, ali otpad treba razvrstavati tako da bi se mogao reciklirati. Recikliranje i gospodarenje otpadom je smisao Zakona o održivom gospodarenju otpadom NN 94/13. Na snagu je stupio 24. srpnja 2014. a nalaže odvajanje otpada što je priprema za recikliranje i ponovnu upotrebu. Tim se zakonom u pravni poredak RH prenosi više direktiva Europske unije.Informacija koja je posebno važna u tom zakonu - jer zadaje određenu dinamiku obavljanja priprema je u članku 54. gdje piše:
Do 1. siječnja 2015.Republika Hrvatska će putem nadležnih tijela osigurati odvojeno sakupljanje slijedećih vrsta otpada: papir, metal, plastika i staklo, električni i elektronički motpad, otpadne baterije i akomulatori, otpadna vozila, otpadne gume, otpadna ulja, otpadni tekstil i obuća i medicinski otpad.
Europska unija traži od svih zemalja članica da poduzmu sve potrebne mjere kako se kod recikliranja ili odlaganja otpada ne bi ugrožavalo zdravlje ljudi ili zagađivao okoliš
Gospodarenje komunalnim otpadom najvažnije je pitanja zaštite okoliša i vrlo zahtijevno područje u smislu usklađivanja sa standardima Europske Unije. Zbrinjavanje otpada je globalan problem, ali usprkos tome Europska komisija kroz svoje brojne direktive implementirane u Zakonu zapravo prilazi tom problemu sitematično ali odlučno.

U Strategiji gospodarenja otpadom RH NN 130/05 i Planu gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj za 2007.-2015. godine NN 85/07 predviđena je izgradnja regionalnih i županijskih centara za gospodarenje otpadom. Županije i Grad Zagreb dužne su izraditi planove gospodarenja otpadom u kojima moraju definirati sustav gospodarenja otpadom na način da predvide najviše jedan centar za gospodarenje otpadom (CGO) u županiji odnosno Gradu Zagrebu. Predložena su dva koncepta sustava gospodarenja neopasnim (komunalnim i proizvodnim) otpadom: tzv. županijski koncept (po jedan CGO u svakoj Županiji) i tzv. regionalni koncept (osam regionalnih i pet županijskih CGO-a).

Istarska županija je svojim Planom gospodarenja otpadom za Istarsku županiju do 2015. godine definirala županijski koncept - jedan županijski centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Kaštijun, gdje će se obrađivati i zbrinjavati otpad sa područja županije. Tvrtka Kaštijun d.o.o. za gospodarenje otpadom osnovana je 31. siječnja 2007. godine. Osnivači su grad Pula i Istarska županija .
No ovom prilikom – radi edukacije –skeniram prospektni letak koji je sufinanciralo s EU: Ministarstvo zaštite okoliša, Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Istarska županija i grad Pula . Letak apelira na pojedinca te kroz pitanje :ŠTO JA MOGU UČINITI U ZAŠTITU OKOLIŠA, daje slijedeće odgovore

1.KORISTITI PLATNENE VREĆICE UMJESTO PLASTIČNIH
2.BIRATI PROIZVODE U VEĆIM PAKIRANJIMA
3. KORISTITI PAPIR OBOSTRANO
4. STAKLENU AMBALAŽU PONOVNO KORISTITI
5. PRIJAVITI DIVLJE ODLAGALIŠTE OTPADA
6. ODVAJATI OTPAD U POSEBNE KONTEJNERE

Posvjestiti treba VRIJEME RAZGRADNJE PREDMETA KOJI ZAVRŠAVAJU U OTPADU ŠTO JE PRINCIP 4R : 1- REDUCE -smanjiti 2.REUSE – ponovno koristiti 3.RECYCLE - reciklirati 4.RECOVER – energetski iskoristiti.Također i ono što je u odnosu na OTPAD zabranjeno.Usvojiti treba nove navike I KOD KUĆE I NA POSLU I U TRGOVINI sve u cilju manje proizvodnje otpada.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Dio teksta koji slijedi ima svrhu predočiti čitateljima kako komunalna tvrtka na otoku Krku postaje značajno mjesto da je posjećuje i predsjednik države, kakve probleme imaju gradovi s odlaganjem komunlnog otpada, te kako je grad Varaždin riješio problem smeća.
Nije dovoljno prepričati događaj, već se mnogo više može saznati kroz izjave gradonačelnika koje sam skinula s web stranica gradova okojima je riječ. Dva su događaja od prije samo dva dana.


PREDSJEDNIK DR. JOSIPOVIĆ POSJETIO KOMUNALNO PODUZEĆE
Na poziv Energetske zadruge »Otok Krk«, lokalne akcijske grupe »Kvarnerski otoci« i udruge Eko „Kvarner« otok Krk predsjednik RH dr. Ivo Josipović posjetio je otok Krk 2.rujna 2014.
U sjedištu otočnog komunalnog poduzeća „Ponikve eko otok Krk d.o.o.“ predsjedniku dr. Ivi Josipoviću prezentiran je već uhodani i po rezultatima vrlo učinkovit sustav odvojenog prikupljanja i ekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada i »sveotočni« projekt usmjeren smanjenju emisije stakleničkih plinova te mu je tako predstavljena »dobra praksa« stanovnika otoka Krka. „ Ovdje već neko vrijeme imamo na djelu politiku koja je zapravo budućnost cijele Republike Hrvatske, naglasio je Josipović dodavši kako mu je za boravka na Krku predstavljen jedinstven ekološki pristup problematici zbrinjavanja otpada ali i energetici. Krk je u relativno kratkom roku dosegao udio od 43 do 44 posto razvrstanog otpada što je veliko postignuće u našim okvirima, a jednako tako zamjetna je i dojmljiva orijentacija stanovnika ovog područja korištenju obnovljivih izvora energije. Ono što sam danas ovdje vidio i čuo dovelo me do zaključka kako Krčani hrabro i ambiciozno razvijaju neka sasvim inovativna rješenja koja im već danas omogućavaju učinkovito, pa čak i isplativo korištenje sunčeve energije. Mislim da ovdje imamo sjajne primjere te da bi ostatak Hrvatske uistinu trebao učiti od ovih ljudi“, zaključio je predsjednik 2. rujna na Krku ( Izjava predsjednika RH iz Novog lista)


GDJE ĆE OTPAD DEPONIRATI MAKARSKA RIVIJERA

Istoga dana iz grada Makarske u Varaždin, što je relacija od 500 kilometara, prevezeno je 37 tona otpada, koji više ne može biti zbrinut na odlagalištu u Splitu.

Izjava gradonačelnika Tonćia Bilića povodom nemogućnosti odlaganja otpada grada Makarske na odlagalištu Karepovac u Splitu 1.9. 2014. bila je slijedeća
„ Grad Makarska svoj komunalni otpad ne smije odvoziti na splitski Karepovac, a ista sudbina čeka i četiri općine Makarskog primorja kojima od 1. rujna teče otkazni rok od 30 dana što znači da od 1. listopada cijela Makarska rivijera neće imati gdje deponirati svoj komunalni otpad. Čim smo dobili obavijest, u Uredu gradonačelnika sam sazvao sastanak te okupio načelnike Tučepi, Podgore, Brela i Baške Vode, s problemom upoznao župana i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. I ministar i župan bili su sudionici našeg sastanka u Splitu u travnju na kojem su bili i gradonačelnici gradova, i načelnici općina, na području naše Županije koji na svom području imaju odlagališta otpada i dogovoreno je da će Split, Trogir, Sinj, Imotski i Vrgorac periodično preuzimati makarski otpad. Župan Zlatko Ževrnja trebao je biti koordinator u realizaciji dogovora, tj. potpisivanju ugovora no, evo, do danas je svoje obveze ispunio jedino grad Split - nitko drugi ugovor nije ni potpisao. Opet smo u teškoj situaciji, turistička sezona je u jeku, hoteli su nam rasprodani i za rujan i za listopad, a mi imamo mač nad vratom. Otpad stavljamo u preskontejnere i deponiramo u reciklažnom dvorištu, a večeras će početi odvoz prema Varaždinu. Nekako ćemo se snaći mjesec dana, a što će biti dalje, ne znam. Očekujem brzu reakciju i Splitsko- dalmatinske županije i države jer, kao što sam rekao, od 1. listopada kompletna Makarska rivijera nema gdje deponirati komunalni otpad“ izjavio je gradonačelnik Tonći Bilić.


Evo što je o otpadu iz Makarske rekao gradonačelnik Splita Ivo Baldasar
Kad je bila krizna situacija na sastanku u Splitsko - dalmatinskoj županiji smo dogovorili da se svi solidariziramo. U tom smislu Županija je pripremila Ugovor koji, koliko je meni poznato, nitko osim mene nije potpisao.“ Prema njegovim riječima Grad Split je uzimao smeće u srcu sezone, ali su i ostali susjedi, a odnosi se to na Trogir, Sinj, Vrgorac i Imotski, isto tako trebali biti solidarni i preuzeti dio makarskog smeća.“
Gradonačelnik Baldasar je također kazao kako su svi bili upozoreni da je to privremeno rješenje. Obzirom na turističku sezonu, značajno povećan broj stanovnika količine smeća su dosegle enormne razmjere što je počelo predstavljati ozbiljan problem kako Čistoći tako i stanarima s područja oko odlagališta Karepovca.
“ Mi samo radimo ono što smo i obećali, pomogli smo na sve moguće načine, cijenu nismo značajnije povećali, podmetnuli smo leđa kad je trebalo i sada moramo zatvoriti deponij za grad Makarsku. Kao gradonačelnik, imam prvenstveno obavezu prema građanima grada Splita, a osobito stanovnicima u okolici deponija. Što se ostalih mjesta na Makarskoj rivijeri tiče, s njima imamo Ugovor s otkaznim rokom od 30 dana koji počinje teći od danas (1.9.)

.
Gradovi i općine u kojima ljudi, čelnici nisu pravovremeno shvatili važnost otpada i nisu planirali rješenja za njegovo zbrinjavanje prisiljeni su sad nalaziti neobična rješenja. No od 1.1.2015. i pravni subjekti i građani temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom moraju odvajati otpad. Druga strana te priče su novčane kazne koje će uslijediti.

Ovako je riješen problem smeća u Varaždinu:
Datum 13.06.2012. - Građani Varaždina mogu nakon održane sjednice Gradskog vijeća odahnuti i biti zadovoljni jer je gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom riješila problem varaždinskog smeća. Unatoč neuspjelim pokušajima opstruiranja te blokiranja rada vijeća uskraćivanjem kvoruma, na sjednici su donesene važne odluke kojima se gradu omogućava konačno rješenje problema smeća.
Dogovoreno je da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske do četvrtka 14. lipnja 2012. godine odabrati najpovoljnijeg ponuđača za zbrinjavanje 120.000 tona baliranog otpada u Brezju u roku godinu dana. Odluka ministarstva bit će obvezujuća za Grad Varaždin, a također je postignut dogovor da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati zbrinjavanje svih količina baliranog otpada sa 40 posto od ukupno potrebnog iznosa što će značajno umanjiti cijenu koju bi inače trebali plaćati građani.
Nakon što je inspektorat prolongirao zabranu baliranja u Brezju za 30 dana, grad je već jučer započeo postupak za raspisivanje koncesijskog natječaja kojim će u najkraćem roku biti izabran najpovoljniji ponuđač za rješavanje novonastalog otpada. Potpuno u skladu sa zakonima i odlukama vijeća, Grad Varaždin će raspisati natječaj za dodjelu koncesije, a posebno formirano povjerenstvo će odabrati najboljeg izvođača – koncesionara za zbrinjavanje otpada. Skupljanje i odvoz smeća, koji se ovih dana uredno odvija, i dalje će obavljati gradska tvrtka Varkom.
S tvrtkom Varkom je također dogovoreno da se u slijedećih mjesec dana pronađe i pripremi rezervna lokacija za odlaganje otpada bez obzira na to tko će biti odabran na natječaju. To će biti spremno, rezervno rješenje i osiguranje kako se nikad više u budućnosti grad ne bi našao u situaciji da nema gdje odlagati novonastali otpad. Na taj način, grad neće ovisiti o jednom rješenju već će imati dodatno osiguranje i u potpunosti otkloniti bilokakva mogućnost zatrpavanja grada smećem.
Nakon višegodišnjeg traženja rješenja, gradska vlast može s puno optimizma poručiti građanima Varaždina i ukupnoj javnosti Hrvatske kako je pronađeno rješenje za zbrinjavanje otpada te izražava uvjerenje kako će pronađena rješenja uskoro u potpunosti biti realizirana.




Post je objavljen 04.09.2014. u 23:28 sati.