Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Rođeni za zgražanje 3: 9/11 attention whoringa

Danas je 11. rujna za svijet attention whoringa.

Što se podrazumijeva pod attention whoringom? Puno stvari, no u ovom slučaju attention whoring podrazumijeva žensko stvaranje, prikupljanje i slanje vlastitih erotskih slika za svrhu crpljenja pozornosti od beta orbitera, ili kao danak Alfa tipovima s kojima žene spavaju zbog iskrene želje.



Gigantske količine golišavih slika i eksplicitne pornografije iz domaće izrade poznatih procurile su u javnost kao rezultat hakiranja Appleovog iClouda od strane (tvrdi se) grupe nekolicine ruskih hakera. Na (nepotvrđenom) popisu su se našla imena kao što su:

Jennifer Lawrence
Kate Upton
Lea Michelle
Ariana Grande
Kirsten Dunst
Victoria Justice
Mckayala Maroney
Elisha Cuthbert
Kaley Cuoco
Alison Brie
Jessica Findlay
Selena Gomez


Slike se stalno pojavljuju i nestaju po raznim portalima za dijeljenje medijskih sadržaja (popis aktivnih i neaktivnih linkova na slike možete pogledati ovdje ovdje), a hakeri upravo prodaju cijelu kolekciju po internetu i skupljaju ogromne iznose putem Bitcoina:


(kliknite za detaljni prikaz)

Ono što ne razumijem je, zašto bi slavne i bogate žene dopustile sebi ili drugima da ih slikaju gole ili tijekom seksualnog čina? Zar ne dobivaju dovoljno pozornosti od svoje slave i milijuna obožavatelja?

Čini se da ne.

Dapače, trenutno se žene same skidaju gole i s hashtagom #leak4jlaw i #leakforjlaw objavljuju slike na Twitteru kao "podršku Jennifer Lawrence". Oho, netko je ljubomoran i želi sudjelovati u pozornosti! Uočite genijalnu logiku na djelu:

Neki tip na ulici ti kaže da si lijepa, ti poludiš jer je to "seksualno objektiviziranje".
Nekoj starleti koju nije briga za tebe i koja nije niti svesna tvog postojanja procure golišave slike, ti se skineš gola i pokazuješ vaginu cijelom svijetu.
Bonus: da ironija bude veća, to si napravila na nagovor "patrijarhalne" i "šovinističke" internet trolling organizacije 4chan




Prije najezde uobičajenih trollova, prvo treba istaknuti da to što neka žena snima gole slike i porniće nije ništa strašno samo po sebi. Nemam ništa protiv takvih žena, tako da je jedina loša stvar ako poslije počnu glumiti da su zapravo frigidno oličenje čednosti, a ovo prije se "jednostavno dogodilo". Za to sam procesom razumne dedukcije već znao i bez slika. Dakle, gole slike/pornići same po sebi nisu razlog za osuđivanje, niti moje komentiranje istih znači da na slike ili njihove subjekte gledam loše.

Drugij riječima, to što sam vidio Jennifer Lawrence golu i lica prekrivenog spermom ne znači da je ona za mene postala manje čovjek ili tako nešto. Ne bih se nikada oženio ili bio u ozbiljnoj vezi s njom, no tome što taj izraz moje slobode užasava bijele vitezove ja ne mogu pomoći. Oni su si sami krivi što su fašisti koji muškarcima žele naređivati što ih treba privlačiti.

Kao drugo, treba napomenuti da je povreda privatnosti povreda privatnosti. Dok se za Facebook može postaviti argument da se radi o javnim podacima, za hakiranje osobnih fileova u cloudu nema izgovora i to nitko ne podržava, pa tako ni ja. Ali kako postoji prilična vjerojatnost da će se to prije ili poslije dogoditi, bolje je biti oprezan i u cloudu ne držati gole slike. Ovo je lekcija iz koje bi svi koji razmjenjuju gole slike na bilo koji način trebali izvući pouku.

Koje su dosadašnje reakcije?

Neki celebrityi se žeste i potvrđuju da su to njihove slike, a neki negiraju cijelu stvar. Dosadašnje reportaže su neutralne jer je vijest još vrlo svježa.

Kako se feministička propagandna mašinerija zahuktava, samo je pitanje trenutka kada će se svi svjetski mediji priključiti cirkusu i za ovo okriviti "mizoginiju" ili "seksizam", iako dobro znaju da cijeli slučaj, kao što sam naglasio gore, nema veze s ikakvom mržnjom prema ženama, već čisto činjenicom da su intimne fotografije slavnih - bez obzira na spol - u današnjem svijetu vrijedne milijune dolara.

Škvadra rođena za zgražanje se vrlo brzo aktivirala. Čestitam Guardianu na prvom hrčkolikom naslovu povodom ovog skandala (predviđam da će kod nas prvi biti Jutarnji Beta list):
"Ako kliknete na gole slike Jennifer Lawrence, nastavljate njeno zlostavljanje" rofl

"Zlostavljanje" je teška riječ. Nemojmo se zavaravati: unatoč prvotnom zgražanju, kao i kod Severine, ovaj skandal će samo pomoći karijerama osoba uključenih u njega. Ne bi me začudilo ako na kraju bude otkriveno da je sve bilo namjerno.

Update: evo usporedbe reakcija škvadre rođene za zgražanje na slučaj kada procure eksplicitne slike poznatog muškarca, u usporedbi s ovim slučajem:



Ako si žena, strašno je da netko odbija ukloniti tvoje slike. Ako si muškarac, strašno je ako netko ukloni tvoje slike.

Živjela jednakost!

Post je objavljen 01.09.2014. u 10:05 sati.