Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SEDAM GODINA BEZ ODGOVORA................

KORNATI

- Sedam godina je prošlo od kada smo izgubili svoje najbliže, a odgovori ne dolaze. Dolazim svake godine na mjesto gdje sam izgubila sina i muža. Ovdje u tišini osjećam vezu s njima i dobijem malo snage za ići dalje. Teško je, tražimo da nam kažu istinu o tome što se ovdje dogodilo tog 30. kolovoza 2007. godine. Ma kakva god ta istina bila mislimo da bi nam ona donijela olakšanje - rekla je za 24sata Ajka Crvelin, koja je u kornatskoj tragediji izgubila sina Antu i supruga Ivicu.
Image and video hosting by TinyPic
U spomen na dvanaestoricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji na današnji dan, prije sedam godina izgubili živote gaseći kornatsku travu na mjestu pogibije danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelj i prijatelje stradalih vatrogasaca na misu u kapelici Sv. Florijana i mjesto stradanja, koje je označeno s 12 velebnih kamenih križeva, hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. U ime Predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a u ime Sabora zastupnik Franko Vidović. I sedam godina nakon, obitelji stradalih nisu dobili odgovore na ključna pitanja.

- Da je bilo interesa već davno bi se istina bila saznala. S obzirom da je upletena Hrvatska vojska, kao i policija, nestale su snimke pilatusa i ostali dokazi. Stvorena je cijela zavrzlama, tako da se više ne nadamo da će se Sudom ikad utvrditi činjenice. S ponosom i tugom dolazim ovdje svake godine. Prihvatili smo smrt koja je snašla naše najdraže, ali kopkaju nas pitanja i željeli bi znati cijelu istinu - rekao je Ivica Strikoman, otac poginulog pripadnika DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

Izaslanik Predsjednika Republike Zlatko Gareljić o istini koju traže obitelji stradalih nije htio razgovarati, s opravdanjem da su se tu okupili zbog odavanja pošasti stradalima. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na pitanje o istini za kornatsku tragediju odgovorio tek da mu je teško u toj situaciji. - Jako je teško živjeti s tim. Najveća je to tragadije koja je zadesila hrvatsko vatrogastvo ikada. Najteži je to trenutak za obitelji, ali i čitavo vatrogastvo. Sigurno je da ćemo se prisjećati zauvijek, s tugom, ali i ponosom. Ne želimo da se ponovi bilo gdje - rekao je Tucaković. Vatrogastvo je, kaže, ove godine i prilikom poplava i smrzavanja, pokazalo jedinstvo i sposobnost da može odgovoriti svakom izazovu.

Podsjetimo, u Kornatskoj tragediji živote je izgubilo 12 vatrogasaca: Dino Klarić (33), Ivica Crvelin (52), Ivan Marinović (37), Marko Stančić (17), Gabrijel Skočić (19), Hrvoje Strikoman (19), Tomislav Crvelin (23), Ante Crvelin (23), Josip Lučić (19), Karlo Ševerdija (17), Marinko Knežević (52) i Ante Juričev-Mikulin (19). Jedini preživjeli vatrogasac je 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnoga.…. šibenik

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 31.08.2014. u 12:02 sati.