Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SVEĆANO PROSLAVLJENA 120. OBLJETNICA DVD-a PETROVINA

PETROVINA

Jučer je u Petrovini pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika grada Jastrebarskog Zvonimira Novosela svečano proslavljena 120. obljetnica rada vatrogasnog društva. Pored članova društva i njihovih gostiju, svečanosti su prisustvovali i visoki uzvanici, ministar zaštite prirode i okoliša Mihael Zmajlović, župan Kožić, gradonačelnik Novosel sa svojim zamjenicima, načelnik HVZ-a Željko Popović, zapovjednik DIP-a CZ RH Zagreb Mladen Boričević, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent Mladen Vinković, predsjednik VZŽZ Stjepan Priček, zapovjednik VZŽZ Josip Novosel, predsjednik ZKUUZŽ Zlatko Herček, zapovjednik VZGJ Vedran Boričević, predsjednik ZKUUGJ Ignac Smetko, dopredsjenik VZGJ Ranko Vojnović i župnik župe Petrovina Gojislav Kovačić.
Image and video hosting by TinyPic
Svečanost je započela u ranim jutarnjim satima kada je puhački orkestar DVD-a Petrovina budnicom najavio proslavu na koju je u popodnevnim satima pristiglo 28 dobrovoljnih vatrogasnih društava s ukupno 416 vatrogasaca. Potom je o radu društva u proteklih 120 godina govorila tajnica društva Jadranka Domjančić koja je među ostalim istakla kako je društvo osnovano 1894. godinem, a prvi utemeljitelji i osnivači bili su: Josip i Drago Borošić, Stjepan i Mijo Žužak, Stjepan Talković, Bartol Burić, Josip Bohaček i Stjepan Vučinović. Metalna pločica s natpisom "Poveljno društvo Petrovina 1861. i 1862."na vatrogasnoj štrcaljci dio je sjećanja i konstatacije o postojanju društva i prije 1894. godine.

Iz sačuvanih zapisnika bilježe se skromni počeci ali veliki entuzijazam u redovima dobrovoljnih vatrogasaca. Velika zasluga za popularizaciju vatrogastva u to vrijeme pripada Zemljišnoj zajednici Petrovina koja je financijski pomagala nabavu sredstava i opreme. Važna odluka donesena je 1929. kada DVD Petrovina postaje osnivač Vatrogasne župe za Kotar Jastrebarsko, koja okuplja 9 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Nakon teških ratnih godina II. Svjetskog rata društvo je stagniralo, ali je nastavilo rad sa najnužnijom opremom za intervencije u slučaju požara. Danas je DVD Petrovina jedno je od 8 prioritetnih postrojbi s područjem djelovanja za grad Jastrebarsko. Društvo ima ukupno 104 člana od čega je 27 operativnih vatrogasaca, koji su nebrojeno puta izlaskom na intervencije kao i sudjelovanjem na dislokacijama u priobalju, pokazali svoju humanost i važnu ulogu u sustavu zaštite i spašavanja građana i njihove imovine. Djeca i mladi DVD-a Petrovina uključeni su rad natjecateljskih ekipa na vatrogasnim natjecanjima, a od 2011. društvo je organizator vrlo uspješnog KUP natjecanja u Petrovini jedinog na području VZG Jastrebarsko. 2011.godina ima poseban značaj u novijoj povijesti društva, jer je obnovljen puhački orkestar DVD-a kojeg vodi prof. Petar Fabijanić, a u rad orkestra nesebično se uključio i prof. Krešimir Fabijanić.
Image and video hosting by TinyPic
Čestitke članovima društva za ovu vrijednu obljetnicu na jučerašnjoj svečanosti među ostalima uputili su ministar Zmajlović, župan Kožić i jaskanski gradonačelnik Novosel. Povodom 120. obljetnice potom su članovima društva dodijeljena brončana, srebrna i zlatna odlikovanja. Predsjednik društva Ivan Samarin dodijelio plakete i zahvalnice pokroviteljima, uzvanicima i donatorima koji su se uključili u proslavu obilježavanja 120. obljetnice društva. Prigodno je otkrivena i spomen- ploča na pročelju vatrogasnog doma na spomen Zvonimiru Cvetanu koji je kao vatrogasac tragično stradao 1949. godine. Po završetku svečanosti održana je vatrogasna vježba u kojoj su vatrogasci DVD-a Petrovina zajedno s volonterima Gradskog društva Crvenog križa pokazali uvježbanost u spašavanju djece iz gorućeg objekta škole. Svojim nastupom svečanost su uveličale članice vokalnog ansambla Gouriena,plesačice mažoret kluba Unity S iz Samobora, te puhački orkestri DVD-a Domagović, Cvetković, Gornji Desinec , Stankovo i Petrovina.…. jaska.com

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 26.08.2014. u 20:00 sati.