Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODBIJENO FINANCIRANJE SKLADIŠTENJA ŽITARICA



"OBLIK POTPORA KOJE NISU SUSTAVNI DIO ZPP"

Rukovodeći članovi Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ obratili su se pismeno osobama u hrvatskoj politici te im iznijeli stanje u vezi s izvršenjem žetvenih radova strateške kulture – pšenice.Zatražili su financiranje troškova skladištenja pšenice.
Udruga se obratila istim tekstom predsjedniku RH dr. Josipoviću, premijeru Milanoviću, predsjedniku Sabora Leki, podpredsjednici Sabora Dragici Zgrebec, resornom ministru Tihomiru Jakovini i predsjedniku Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom Saboru Franji Luciću.
„Predlažemo „ napisali su vodeći ljudi u Udruzi „mogućnost financiranja troškova prijema i skladištenja pšenice, koje se može izvesti iz dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg vlasnici OPG-a i obrta redovno plaćaju, a osim toga kao dodatnu mogućnost za izvor dostupnih sredstava vidimo i u ostvarenoj dobiti u poslovanju navedenih subjekata koji uplaćuju doprinose.“

U pismu je Udruga opisala ovogodišnje stanje roda pšenice:
„Godine 2013. je u RH zasijano 165.000ha merkantilne pšenice, što u odnosnu na 2012. iznosi 20.000 ha manje. Klimatski uvjeti, kao što su pogodna jesen, ali i blaga mediteranska zima s malim količinama snijega 2013./2014. onemogućili su zimsko mirovanje te su bolesti pšenice rasle zajedno s porastom temperatura. Bolest hrđavosti pšenice do sada nije zabilježena na ovim prostorima takvim intenzitetom kao što je to bilo u ovoj godini. Takvo stanje će se odraziti i na značajno smanjeni prinos u proizvodnji. Spomenuta bolest je nespremnima našla i struku, ali i same proizvođače pšenice.
Realnom procjenom prije početka žetve očekivali smo prinose od 4t/ha, ili na sveukupnom zbroju svih zasijanih površina 660.000 tona. Početkom žetve u istočnoj Hrvatskoj, pravo stanje je postalo vidljivo te je vrlo zabrinjavajuće. Mnoge domaće sorte pšenice pokazale su se neotpornima na spomenutu bolest što je rezultiralo s vrlo malim prinosima i znatno lošijom kakvoćom jer takva pšenica završava u stočnoj hrani.
Zbog navedenog razloga, s pravom smo zabrinuti da Hrvatska neće imati dovoljno pšenice za vlastite potrebe. Sadašnjom predloženom otkupnom cijenom od 1,05kn/kg standardne kakvoće, naši će proizvođači ostati u velikim dugovima što će se odraziti i na neizvjesnu budućnost u poljoprivredi, odnosno probleme oko jesenske sjetve.
Stoga vas ovim putem molimo da nam pomognete u rješavanju dodatnog problema a to je trošak prijema i skladištenja pšenice s kojim se susreću vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi.“

Na dopis odaslan 30. lipnja, najvažnijim osobama hrvatske politike odgovorila je pomoćnica ministra poljoprivrede Snježana Španjol. Datum odgovora je 6. kolovoz
Odgovor nije u korist poljoprivrednika, niti je prijedlog iz pisma prihvaćen u bilo kakvo razmatranje. Pomoćnica ministra je u pismu između ostalog rekla da će se „na prijem, otkup kao i zahtjeve kakvoće za žitarice i uljarice roda 2014. godine primjenjivati stara pravila propisana Pravilnikom ……..“
Objavljujem odgovor pomoćnice ministra Španjol koji je primila Udruga Život

.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Slavimir Brkić iz Garešnice, poljoprivredni proizvođač, ratar, koji žitarice i uljarice sije na površinama od 100 hektara poslao je cijene troškova skladištenja pšenice u silosima „Agrokor“ koncerna u Popovači i Ivanić Gradu i silosa „Kolo“ kod Garešnice.

Silosi Popovača i Ivanić Grad su imali slijedeće uvjete prijema pšenice na bazi cijene 1,15 kn/kg (+PDV) :
- ulazni troškovi 40 kn/toni (+PDV)
- izlazni troškovi 20 kn/toni (+PDV)
- trošak analize žita 5 kn/toni (+PDV)
- odbitci u % : 1 % ulazni kalo (od dovezene količine)
0,5 % izlazni kalo (od dovezene količine)
- 0,065 kn/kg (+PDV)- odbitak po kg žita svedenog u standard kvalitetu
- 15 kn/toni/mjesec (+PDV) - trošak skladištenja koji teče od 15 dana nakon obračuna standard kvalitete

Silosi Garešnica su imali slijedeće uvjete prijema pšenice :
- troškovi prijema 0 kn/toni
- 15 kn/toni/mjesec (+PDV) - troškovi skladištenja

Standard kvaliteta pšenice je : - 14 % vlaga
- 76 hektolitarska masa
- 5 % primjesa
Početna otkupna cijena u početku 1,05 kn/kg (+PDV), pa do sada nekih cca maximalnih 1,20 kn/kg (+PDV) ili eventualno koja lipa gore ili dolje,zavisno od otkupljivača.





Post je objavljen 20.08.2014. u 01:25 sati.