Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

PRVI NA UDARU: Država im reže budžet, a najbolji su na svijetu

ZAGREB

Strahujemo od svakog rebalansa, rekao nam je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. Iako su prošle godine tražili da im osiguraju dodatnih pet milijuna kuna za normalno funkcioniranje, rebalansom su ostali bez deset posto proračuna, odnosno bez 750.000 kuna. - Posla je sve više, a kad se reže, mi smo prvi na udaru. Pred puknućem smo i ovakva situacija dugoročno je neodrživa - upozorava Prizmić. Unatoč svemu, kaže, HGSS neće dopustiti da zbog manjka novca nečiji život ne bude spašen. Ipak, odnos države iritira.
Image and video hosting by TinyPic
Spasioci rade volonterski
- Imamo osjećaj da smo zadnja rupa na svirali ili kamenčić u nečijoj cipeli. Dojam je da svi rade protiv nas. No unatoč manjku novca mi činimo čuda - navodi pročelnik HGSS-a. Spasioci rade volonterski nakon svog redovnog posla. Za rad su primili mnoga priznanja. - Društvo treba prihvatiti da je potreba za spašavanjem sve veća te da se broj nesreća dramatično povećava zbog klimatskih promjena i razvoja turizma - kazao je Prizmić napominjući da je njihova djelatnost javna potreba od interesa za Hrvatsku. Godišnji proračun HGSS-a je oko sedam milijuna kuna, imaju 800 članova, koji godišnje odrade oko 1200 intervencija. Za usporedbu, prema analizi Instituta za javne financije, u Hrvatskoj imamo 44 različite agencije u kojima radi 6000 ljudi, a godišnji proračun im je veći od četiri milijarde kuna. Godinama se propituje treba li HGSS naplaćivati spašavanja uzrokovana nepažnjom i neodgovornost ljudi koji se zbog toga nađu u bezizlaznoj situaciji, bilo na kopnu ili moru. Tijekom turističke sezone nerijetko spašavaju turiste, a to nitko ne plaća. Prizmić kaže kako država treba odrediti pravila. Napominje da sigurnost i spašavanje u našoj zemlji još nisu definirani kao proizvod koji je naplativ, a rješenje vidi u mogućnosti da aktivnosti spašavanja budu usluga koja će se financirati iz tržišta osiguranja. Od ukupnog broja intervencija GSS-a 20 posto odnosi se na spašavanje turista.

Uvijek su spremni priskočiti u pomoć. U akcijama spašavanja HGSS-ovcima se nerijetko pridružuju helikopteri, na što se troši povelik novac. Opremu je potrebno obnavljati. Osim spašavanja turista HGSS je tu u svim izvanrednim stanjima uzrokovanima nevremenom, poplavama…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 19.08.2014. u 12:37 sati.