Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Pobijedite bol


Doroty Foltz-Gray
Izdavač: Mozaik

Dobre emocije smanjuju razinu loših kemikalija koje proizvodi stres. Signale koji idu prema centrima za bol u mozgu možete oslabiti opuštajući se. Ali ako ste pesimistični i ljuti, bojite se, tugujete ili ste depresivni, tada će se razina loših kemikalija povećati.

Istraživanja su pokazala da žene bol osjećaju jače od muškaraca. Čak i kada muškarci žene pate od istih tegoba, žene više boli.
To je vjerojatno stoga jer bol registriraju u različitim dijelovima mozga, kod žena u limbičkom dijelu gdje je centar za emocije, kod muškaraca u kognitivnim centrima. Uloge možda imaju i spolni hormoni: kod žena prag tolerancije ovisi o tome u kojem su dijelu menstrualnog ciklusa.

Boljem dijelovanju lijekova protiv boli pomažu: tuširanje toplom vodom dva puta dnevno, uspravno sjedenje za stolom, istezanje svaki sat, masiranje leđa teniskim lopticama. Postupno s ovim možete i sami smanjiti doze lijekova.

Surađujte s boli. To je učinkovitije nego da se stalno borite protiv nje.
Omogućite da ono što se zbiva prođe, umjesto da zaustavljate bol. Čak i tijekom teških dana možete odlučiti kamo ćete usmjeriti energiju.

Bol može pojačati nedostatak vitamina D, produžite boravak na suncu.

Prehrana može utjecati na bol u živcima, isprobajte vegansku prehranu bez mesa i mliječnih proizvoda, pa polako vraćajte sa smanjenjem boli izbačene namirnice.

Bol je način na koji nas tijelo upozorava na nešto, a mi upozorenja ignoriramo. Bol se lakše kontrolira što mu se prije posveti pozornost.

Kada je riječ o boli, informacije su vaš saveznik. Istraživanjem novih terapija i tretmana preuzimate odgovornost za vlastito liječenje, što je najbolji put. Ali nemojte da vas želja za znanjem potpuno obuzme, vi znate da je vaša bol samo dio života, a ne njegov smisao.

Manje agresivna sredstva protiv bolova: đumbir učinkovito protuupalno sredstvo, riblje ulje daje protuupalni učinak i ublažuje jutarnju ukočenost i ukočenost zglobova kod osoba s reumatoznim artritisom, kapsaicin u kremama (kapsaicin ljuti sastojak ljutih paprika) privremeno ublažava bol, bromelain koji se nalazi u stabljici i plodu ananasa ublažuje upalu i bol kod uganuća i istegnuća.

Vaše vam tijelo uvijek nešto poručuje. Što više obraćate pozornost na znakove koje vam upućuje, bolje ćete razumjeti što izaziva i pojačava bol i kako je spriječiti.

Seks aktivira osjećaje postignuća i nagrade i otpušta prirodne ubaživače boli i dopamina, kemijskog spoja koji u mozgu izaziva osjećaj zadovoljstva i time smanjujete bol.

Naučite kako predahnuti, naći vremena i opustiti se. Recimo tijekom dana povremeno zatvorite oči i u mislima potražite napetost u tijelu. Opustite mišiće i duboko udišite i izdišite.

Lijekovi djeluju zato što u tijelu imate receptore na koje djeluju. Ali receptore vam nisu podarile farmaceutske tvrtke. I sami proizvodite spojeve koji ublažuju bol. Možete ih proizvoditi više ako se disciplinirate, naučite što izaziva bol i opustite se.

Bol utječe na san, a nedostatak sna pojačava bol.
Ostanite aktivni, akitvnost je oblik odvraćanja pozornosti. Ako si trebate malo ugađati, učinite to.
Redovito zamjećivanje dobrih događaja umanjuje stres.
Usredotočavanje na snagu izvan vas, bilo se radilo o bogu, ili svemiru ili prirodi, može blagotvorno djelovati na psihu i time ublažiti fizičke simptome.

Kontrolirajte bol s pomoću uma. Nije hipnotički trik. Evo kako:
Zamišljajte nešto doista pozitivno, umjesto da se usredotočite na tegobu.
Dokazano je da igranje igrica smanjuje bol tri puta više nego sami lijekovi.
Pobjegnite uz omiljenu glazbu.

Tradicionalni savjet da treba samo ležati u bolesti i odmarati, više ne vrijedi. Svakodnevnim 30-minutnim vježbanjem potičete izlučivanje endorfina, hormona dobrog raspoloženja, koji su prirodni lijek protiv bolova, a podižu raspoloženje i ublažavaju stres. Kad se vaš organizam počne jače opskrbljivati kisikom i krv brže proteče žilama, osjećat ćete se bolje, sretnije i samouvjerenije.
Ako imate vremena za gledanje televizije, čitanje ili drijemanje, imate vremena i za vježbanje.
Prisjetite se kojim ste se aktivnostima rado bavili u djetinjstvu i pokušajte im se vratiti.

Popišite sve okidače za bol da možete ubuduće obratiti pažnju za njih i izbjeći ih.

Bol u leđima
Može se javiti i zbog neočekivanih razloga, npr hernije ili problema s jajnicima.
Preduhitrite bol u leđima - svako pola sata prošetajte. Legnite na tenisku lopticu tako da ona pritišće bolno mjesto i opustite se. Pritisak će blago istegnuti bolno mjesto i okolne mišiće.

Bol u vratu
Stavite rižu u manju jastučnicu, zatvorite je i zagrijte u mikrovalnoj pećnici. Dobit ćete savršeni topli jastuk čiji oblik možete prilagoditi svojem vratu.

Sindrom kroničnog umora
Istraživanje je pokazalo da žene koje pate od ovog sindroma ujutro imaju abnormalno niske razine hormona kortizola. SKU je složeno stanje koje vjerojatno uključuje infekciju, nasljeđe, hormone i slab imunosni sistem.
Mnogi pacijenti koji imaju SKU danas vjeruju da je to stanje odraz krize energije, ljudi troše više energije nego što je stvaraju pa im je 'pregorio' osigurač.
Infekcije i manjak hormona, uz ostalo, mogu biti okidač za izgaranje osigurača koji je kod ovog sindroma hipotalamus.
Osobama koje imaju SKU često je narušen noćni san.

Fibromialgija - bolovi u mišićima
Pomoći će topla kupka. Osim što će primiriti uznemirene živce, topla kupka će i opustiti napete mišiće.
Kreme za sportaše koje sadrže kapsaicin opuštaju napete mišiće i pojačavaju dotok krvi u mišiće.
Neki znanstvenici vjeruju da je nesanica možda okidač za fibromialgiju. U dubokom snu naš organizam proizvodi hormon somatonedin C koji je prijeko potreban za zdravlje živaca i mišića.

Lupus - uzrok ove bolesti je pogreška u imunosnom sustavu. Imunitet, umjesto da brani vlastiti teritorij, okreće se protiv tijela i postupa kao da je ono uljez koji ga napada. Posljedice su česte upale, bol i oštećenja tkiva.
Pomoći će kupka s uljem lavande prije spavanja.

Zubobolja
Zubi su dio vašeg tijela. Kada imate infekciju u ustima, znači da vam je inficirano tijelo.
Klinčić kojeg sišete umanjit će bol, a također ćete ublažiti oticanje ispiranjem usta slanom vodom.
Sir, meso i orašice cuvaju zubnu caklinu jer neutraliziraju kiselinu. Hrskava mrkva i jabuka uklanjanju ostatke hrane među zubima sprijecavajući propadanje zubi, bolest desni i loš zadah. Izbjegavajte slatko, uključujući sušeno voće i kiselo, npr kisele krastavce i limun jer u sprezi s bakterijama u ustima stvaraju kiselinu koja ubrzava nastanak karijesa i ostale bolesti (pijte limunadu na slamku).

Sinusitis – začepljenost sinusne šupljine
Stavite topli vlažni ručnik na lice, toplina će pomoći da se sinusi otvore.
Pomiješajte 1 žličicu rotkive s ˝ žličice maslinova ulja I 1 žličicom limunova soka. Uzimajte po Ľ žličice dok ne osjetite da se sinusi počinju otvarati.
Skačite na mjestu, ova vježba potiče protok sekreta.
Pijte puno vode ili bilnog čaja jer tako možete razrijediti sekret. Izbjegavajte alkoholna pića jer alkohol može poticati oticanje sinusa.

Sindrom temporomandibularnog zgloba – ako vas boli pri otvaranju I zatvaranju usta
Kada zglob nije zdrav osim bolova I osjetljivosti možete doživjeti I glavobolje, zubobolje, bol uha I teškoće kod otvaranja usta.
I vaše držanje može pridonijeti tome.
Pomažu lijekovi protiv bolova poput ibuprofena I naproksena koji se uzimaju svako 4-6 sati.
Nakon uzimanja lijek ana obraz stavite gazu namočenu u toplu vodu I držite 15 minuta. Ponovite po potrebi.

Divertikklitis – upala malih vrećastih proširenja na stijenkama posljednjeg dijela debelog crijeva
Ako se radi o blažem obliku pomoći će antibiotic, odmor I privremena prehrana mekšim namirnicama.

Žgaravica
Ako je imate više od 2 puta na tjedan, radi se o obiljnijem problemu, tj. kroničnom gastroezofagealnom refluksu.
Ako sumnjate da vam je žgaravica izazvala bolove, ne jedite dok bol još traje. Prejedanje pojačava pritisak na ezofagealni sfinkter pa se povećava mogućnost da on popusti te propusti još više kiseline u jednjak.
Čaša vode isprat će kiselinu – pijte.
Prema istraživanjima, žvakanje žvakaćih guma može pomoći da se neutralizira želučana kiselina do tri sata nakon obroka.
Uspravno sjedenje je bolje od ležanja kojim će se bol samo pogoršati. Otpustite remen da se smanji pritisak na želudac, a sila teža će učiniti svoje.

Hemeroidi
Svaki dan jedite barem 25-30 gr vlakana.
Kupine, maline, borovnice, jagode I trešnje sadrže flavonoide s protuupalnim djelovanje koje ublažavaju bol, krvarenje, svrbež pa čak I pojavi hemeroida.
Pijte dosta vode I redovito vježbajte.
Koristite toplu kupku sa gorkom soli koja će izvući tekućinu iz hemeroida I smaniti otekline I upale. Dobri su I hladni oblozi, posebno oblog od hladnog crnog čaja.

Sindrom iritabilnog crijeva
Čaj od kamilice umiruje crijeva jer povećava razinu glicina, aminokiseline koja se povezuje s ublažavanjem grčeva u mišićima, stoga je dobra I kod menstrualnih grčeva. Čaj od kamilice će dvostruko djelovati, ako vam je sindrom prouzročio zatvor, dodatna tekućina može samo pomoći.
Sjemenke kima I koromača smanjuju plinove I nadimanje. Cardamom I korijander ublažuje grčeve crijeva koji mogu izazvati dijareju. Kako biste umirili crijeva, dodajte ih u juhe, variva I druga jela.
Koristite kapsule s uljem paprene metvice (3-4 puta na dan, 15-30 min prije obroka) koja opušta mišiće, olakšava teškoće s nadimanjem I spriječava napredovanje bakterija u tankom crijevu.
Vježbajte, pijte mnogo vode (nadoknadit ćete tekućinu nakon proljeva, a voda će ublažiti zatvor) I jedite više manjih obroka.
Magnezijev citrate popijte prije spavanja, povećat će razinu vode u crijevima pa će se lakše isprati otpadne tvari.

Čirevi
Konzumirajte više brokule, kelja, cvjetače, kelja pupčara, kupusa I kelja koji sadržavaju sulforafan, spoj koji šteti crijevnim bakterijama. Također I jogurt sa živim bakterijama I zobenu kašu s voćem.
Ovisno o vrsti čireva nekoliko krekera može zaposliti želučanu kiselinu I tako ublažiti pečenje.
Čaj od glatkog brijesta pomiješan s vodom tvori gel I oko probavnog trakta stvara oblogu koja ga čuva od kiselina.

Cluster glavobolje – javlja se iznenada s jedne strane lica, često u području oko ili iza jednog oka
Ledeni oblog otupit će bol.
Trčanje je korisno jer vas prisiljava da udahnete više kisika.
Opuštajte se, meditirajte, dišite, uživajte u toploj kupki – ostanite mirni jer stres često izaziva ovu vrstu glavobolje.
Magnezij pomaže u regulaciji rada krvnih žila, ublažuje bol I smiruje nervozne živce.

Migrene – razlikuje se od ostalih glavobolja po pratećoj mučnini, nedostatku teka I osjetljivosti na svjetlost I buku
Osobe s migrenama možda su osjetljivije na jake mirise, previše ili premalo sna, jarka svjetla, nestalne razine hormona. Ti okidaći mogu pobuditi trigeminalni živac, najveći u glavi, koji otpušta spoj koji izaziva upalu oko moždanih krvnih žila I živaca te bol oko jednog ili oba oka, čela I sljepoočnica. Što je više okidača aktivirano, veća je vjerojatnost migrene.
Pomaže šalica jake crne kave koja će pomoći da se stisnu otekle krvne žile u mozgu I pomoći apsorpciji drugih lijekova koji se istovremeno uzimaju.
Sjednite ili lignite u zamračenu prostoriju sa hladnim ledenim oblogom na čelu I masirajte bolne dijelove glave.
Migrenu može izazvati I nedostatak sna, kao I previše sna, pa je važan ustaljeni raspored. Glavobolje može ublažiti I stalan raspored obroka I tjelovježbe.

Tenzijske glavobolje – stiskanje I bol na stražnjem dijelu vrata
Namačite stopala u vrućoj vodi. Toplina će odvući krv iz glave u noge I tako ublažiti bol.
Pijte puno vode I masirajte vrat uljem lavande ili paprene metvice.

Burtitis – upala bursa, malih vrećica ispunjenih tekućinom koje ublažuju trenje između tetiva I mišića oko zglobova
Odmarajte, koristite ledeni oblog, koristite protuupalne lijekove kao ibuprofen.
Dobra je I krema s mentolom ili kapsaicinom.
Nemojte dugo sjediti na istome mjestu, pokrenite I razgibajte zglobove. Nježno istezanje mišića oko bolnog zgloba umanjuje bol I pritisak na zglob.
Svaki dan popijte dvije čaše soka od brusnica koje sadržavaju kvercetin, biljni pigment koji je antioksidans I djeluje protuupalno.

Giht
Ako se ne liječi može oštetiti zglobove I izazvati još veću bol.
Koristite ledene obloge, štap za hodanje kod većih bolova I okvir oko kreveta koji će podignuti posteljinu da ne djeluje bolno na dodir.
Opskrbite se narančama, slatkim crvenim paprikama, brokulom I drugim voćem I povrćem bogatim vitaminom C, trešnjama koje smanjuju razinu mokraćne kiseline, ananasom koji sadrži enzim bromelain koji ublažuje upalu I bol.

Osteoartritis – istrošenost hrskavice
Ukočeni ste poput metle I ne moćete se pokrenuti, posebno su bolni kukovi, koljena, ruke I kralježnica.
Teniskom lopticom pritisnite bolno mjesto I kotrljajte naprijed natrag.
Ako je na rukama stavite rukavice prije oticanja.
Tkaninu namočenu u toplu vodu prislonite na ukočeni zglob.
Vražja kandža I sunce učinit će pomak na bolje.

Reumatoidni arthritis
Đumbir I kurkuma imaju protuupalna svojstva.

Herpes
Sameljite pola šalice sirove zobene kaše I uspite u toplu kupku u kojoj ćete ostati dvadesetak minuta. Zob umiruje nadraženu kožu.

Upala mišića I tetiva
Uživajte u maslacu s kikirikijem ili nekoj drugoj slastici koja sadržava bjelančevine I ugljikohidrate 15-60 min nakon tjelovježbe koji će pomoći mišićima u oporavku. Dok vježbate, tijelo rabi insulin kako bi učinkovitije dopremalo hranjive tvari u stanice, no to traje samo jedan sat.
Koristite raznovrsne sportove kako bi uposlili neke druge skupine mišića.

Endometrioza – rast tkiva izvan maternice
Kupanje u toploj kupki, kretanje, masiranje, oblog od ugrijanog ricinusovog ulja (30-60min), duboko disanje.

Upala mokraćnog mjehura
Osobe s upalom mokraćnog mjehura osjetljivije su na kiselu I začinjenu hranu te čokoladu, vjerojatno stoga što su im probuđena živčana vlakna u mjehuru koja inače spavaju.

Menstrualni grčevi
Najčešće su posljedica stezanja maternice, koja se svakog mjeseca rješava endometrijske sluznice. Te kontrakcije potiću prostaglandini, hormonima slične tvari koje izazivaju bol I upalu. Unutar zdjelice postoje I leukotrieni, tvari koje također izazivaju upalu I grčenje. Grčevi se pogoršavaju dok odbačena sluznica prolazi kroz vrat maternice.
Sami si najbolje možete pomoći prehranom s malim udjelom ugljikohidrata, lijekovima protiv bolava s protuupalnim djelovanjem, vježbanjem te izlaganjem suncu. Treba piti 1200 mg kalcija svaki dan.
Ulje žutog noćurka sadržava gama-linolensku kiselinu koja zaustavlja proizvodnju upalnih prostaglandina I drugih spojeva koji izazivaju grčeve. Do tri puta na dan uzimajte standardni ekstrakt koji sadrži berm 500 mg masnih kiselina.
Govori se da pritiskanjem gornje usnice ravno ispod nosa svakih 15 min nekoliko puta na dan može smanjiti količina krvarenja I time ublažiti bol. Probajte. Grčeve možete oslabiti I istezanjem mišića zdjelice. Stanite tako da stopala budu u šitini bokova, svinite koljena, a dlanove položite na bokove. Zdjelicu 15 min pomičite naprijed natrag, ovo bi vas trebalo malo opustiti.
5 min abdominalne masaže dnevno 5 dana prie mjesečnice I nanjen prvi dan znatno smanjuje grčeve.

Predmenstrualni sindrom
Ako doista patite od PMS-a postoje načini das i pomognete:
Šalicom čaja od đumbira, maslačka I smreke rješit će vas viška tekućine.
Bavite se sportskom aktivnosti I izlažite suncu barem 30 min na dan.
Progresivno relaksirajte mišiće: lignite I zatvorite oči. Udahnite I napnite mišiće stopala što jače možete. Izdišući mišiće opustite zamišljajući kako izdišete bol I stres. Obratite pažnju na razliku izmešu napetih I opuštenih mišića. Odmorite se nekoliko sekundi pa nastavite s ostalim dijelovima tijela.
Uzimajte 1200 mg kalcija na dan.
Više vode, manje soli, vitamin B6, masaža I češći manji obroci također će pomoći.

Opekline
Gel s aloa verom. Kupka od zobene kaše.
Ako je rana zatvorena sa već zaraslom krastom svrbež možete ublažiti ispiranje limunom, octom I vodom.
Oblozi od nevena I kamilice djeluju protuupalno I antiseptički na opekline od sunca. Gospina trava osim što utječe na raspoloženje u obliku ulja ili kreme može ublažiti upalu I bol te ubrzati zacjeljivanje manjih opeklina.

Psorijaza
Je kožna buzrokovana poremećajem imunosnog sustava. T limfociti, krvne stanice koje vas u normalnim okolnostima štite od virusa I drugih napadača, odmetnu se I počnu napadati stanice koće, koje otiču množe se. Razmnožavanje stanica kože traje oko mjesec dana, no kod psorijaze samo nekoliko dana. Posljedica je nakupljanje stanica kože koje stvaraju debele ljuskaste mrlje bilo gdje na tijelu. Bolest nije zarazna, a uzrok se često krije u nasljeđu.
Opskrbite se mrkvama, rajčicama I ostalim povrćem veseli boja koje obiluje beta-karotenom jer smanjuje rizik od psorijaze.
Indigo mast iz sušenih kineskih biljaka kod istraživanja oboljelih od sporijaze djelovao je 81% tnim poboljšanjem stanja.


Post je objavljen 13.08.2014. u 09:52 sati.