Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZ EUROPSKE KOMISIJE


DACIAN CIOLOS:
POTREBAN JE ZAJEDNIČKI EUROPSKI DOGOVOR

Već 8.kolovoza u Bruxellesu povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske Komisije Dacian Ciolo dao je izjavu u vezi sa zabranom izvoza poljoprivrednih proizvoda EU-a u Rusiju. Prenosim tu izvaju:

„Razumijem zabrinutost poljoprivrednog sektora EU-a. Želim naglasiti da u okviru zajedničke poljoprivredne politike raspolažemo novim i unaprijeđenim alatima za potporu poljoprivrednicima čim bude potrebno, uključujući našu pričuvu za krize, koja je već sada na raspolaganju. Vjerujem da će se naš snažni poljoprivredni sektor brzo preusmjeriti k novim tržištima i prilikama, no kako bi taj prijelaz protekao bezbolno, potrebno je osigurati potporu. Za to je potreban zajednički europski odgovor. Razgovarao sam s ministrima poljoprivrede iz cijele Europe, a osobito s talijanskim ministrom za poljoprivredu, prehranu i šumarstvo Mauriziom Martinom. U trenutačnim je okolnostima, ako bude potrebno, najvažnije reagirati proporcionalno i brzo. Kao i uvijek kad to nalažu okolnosti, svojim sam službama već naložio da osnuju radnu skupinu koja će analizirati potencijalne utjecaje prema sektorima i procijeniti mogućnost pružanja učinkovite i smislene potpore ako i gdje bude potrebno. Osim toga, moje će službe danas sazvati sastanak priznatih stručnjaka za poljoprivredu iz svih država članica koji će se održati sljedećeg četvrtka.”



SMANJENJE RIBOLOVNIH KVOTA ZA DESET DRŽAVA ČLANICA

Europska komisija izdala je u Bruxellesu 11. kolovoza izjavu zbog prekomjernog izlova ribe 2013. godine. Europska komisija najavljuje smanjenje ribolovnih kvota za 2014. Prenosim izjavu:

Deset država članica koje su potvrdile prekoračenje svojih ribolovnih kvota za 2013. suočit će se sa smanjenjem tih kvota u 2014. Europska komisija najavljuje smanjenja na godišnjoj osnovi kako bi se popravila šteta nanesena stokovima prekomjernim izlovom tijekom prethodne godine i osigurala održiva uporaba zajedničkih ribolovnih resursa u državama članicama. U usporedbi s prošlom godinom smanjenje je za 22 %.
Smanjenje kvota za ovu godinu primjenuje se na Belgiju, Dansku, Grčku, Španjolsku, Francusku, Irsku, Nizozemsku, Poljsku, Portugal i Ujedinjenju Kraljevinu te 45 ribljih stokova. Povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki izjavila je: „Ako želimo ozbiljno pristupiti suzbijanju prekomjernog izlova, moramo se striktno pridržavati pravila – a to uključuje poštivanje kvota. Zadovoljstvo mi je što smo 2013. u tome bili uspješniji nego prijašnjih godina. S tim u vezi, kako bi naši riblji stokovi diljem Europe bili zdravi, potreban nam je učinkovit sustav kontrole za provedbu pravila.”



Post je objavljen 11.08.2014. u 23:47 sati.