Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

PRVI ŽENSKI MARATON LAĐA + DANI NERETVANSKE KNEŽEVINE + NOĆ LAĐARA = SPEKTAKL!

Danas je održan 1. ženski Maraton lađa sa startom u Opuzenu i ciljem u Metkoviću. Ukupno se prijavilo 10 ekipa, a među njima je nastupila i jedna ekipa iz Latvije.

Prvo mjesto su uvjerljivo s prednošću od otprilike kilometra osvojile „Gusarice“ Komin na kojima se vidilo da su istrenirane pod palicom škole Ivana šabijana, inače trenera „Gusara“ Komin,a prije toga trener Rogotina u njegovim najslavnijim danima.

Drugo mjesto su osvojile lađarice Stabline u žestokoj borbi s Metkovkama koje su na kraju bile treće. Između ove dvije ekipe su na vodi žestoko frcale iskre i sve je pomalo podsjećalo na muški Maraton na njegovim počecima.

Ovaj mali spektakl u Metkoviću je začinila odlična organizacija Dana Neretvanske kneževine koje organizira Grad Metković i Turistička zajednica Grada Metkovića. Naime nakon dolaska lađarica na cilj velik broj Metkovaca i Metkovki odjevenih u drevne nošnje starih Neretvana predvođenih velebnim (doslovce) Knezom Domagojem priveli su zarobljenog mletačkog Dužda u lancima te ga sproveli kroz svjetinu. Sve su to pratili i mali Neretvani-gusari s upaljenim bakljama i bubnjari. Potom su Dužda Domagojevi strijelci iz Vida u starovojničkim odorama stavili u kavez uz prigodne govore od kojih je najviše oduševljenja izazvao kratki žestok govor s bine Gorana Komazina Meke s porukom na kraju: „Duždu mletački – govno jedno!

U gradskom parku u Metkoviću je organiziran pravi mali logor u kojem su bili šatori, strelišta s metama na kojima su se oni mladi mogli okušati u gađanju s lukom i strijelom, te ostali sadržaji.

Ispred hotela Narona se u isto vrijeme održavala ponovno nakon 6 godina „Noć lađara“ gdje su bili postavljeni stolovi za muške i ženske ekipe koje su se zabavljale i družile do u noć. Iz Udruge lađara Neretve se ujedno saznajeda su se po prvi put sve ekipe iz službene konkurencije disciplinirano odazvale sastanku kapetana/predstavnika ekipa što dosada nije bilo slučaj, pa se očekuje i više discipline na samom Maratonu lađa.

Sve u svemu pokazalo se da se uz dosta rada, suradnje i dobre volje lađari, lađarice Metkovci i Neretvani mogu jako dobro zabaviti u Metkoviću s nečim novim i neobičnim i time obogatiti događanja u Neretvi.

Dani Neretvanske kneževine se nastavljaju i u petak (08. kolovoza) i u subotu na dan Maratona lađa (09. kolovoza).

Na bini neretvanski gusari drže zarobljenog Dužda
Image and video hosting by TinyPic

Mali gusari prate pomno svaki korak svite
Image and video hosting by TinyPic

Logor u parku
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 07.08.2014. u 22:49 sati.