Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Evolucija zaključivanja

Pričaš sa curom, kemija je u zraku i ostala je samo jedna stvar: zaključiti. Ali što napraviti? Koju posluku porati? U normalnim okolnostima bi vjerojatno uzeo njen broj, no suočimo se s tim: telefonski pozivi su mrtvi.


Izvor slike

Ovu nesretnu pojavu nagovijestio sam u svojoj knjizi prošle godine kada sam na str. 99 napisao sljedeće:

Važno je koji ćeš kanal komunikacije odabrati. Tvoj cilj je u telefonskom razgovoru ili chatu uspostaviti još trunku privlačnosti i zatim je pozvati van. No u SMS dopisivanju, tvoj cilj je samo pozvati je van. Hoćeš li zvati ili SMS-ati ovisi o tvojoj procjeni kakva je ona vrsta žene. Ako je ovisnik o smartphoneu (tko danas nije?), čini ti se impulzivna, lepršava, užurbana, vjerojatno ćeš SMS-ati. Ako dobivaš od nje tradicionalniji dojam, vjerojatno ćeš je nazvati. Budući da u našem društvu niti jedna metoda još nije definitivno postala bolja od druge (dok je recimo u SAD-u skoro pa samoubojstvo zvati), ova knjiga će opisati oba toka.
...
Moguće je da će u budućnosti, kao što se već dogodilo u SAD-u, poziv kao metoda kontakta potpuno izblijedjeti.

To je opisivalo model u kojemu su pričanje i dopisivanje otprilike izjednačeni, te je jedini faktor u tome što se točno zaključuje sama udaljenost:



No, došao je i taj dan. Po mojim ovogodišnjim iskustvima, pričanje na mobitel postalo je jednako demode kao što su kućni telefoni postali prije 15 godina, a telegrafi prije 40 godina. Iako to ne znači da neću apsolutno nikada nazvati, došli smo do točke gdje je to već u startu inferiorna opcija. I ne samo da danas kod velike većine žena postoji određena averzija prema "živom" razgovoru, već su se pojavile i neke koristi (istina, rijetke) od online društvenih mreža.

Evo kako u skladu s tim izgleda novo tipično zaključivanje:



U čemu je trik?

Aplikacije Whatsapp, Viber, Line i WeChat (ali ne Kik i Skype) su same po sebi brojevi. Curama je u pravilu puno lakše dati Whatsapp nego dati broj, iako je rezultat zapravo isti: otvoren kanal za jednu ili drugu vrstu komunikacije kojom se može ili provesti izvlačenje na spoj ili igra polaganog kuhanja. Jednom kada imaš aplikaciju vezanu za broj, ništa ti ne brani poslati SMS ili nazvati ako si tako odlučio, a domogao si je se lakše nego što bi to bio slučaj s klasičnim brojem. Iako je za komunikaciju potreban internet, danas gotovo svi imaju ili čest pristup Wi-Fi internetu ili mobilni internet, što uopće nije problem. Također, za razliku od SMS-ova, sve ovo je besplatno.

Par napomena:
- Whatsapp je najčešća aplikacija u ovom području, s Viberom na drugom mjestu. Line i WeChat su češće na području Azije.
- Ako zaključuješ na Tinderu (online dating aplikacija opisana u newsletteru) - u tom slučaju se očekuje brzo nalaženje, tako da je bolje ili odmah dogovoriti spoj ili ići putem SMS-a.

Post je objavljen 07.08.2014. u 15:11 sati.