Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA: Grad Vrgorac nije uputio zahtjev za sufinanciranjem projekta nadogradnje Područnog vrtića u Dusini



Posljednjih dana ponovno se na društvenim mrežama zahuktala rasprava o nadogradnji područnog dječjeg vrtića u Dusini. Dusina je jedno od rijetkih naselja našega kraja koje ima visok natalitet, pa je zbog toga u prostorijama tamošnje područne škole 2009. godine otvoren područni dječji vrtić koji administrativno pripada Dječjem vrtiću 'Pčelica' Vrgorac. Već tada je bilo jasno da vrtić koji je otvoren u dvorani za tjelesno-zdravstvenu kulturu područne škole neće moći biti dugoročno rješenje, pa su Grad Vrgorac, Mjesni odbor Dusina i zainteresirana javnost počeli tražiti drugo rješenje. Međutim, i u vremenima najviših gradskih proračuna (godine 2009. je iznosio 44 milijuna kuna) Grad Vrgorac nije donio odluku da vlastitim sredstvima gradi spomenuti vrtić, već se procedura stalno odlagala i čekao se neki tuđi novac. Na koncu, kada je nestalo novca, onda je prihvaćena ideja da se postojeći prostor škole nadogradi, a novac nađe na natječajima nekog od ministarstava.

Zbog toga se Grad Vrgorac u drugoj polovici 2012. godine javio na Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2013. godine za Program održivog razvoja lokalne zajednice koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Nadajući se novcu, Grad je unio stavku od 600 tisuća kuna za nadogradnju područnog vrtića u Proračun Grada Vrgorca, a kada je izišla lista odabranih projekata i kada je postalo jasno da vrgorski prijedlog nije prošao, rebalansom je vrtić izbačen iz Proračuna Grada Vrgorca. Prilikom planiranja Proračuna za 2014. godinu gradska uprava je ponovno ubacio stavku nadogradnje područnog vrtića u Dusini u Proračun, a gradonačelnik Boris Matković i njegovi suradnici više su puta istaknuli da će biti ponovljen postupak aplikacije za sredstva koje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije daje za slične projekte, s nadom da će se sredstva ovaj put i dobiti.

Prije nekoliko dana nezavisni vijećnik Ante Pranić na društvenoj mreži svoje Nezavisne liste mladih je objavio tablicu od 727 zahtjeva za sredstva u Programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2014. godinu, a koju je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Na toj tablici su brojne lokalne samouprave pokazale interes za vrlo raznovrsne projekte. Gledajući iz našega okruženja, Grad Metković je predložio rekonstrukciju jednog raskrižja, Grad Imotski nastavak projekta izgradnje Poduzetničke zone Vinjani Gornji, Općina Opuzen sanaciju infrastrukture kraj srednje škole i gradskog parka sa dječjim sportskim igralištem, Općina Zagvozd je predložila izgradnju mrtvačnice u selu Župa Biokovska i slično. Međutim, kako je istaknuo vijećnik Pranić, na ovom popisu nije bilo prijedloga Grada Vrgorca za izgradnju Područnog vrtića u Dusini, pa je konstatirao da taj prijedlog Grad Vrgorac nije ni poslao. Međutim, u više navrata gradski čelnici i službenici su ustvrdili da je prijedlog poslan, pa je kao takav i uključen u Proračuna Grada za ovu godinu. Čulo se i mišljenje da lanjski prijedlog Grada Vrgorca nije odobren jer je u Vrgorcu na vlasti suprotna opcija od one u državi. Naravno, takav stav je potpuna demagogija, jer je i iz lanjskog popisa odobrenih projekata u ovom Programu vidljivo da su novac dobile brojne općine i gradovi u kojima na vlasti nije opcija koja je formirala ovu vladu, kao npr. Šestanovac gdje je HSP na vlasti. Tako je Općina Šestanovac na lanjskom natječaju dobila 350 tisuća kuna za izgradnju dječjeg vrtića, a 10. lipnja ove godine načelnik te općine potpisao je Ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o sufinanciranju projekta nastavka izgradnje dječjeg vrtića u naselju Šestanovac. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinancirati će i nastavak izgradnje toga projekta do najviše ukupnog iznosa od 805.000,00 kuna.

Želeći saznati je li u pravu vijećnik Pranić koji tvrdi da Grad nije predložio projekt za Program u 2014. godini, ili gradska uprava koja tvrdi da jest, upitom smo se obradili prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te smo uz podulji uvod i obrazloženje teme zatražili da nam se potvrdi da Grad Vrgorac zaista jest uputio zahtjev za sufinanciranje izgradnje vrtića.

Odgovor na naš upit dobili smo kasno popodne i prenosimo ga u cijelosti: „Poštovani g. Radonić, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nije zaprimilo zahtjev Grada Vrgorca za navedeni dječji vrtić po Programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2014., stoga se isti nije niti mogao naći na popisu od 727 zaprimljenih zahtjeva.
Program održivog razvoja lokalne zajednice provodi se godišnje, a ove godine prijave su se primale od 23. siječnja do 10. veljače. Javni poziv objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva http://www.mrrfeu.hr/default.aspx?id=1866 . Inače, od zaprimljenih 727 prijava odabrano je 179 projekata koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira s 68,7 milijuna kuna.“ Odgovor je potpisala Ljubica Vuko, glasnogovornica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Očito je da je u ovoj priči vrgorska javnost obmanuta i projekt nije predložen, te ovim odgovorom padaju u vodu sve priče o gradnji područnog vrtića u ovoj godini, a slijedom toga može se očekivati i izbacivanje te stavke iz Proračuna Grada Vrgorca na jednom od slijedećih rebalansa.

Post je objavljen 24.07.2014. u 19:02 sati.