Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Zir je zvir



Zvir je taj lički Zir, plijeni pažnju svojom stamenom osamom kolikogod puta prošišao/la kraj njega. Ali zašto Zir? (Ne osporavajući mu da je stvarno zvir, čak i ako nije z(v)ir. A možda i je?) To mene kopka. Zna li tko? Domaći bi sigurno znali. Što zir znači (a da nije sir iz šaljive narodne: "Da je mlika kolika je Lika, bio bi sir velik ko Zir")? Mozgalica je to po mom ukusu. Ličani, pomagajte!

Krenuh od zvuka i korijena riječi i pretpostavke da naziv mora imati neke veze s vodom, pa čeprkajući za informacijama pronađoh:
Vrela (izvori) nastaju na mjestima gdje voda na svom podzemnom putu izbija na površinu. Radi svoje tektonske građe i geološkog sastava lovinački kraj obiluje vrelima. Ona se dijele na stalna i povremena. Upravo velik broj stalnih vrela ali i bogatstvo potoka i rijeka, uvjetovao je tisućljetnu naseljenost lovinačkog područja. Stalna vrela lovinačkog kraja poput Kuduzovca, Klokotuše, Kozjana, Vrila mudrosti, Bakovca, Studenih vrela, Crvenih potoka... bila su ključna za tisućljetni opstanak stanovnika na ovim prostorima.

Najznačajnija stalna vrela na području Resnika su: Zirovac (!), Šestanovac, izvori Jadove i Suvaje, Čatruja, Grabovac. Izvor Bakovac je mjesto čarobne ljepote gdje iz podzemnog vodotka duboko u brdu ispod stijene više od 50 metara stalna voda napaja rijeku Ričicu.

Stalna vrela u Lovincu i okolici su: jezero Šarića u Pereginom polju, Klokotuša i Kuduzovac koji nije presušio niti u najsušnijim povijesnim razdobljima. Stalna vrela podvelebitskog područja Svetog Roka izuzetno su jaka i također nikada ne presušuju. Najznačajnija su Kozjan (pored kojeg se nalazi i poznata punionica pitke vode «Sveti Rok») i čuveno Vrilo Mudrosti. Na području Raduča nalazi se čitav kompleks stalnih izvora, Studena vrela...

Zir - od izvire, izvor, izvorac, zirovac, mjesto gdje z(v)ira voda?

Ma zvir je taj Zir, zaista!

Al´ kako sam i ja zvjerka svoje znatiželjne vrste, ne mirim se na prvu, tek tako, sa naizgled lakim i očitim rješenjima. Stoga nisam stala na studen vodi, već sumnjajući na nešto što me ispotiha kopkalo, iščeprkah i ovo (u crtici o gradu Tuzli, što, općejepoznato, na turskom znači sol):
...Soli or Só was the medieval name of a small region in today's northern Bosnia and Herzegovina, centered in the town of Tuzla. It was also an administrative division in Kingdom of Hungary. The meaning of the name of this Slavic župa is "salts", though "só" means "salt" in Hungarian too. With the arrival of the Ottoman Empire around 1512, the names of the villages "Gornje Soli" and "Donje Soli" were translated to "Memlehai-bala" and "Memlehai-zir", literally meaning Upper and Lower Saltworks...

Prijevod: ...Dolaskom Osmanlija 1512, imena sela Gornje Soli i Donje Soli su doslovno prevedena na Memlehai-bala i Memlehai-zir...

Pa se sve mislim, kako su ličkim krajevima itekako stoljećima "prošetavali" Turci, otvara mi se i vrlo potencijalno drugačije tumačenje etimologije riječi zir:

zir - turska riječ (zapravo perzijska, preko turskog) za donje/donji

Zir = zir - donji, donje, donja?


Ali ako donji, donji što? Vrh? Brdo? Planina? I ako donji, prema komu? Možda je riječ o slobodnom (povijesno-domaće-lokalnom) korištenju i tumačenju turcizma donji u značenju - manji (vrh, planina)?

Pa ako je tako, onda bi Zir bio "zir-ast" u odnosu na "bala-vi" Velebit? Odnosno Zir bi bio donji (manji) u odnosu na gornje (veće) vrhove Velebita?

Vidite vi to. Vidite kolika je zvir taj Zir! Zadaje mi (slatku) glavobolju. I kad daje odgovore na postavljena pitanja, njima otvara još sto novih.

wink


Post je objavljen 17.07.2014. u 21:00 sati.