Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTO AGENCIJA ZA PLAĆANJA NIJE OBJASNILA ISPLAĆENE POTPORE IZ LIPNJA ZA 2013.


KAKO U ISPLATI DOHODOVNA POTPORA?

Koliko je novca isplatila Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju na ime potpora isplaćenih na ime drugog dijela potpora za poljoprivredu i ribarstvo za 2013. godinu u isplati koja je krenula oko 10. lipnja? Koliko je to u postotcima? Odgovor na ta pitanja treba biti dostupan javnosti!
No na internet stranici Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju nije dala nikakvo tekstualno objašnjenje posljednje isplate.
Da li je potrebno dati tekstualno objašnjenje ISPLATE potpora za lipanj 2013? Da, uvijek kada se radi o novcu, posebno o isplati novca iz državnog proračuna. Transparentnost pridonosi povjerenju u ljude koji vode institucije, u hrvatskom slučaju radi se o povjerenju i u ljude i u političke stranke iz kojih ti ljudi dolaze. Ali na djelu je ova druga priča, tiha, bez riječi i teksta koja se želi nametnuti kao dobra, i dobra za budućnost. Ali tu ima malo ili nimalo budućnosti. Jer neki ispodprosječni ljudi, po znanju, stavovima i namjerama žele većini nametnuti pravila koja bi trebala postati običaj – jer njima tako odgovara. Ali oni tako krše i etički kodeks svog posla u državnoj službi. Koja je njihova profesionalna deviza? Možda „ dok traje, traje“ ili „ važno je danas, tko te pita za sutra“ i slično.



No da se vratim na početak : da li je potrebno dati tekstualno objašnjenje ISPLATE potpora ?
Ponovo, da.Jer svatko zainteresiran u RH ima pravo znati koliko je novca isplaćeno iz državnog proračuna u poljoprivredi u lipnju za 2013., a na ime potpora .
Na Internet stranici Agencije za plaćanja navedeno je dvadesetak zakona koji čine pravnu osnovu isplate potpora. Navedene su i stavke po kojima je isplaćena potpora, a to je EKOLOŠKA POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA, INTEGRIRANA POLJOPRIVREDNA PROIZVODNJA ,INTERVENCIJE U POLJOPRIVREDI , INVESTICIJSKA POTPORA U POLJOPRIVREDI I RIBARSTVU, IZRAVNA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI ,OČUVANJE IZVORNIH I ZAŠTIĆENIH PASMINA DOMAĆIH ŽIVOTINJA ,ORGANIZACIJA MANIFESTACIJA ,OSIGURANJE OD MOGUĆIH ŠTETA PROIZVODNJI U POLJOPRIVREDI ,POTPORA DOHOTKU NEKOMERCIJALNIM POLJOPRIVREDNICIMA ,POTPORE U RIBARSTVU ,SHEMA ŠKOLSKOG VOĆA STRUKTURNE POTPORE U RIBARSTVU ,TEŽI UVJETI GOSPODARENJA U POLJOPRIVREDI
.
Uz svaki naslov na Internet stranici priložen je i dokument u pdf-u te se može vidjeti svaki pojedinačni poljoprivredni proizvođač ili tvrtka koliku je potporu u kojoj grani poljoprivrede primila. To je pozitivno. Međutim ni jedan pdf dokumenat nema, bar na početku prve stranice, ni datum ni godinu za koju je isplata provedena. Nema također ni zbirne sume isplate ni za jednu proizvodnju. Zašto? Takav način rada nije uobičajen ni za koga tko podastire javnosti – a u ime transparentnosti- neke „papire“ na uvid, a koji su ni manje ni više, nego isplata potpora! Kažem papire, jer ovo što je Agencija za plaćanja objavila na Internet stranicu to su doslovno papiri bez zbirnog broja – koliko je za što isplaćeno. To je tek toliko da se ne može reći „Agencija nije objavila što je isplatila“. No Agencija je svima na ovaj način poslala poruku –“ stavke isplate su pred Vama pa zbrajajte“!

Stavka po kojoj je isplaćena potpora s naslovom POTPORA DOHOTKU NEKOMERCIJALNIM POLJOPRIVREDNICIMA je stavka koja ne pripada u isplatu potpora za 2013. godinu. Godine 2013. dohodovna potpora je ukinuta i u područnim ispostavama Agencije za plaćanja, odnosno još tada u uredima za poljoprivredu, nije zaprimana dokumentacija za tu vrstu isplate. Kako se sada ta stavka našla na popisu isplaćena potpora? Namjerno ili slučajno! Da li je novac na tu stavku isplaćen, ili je to „pokriće“ za neku drugu igru oko novca? To može objasniti ravnatelj Agencije za plaćanja i ministar poljoprivrede.

Upit vezan za ovo pitanje poslala sam Službi za odnose s javnošću. Od te službe zatražila sam odgovor na prva dva pitanja o sumi novca i postotku. Interesira me također i za koliku sumu novca je umanjena isplata potpora za 2013.u odnosu na čl.12. stavak 3. Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju?

Argument mog pitanja je Članak 12. ZAKON O POTPORI POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU u kome je navedeno slijedeće:
(1) Omotnica za mjere iz programa izravne potpore sukladno Prilogu 8. Tablici 3. Uredbe (EZ) br. 73/2009, predstavlja gornju godišnju granicu za stvaranje obveza državnog proračuna Republike Hrvatske.
(2) Ako su sredstva planirana u državnom proračunu Republike Hrvatske manja od omotnice iz stavka 1. ovoga članka, vrijednost plaćanja iz programa izravne potpore proporcionalno se umanjuje, sukladno članku 132. Uredbe (EZ) br. 73/2009.
(3) Proporcionalno umanjenje iz stavka 2. ovoga članka primjenjuje se samo na udio financiranja Republike Hrvatske iz državnog proračuna.
(4) Financijsku strukturu omotnice iz stavka 1. ovoga članka uredbom će za svaku godinu propisati Vlada Republike Hrvatske.
Drugim riječima iz državnog proračuna isplaćuje se onoliko novca koliko ga za neku namjenu ima, a ne koliko ga treba isplatiti. Koliko je dakle umanjena isplata drugog dijela potpora za 2013. godinu?




Etička načela državnih službenika
Etička načela državnih službenika su samo prva stavka na putu prema odgovornosti službenika
Zbog čega su napisana etička načela za državne službenike, ako se poslu ne prilazi profesionalno i bez sklada s etikom? Što za državnog službenika znači rečenica da treba raditi na ostvarivanju zajedničkog dobra i javnog interesa, a time i povjerenja građana u državnu službu?. ŠTo znači rečenica – koja postaje fraza - da je službenik dužan iznositi stavove državnog tijela i paziti na ugled državne službe i osobni ugled ?
Što znači rečenica u kodeksu da službenik ne smije iznositi podatke koji bi mogli naštetiti ugledu državne službe i narušiti povjerenje građana u rad državnih tijela, ili ako bi to bilo u suprotnosti s drugim zakonom zaštićenim interesima građana. Državni službenik dužan je u obavljanju službene dužnosti primjenjivati stručno znanje na način da građanima pomaže u ostvarivanju njihovih prava, postupajući u skladu s načelom ustavnosti, zakonitosti i zaštite javnog interesa – kaže etički kodeks državnih službenika.
No to su postale rečenice čiji smisao sadržaja je odbačen i zaboravljen.



Na Internet stranicama Ministarstva financija također nije razvidno navedena stavka isplate potpora za poljoprivredu iako se radi o sumi većoj od milijardu kuna! Državni službenici, koji su ujedno i članovi koalicije na vlasti, dakle politika ima utjecaj, svojim postupanjem šalju poruku građanima „ potrebni ste nam samo na izborima, u međuvremenu ništa ne pitajte“.

Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju poslala mi je slijedeći odgovor:


Poštovana,

Zahvaljujemo se na Vašem interesu.
Čim u potpunosti budu završene isplate, APPRRR će dati priopćenje o istome.

Srdačan pozdrav,
Služba za odnose s javnošću i informiranje
APPRRR

From: margareta.zouhar@zg.t-com.hr [mailto:margareta.zouhar@zg.t-com.hr]
Sent: Thursday, June 26, 2014 11:20 AM
To: Info APPRRR
Cc: margareta.zouhar@zg.t-com.hr
Subject: detaljnije o potporama




Post je objavljen 05.07.2014. u 15:52 sati.