Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

METKOVSKI GRANIČNI POLICAJAC UHIĆEN S DROGOM OTVARA ODREĐENA PITANJA

Dio vijesti koju su prenijeli današnji portali diljem RH i BiH

"U nastavku akcije 'Šetač', specijalci Federalne uprave policije jučer su uhitili petoricu osumnjičenih dilera droge među kojima i Ljubušaka zaposlenog u Graničnoj policiji RH u Metkoviću, kao i njegovog sugrađanina koji čuva zgradu županijske Vlade u Širokom Brijegu. Zatekli su ih na spavanju u mjestu Bijača i Studencima, a jednog u okolici Čapljine kod kojega su inspektori FUP-a i našli više od pola kilograma marihuane."


Kako neslužbeno saznaje Dubrovački vijesnik, djelatnik granične policije u Metkoviću je Dragan Džolić, koji je inače bio raspoređen kao policijski službenik u "dubinskoj" kontroli granice. Organizirana skupina je svoju djelatnost organizirala tako bi se droga prenosila iz BiH u RH, gdje bi se u Opuzenu predavala novoj osobi i transportirala u Zagreb.

Vijest za dolinu Neretve inače ne bi bila toliko zanimljiva samo zbog droge da ne otvara neka pitanja koja bi nadležne institucije morale odgovoriti.

1. Kako to da je policajac koji je bio zaposlen prije par godina u MUP-u u Metkoviću stvarno bio iz druge države i živio u okolici Ljubuškog, a fiktivno prijavljen u Pločama?

2. Da li su se sankcionirale osobe koje su na svojoj adresi imale prijavljene osobe za koje su znale da ne žive na njihovoj adresi?

3. Kako to da nitko od nadležnih institucija nije reagirao kada je jedan neretvanski gradonačelnik prije par godina u eteru jednog neretvanskog radija javno ustvrdio da on osobno sređuje posao na natječaju za policiju i da ih je već dosta primljeno na njegovu intervenciju?

4. Kako to da nitko od nadležnih institucija nije reagirao 2003-2004. godine kada je jedna velika politička stranka jasno davala do znanja da se članstvom u toj stranci jedino može postići prijam u policiju?


Sve su ovo podaci koje su nadležne institucije imale, ali nisu reagirale, već je lakše bilo držati se one bosanske poslovice "ne talasaj".

U dolini Neretve je dakle javna tajna da su se mnogi djelatnici primali preko veza, međutim ono što je šokantno je koliko je puno djelatnika primljeno, a da nisu imali uvjete za to jer su stvarno živjeli u BiH, a imali su fiktivno prijavljeno prebivalište u Pločama ili okolici.
Formalno su takve osobe imale uredne papire, ali se realno postavlja pitanje kako su u to vrijeme kada su se vršile provjere kandidata (sigurnosne i druge zakonske provjere) bile organizirane provjere kandidata za policiju i da li se uopće vršila stvarna (ili samo formalna) provjera kandidata na terenu.

Postaja granične policije u Metkoviću (PGP Metković) je unatoč svemu poznata po velikoj disciplini, dobro obučenom i organiziranom osoblju i dosljednoj primjeni propisa, no upućeni drže da zaslugu za to ima isključivo čvrsta i stručna zapovjednička struktura PGP Metković, a ne početna (ne)kvaliteta kadra koja je općenito među starijim kolegama ocjenjivana lošom kada su ti mlađi kadrovi prije par godina bili primani u službu.

Zanimljivo je da je PGP Metković jedna od najkvalitetnijih postaja upravo glede otkrivanja narkotika, pa su tako u proteklih godinu dana u raznim temeljitim pregledima otkrili dotada nezamislivih više stotina kilograma droge.


Post je objavljen 12.06.2014. u 21:36 sati.