Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sshzc

Marketing

Podsjetnik na promašaje Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) koji su bili na štetu radnika HŽ Carga

Poštovani radnici HŽ Carga,

1. Želimo vas podsjetiti na javni prosvjed koji je Sindikat željezničara Hrvatske organizirao s ciljem i zahtjevom za hitnim pronalaženjem strateškog partnera, odnosno prodajom HŽ Carga. Poštovani radnici, zamislite što bi se desilo da je SŽH u tome uspio, a mi tvrdimo i znamo da je to uspjelo da HŽ Carga ne bi bilo ni u tragovima. Podsjećamo vas da smo se mi oštro suprotstavili njihovom takvom zahtjevu.
Isto tako moramo reći da takav ili sličan zahtjev, da sindikat traži da se proda državna tvrtka, nije nikad do tada, dao ni jedan sindikat u sindikalnoj povijesti, što je uistinu zgrozilo mnoge ljude koji su to čuli i vidjeli, a još je sablažnjivije što su u tu svrhu pozivali radnike HŽ Carga da prosvjeduju kako bi sami sebe što brže prodali.
2. SŽH je kao reprezentativan sindikat pregovarao za KU, u kojem su ispregovarali i dogovorili (prema zapisnicima iz kolektivnih pregovora), čl.73. KU kriterije za izlučivanje tehnološkog viška radnika (Zapisnik u prilogu), a poslije su išli čak dotle da su te kriterije proglasili nezakonitim (takve iste su dogovorili i potpisali u HŽ Putničkom prijevozu), da bi i to koristili kao jedan od zahtjeva u najavi štrajka.
3. Što se tiče štrajka, treba reći da je SŽH proveo neuspjeli štrajk, za koji su i prije nego je počeo, znali da neće uspjeti. Znali su da time neće vratiti radnike koji su prije štrajka otišli (212 radnika koji su bili višak i uzeli poticajnu otpremninu i otišli, da neće vratiti 212 radnika koji su potpisali ankes i otišli u željeznički fond). Međutim, SŽH je štrajkom želio prikriti loše poteze koje su napravili i obmanuti radnike kako se za njih brinu.
4. U zadnje vrijeme se služe svim i svačim, ne bi li prebacili krivnju na drugoga, pa čak idu i dotle da svu krivnju prebacuju na Glavno radničko vijeće. Glavno radničko vijeće radi na zakonit način i u okvirima zakona. A njihove podvale samo govore o tome koliko je Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) loš, bespomoćan i nevažan, što se vidi po tome da i svoje članove savjetuju da pojedinačnu pomoć traže kod nas.
5. Poučeni navedenim promašajima SŽH, jasno je da oni nisu sposobni štititi interese svog članstva, a kamoli da mogu spasiti HŽ Cargo. Baš naprotiv, rade samo štetu radnicima, svome članstvu i Društvu HŽ Cargo.

Treba se prisjetiti jedne mudre izreke, predsjednika jednog sindikata koji je rekao: “ Kad ti SŽH i SHŽ gaće kroje, nije ni čudno što na hero stoje“.

S poštovanjem,

Predsjednica Samostalnog sindikata HŽ Cargo
Marija Stefanov

Prilog Zapisnik iz kol.pregovora od 6.12.2013.




Post je objavljen 06.05.2014. u 19:32 sati.