Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKI USKRS – POST FESTUM




Danas je blagdan svetog Jurja, zaštitnika grada Paga, koji se samo nadovezuje na Uskršnje blagdane koji su iza nas. Pažani danas imaju još jedan razlog za slavlje. Ako ništa drugo, danas će se u crkvi koja je posvećena ovom svecu služiti misno slavlje.


Vraćam se Uskršnjim blagdanima koje sam proveo u svom gradu.
Uskrs je dobar indikator turističke sezone, već nekoliko godina unatrag u Hrvatskoj. Više turista znači i više novaca, a naš turistički "proizvod" sunce i more, je ono što za sada imamo u izobilju. Nebih ovdje ustvrdio da je taj proizvod bio dovoljno prodan za Uskršnje blagdane u Pagu.

Na blagadan Uskrsa paška prvostolnica - crkva svih crkava otoka, ili kako je neki još tepaju katedrala pa čak i bazilika, koja zaslužuje sve ove laskave titule, bila je pretjesna kako bi primila sve one koji su došli slaviti Kristovo Uskrsnuće.

Na tom veličanstvenom misnom slavlju kojeg je predvodio paški nadžupnik mr. don. Zdenko Milić, a pratio ga uvijek dobro uvježban crkveni zbor pod vodstvom Anthonya Buljanovića, nazočilo je pored domaćeg pučanstva i dosta gostiju.
Nakon misnog slavlja na gradskom Trgu Petra Krešimira IV bio je pripremljen sada već tradicionalni "Uskršnji doručak u Pagu" kojemu je poseban štih davala Gradska glazba Pag.




Lijepo je vidjeti druženje na Trgu. To je možda i jedinstvena prilika da susretneš neke drage ljude na koje si možda već i zaboravio kao ja svog školskog prijatelja Tonča Festinija-Ivancića ili druženje sa uvijek raspoloženim barba Stipom Sabalićem-Korenom. On je doista čovjek koji zaslužuju titulu paškog kroničara. Ako, ništa drugo barem sam se dobro nasmijao pa premda kažu da je smijeh lijek, ja sam dobio i dozu više i vrijedilo je truda. Vidio sam da nisam bio usamljen u tome.

Valter je kao obično sve zabilježio svojom kamerom, a pored njega je bilo i mnogo onih koji su svojim fotoaparatima zabilježili ovo druženje.

Uvijek je lijepo biti doma. Uskršnji ponedjeljak sam iskoristio kao i svaki puta za posjet svojim bližnjima kojih više nema, a koji su uvijek u mislima sa nama.




Post je objavljen 23.04.2014. u 18:52 sati.