Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

ZAPALIMO BENGALKE (Palma, 2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Nedjelja je, prva u proljeću. Noćas je puni mjesec. Svaki godine na dan zgusnuća ovih snažnih simbola – Uskrs je. Dan koji znači "krijes", onaj osobiti trenutak u vrtnji nebeskih tijela kad nam je sunce najbliže. Mlado Sunce s visine, koje nam je zasjalo na Božić, danas je rasulo sav svoj sjaj. Uskrs je dovršetak utjelovljenja. Na Božić je Bog postao čovjekom. Na Uskrs čovjek je postao Bogom. Točnije, upriličio se svojoj slici Božjoj. Dosegao je sebe. Zadobio krila da se vine u krajeve srca. Snovi su dosanjani, nade su dočekane, pravda trimfira, sloboda je moguća, ljubav ostvariva.
Uskrs je Božji odgovor na Isusove ispružene ruke, u kojima su se Bogu sve naše ruke ispružile. Odgovor na Isusov vapaj Bogu, u čijem su vapaju i svi naši vapaji. Bog pruživši Isusu ruku, pružio je svima nama. Čuvši njegov vapaj, čuo je vapaj sviju nas. Uskrisivši njega, i sve nas je uskrisio. Most je sagrađen s dvije daske i tri čavla. Križem.
Ali nije tek križ presudan za naše spasenje, već raspeta ljubav na križu. Ne količina boli, već dubina ljubavi koja je na križ pošla. "Isus ljubeći svoje, ljubeći do kraja…" To "do kraja" je bitno. Ta ljubav od koje veće nema. Koja svoj život polaže za onog kog ljubi. U ostalom, ljubav je ljubav samo ako ljubi do smrti. Inače ljubi do očaja, ili zaborava. Ta krajnja ljubav je ona "arhimedova točka" koja je podigla zemlju i čovjeka.
Ljubiti nekog znači učiniti ga na izvjestan način vječnim. Dati mu da vječno živi u našim uspomenama, vječno u svojim djelima. Ali kad bi snaga ljubavi prema nekom bila takva da bi na životu održala ne tek uspomenu na nj, već i samoga njega – tad bi bila ostvarena iskonska nakana ljubavi: zauvijek sačuvati u stvarnoj opstojnosti onog kog ljubi. Upravo je to Isus učinio. Ljubio nas je toliko da nas ni smrt uništiti više ne može. Učinio nas vječnima. Nebo nam otvorio. Princip koji je do sada vrijedio: "ljubav je jaka kao smrt" – nakon triumfa Isusove ljubavi nadilazi se u principu: "ljubav je jača od smrti". Raspeta ljubav sigurno uskrisava.
Besmrtnost je postignuta stvarno. Sve stvorenje koje je uzdisalo u porođajnim bolima – ugledalo je svijetlo. Završni stupanj evolucije čovjeka i svijeta omogućen je Isusovim uskrsnućem.
Uskrs je prasak života. Proplamsaj žeravice koju nosimo u prsima. Onaj osjećaj za koji se živi, "za ljubav izgorit". To je fešta, kad s upaljenim bengalkama slavimo dosegnutu slavu. Dan duboko u nama skrivan. O kom su slutnje u pjesmama skrivene. "Jedne će se noći lude zapalit u nama vatre, čudit će se moje vale kako zanos ljude. Srce jednom mora planut, za sav život za sve dane. Mora jednom poslije tuge vjetar nosit naše lađe…"
Uskrs je. Uskrsni i ti. Makni kamenje straha sa srca. I grobni pečat ukočenosti. Ne mari za stražu koja budno pazi da ne pokažeš znak života. Daj danas maha srcu. Učini neočekivanu gestu dobrote. Istresi svoj sitniš prvom siromahu na ulici. Voliš li nekog, usudi mu se to reći. Danas kad je Sloboda pobijedila strah, Svijetlo mrak, Ljubav smrt. Sretan ti Uskrs! p. 'onaj' (ja)

Post je objavljen 21.04.2014. u 16:05 sati.