Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

JUNACI NA DJELU

GUSTIRNA
Piše: Gordana Dragan

Cijela je Gustirna, selo nedaleko od Trogira, u utorak nagađala kako je zapravo njihova sumještanka, osamdesetogodišnja Stana Musinov , završila u gustirni. Stana je, naime, u ponedjeljak popodne nespretno upala u bunar preko ogradnog zida visokog 1,20 metara nedaleko od svoje kuće u Gustirni. Pala je s osam metara visine kroz uzak otvor bunara u ledenu vodu i nakon dramatične borbe za njezin život izvučena je živa! Mještani Gustirne u marinskoj općini prepričavali su u pola glasa, između sebe, u utorak ta zbivanja, komentirajući različite detalje.

Starica je ostala živa zahvaljujući brzoj intervenciji trojice vatrogasaca iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Marina: zapovjedniku Hrvoju Kvarantanu, dozapovjedniku Luki Karabatiću i vatrogascu Luki Primorcu. Njih su trojica Stanu nekako izvukla, nakon čega su je otpremili liječnicima. Trenutačno je smještena na Jedinici intenzivnog liječenja splitskog Kliničkog bolničkog centra. Dojavu da je starica u bunaru dobili smo u 17.20 minuta. Odmah smo alarmirali kolege iz DVD-a Trogir i Hrvatsku gorsku službu spašavanja jer je jako nezgodno izvlačiti stariju osobu s te dubine i kroz tako uzak otvor - kazuje nam Kvarantan. Međutim, nismo mogli čekati, morali smo hitno djelovati jer je bakica upala u vrlo hladnu vodu. Stoga nismo mogli čekati spasioce jer je svaka dodatna minuta značila korak bliže mogućoj smrti. Procijenili smo da ne bi izdržala živa 45 minuta do dolaska spasilaca iz Trogira i HGSS-a, pa smo u “operaciju spasa“ krenuli sami.

Luka Karabatić spustio se u bunar, a ja i Luka Primorac izvukli smo je vani. Bila je u šoku i pothlađena. Pokazivala je znakove života, ali nije mogla govoriti - kazao je zapovjednik Kvarantan. U Gustirni je jučer prema novinarima bio tajac. Malo tko je htio naglas reći o tome što se govorilo ispod glasa. Naime, pretpostavlja se da je starica bila u šoku jer joj je toga jutra sin s kojim je živjela u uzornom domaćinstvu morao otići u bolnicu na operativni zahvat. Jedan od rijetkih mještana koji je bio spreman govoriti bio je Ljubo Nevešćanin. On je i sam sudjelovao u spašavanju nesretne žene. Potvrdio nam je da Stana živi sa sinom jedincem Mijom i nevjestom Radojkom u novoj obiteljskoj kući udaljenoj tristotinjak metara od njegove. - Kada joj je nevjesta popodne išla nahraniti stoku, u starim kućama naišla je na zaključana vrata. U trenutku kada se približila čatrnji imala je što i vidjeti, ostala je šokirana. Poklopac od čatrnje bio je otvoren, na bucalu njezin štap, pokraj čatrnje Stanine odbačene papuče - kazuje Nevešćanin.

- Stana vjerojatno nije pala na glavu, nego na noge. Po mojoj procjeni, u bunaru je bilo oko 1,30 metara vode. Čim je primijetila štap i papuče, nevjesta je odmah zvala u pomoć te je odjednom nastala strka. Skočilo je spasiti staricu pedesetak njezinih sumještana, među kojima se prvi na mjesta događaja našao Milan Stojan. On je prekinuo konop sa sića kojim se grabi voda iz toga bunara te ga bacio unutra pozivajući nesretnu ženu da se uhvati za njega. Ubrzo su došli naši domaći vatrogasci koji zaslužuje svaku pohvalu - veli nam Nevešćanin. Bakica je rano ostala bez supruga te je posebno bila vezana za jedinog sina Miju. Zbog saznanja da je otišao u bolnicu, pretpostavljaju mještani, doživjela je rastrojstvo pa je u takvom stanju i završila u bunaru.…. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 16.04.2014. u 18:11 sati.