Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

…izvan teme…ETIČKA NAČELA U POLITICI


POLITIČARI MORAJU BITI U SLUŽBI GRAĐANA!

Članovi Kandidacijske liste 12 za izbor članova u Europski parlament imali su u nedjelju 13.travnja u Zagrebu na Preradovićevu trgu promociju Etičkih načela u politici. Listu broj 12 čine politički partneri koji su stvorili koaliciju i to političke stranke NACIONALNI FORUM - NF , HRVATSKA SOCIJALNO LIBERALNA STRANKA - HSLS, PRIMORSKO GORANSKI SAVEZ – PGS i LISTA ZA RIJEKU - RI .
Image and video hosting by TinyPic
Prvi s lijeva dr. Nikica Gabrić predsjednik stranke Nacionalni forum, Boris Dmitrović predsjednik Glavnog odbora, dr.Davor Duvančić član predsjedništva
Darinko Kosor predsjednik stranke HSLS-a, Edvin Jurin glavni tajnik stranke Nacionalni forum.

Glavni akter tog događaja bio je dr. Nikica Gabrić predsjednik političke stranke NACIONALNI FORUM. Na pitanje: ¬-Zašto Etička načela u politici sada kao neko posebno otkriće? dr. Gabrić je odgovorio „ Zato da uvedemo moral i čiste ruke u politiku. Vlast i moć političare promijeni. Etička načela moraju političare podsjetiti da moraju biti u službi građana, a ne voditi neke svoje politike“ – rekao je .
Darinko Kosor je rekao da HSLS ima Etički kodeks koji je nastao još u vrijeme političara Vladimira Gotovca i Dražena Budiše.

Image and video hosting by TinyPic
Etička načela u politici potpisali su svi članovi kandidacijske liste br.12 za Europski parlament.

Image and video hosting by TinyPic
Etička načela u politici je prema riječima dr. Grabrića napisao dr. pravnih znanosti Kregar


ETIKA I NJENI POJMOVI
Etički kodeks imaju mnoga zanimanja; liječnici, novinari, odvjetnici, državni službenici, medicinske sestre itd.
Etika je nauka o moralu. Prema Bratoljubu Klaiću, zadatak etike je ne samo da definira moral, već da zauzme i kritičko stanovište prema postojećoj moralnoj praksi; zadatak etike nije samo da ukaže na sva različita gledanja ljudi, već da čini i vrijednosnu ocjenu i ukaže na istinske vrijednosti“

U najvažnije etičke pojmove ubrajaju se moral, dobro, savjest, sreća, sloboda, vrlina, ljubav i zlo.
Evo kratkih opisa samo dvaju prvih pojmova.Moral u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup, običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. Moral određuje kakvo ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvaćaju te principe kao dolične i podvrgavaju im se, na taj način regulirajući međuljudske odnose. Moralna pravila nisu apsolutno važeća, već se razlikuju u prostoru i vremenu.
Dobro je najveća moralna vrijednost. To je ljudska osobina koja odgovara biti čovjeka. Čovječnost je dužnost svakog pojedinca, uvjet za dobar život. To podrazumijeva suradnju s drugim ljudima, dijalog, ljubav i dostojanstvo osobe. Dobro je tumačeno sa filozofskog kao i sai religijskog aspekta. Grčki filozof Sokrat je smatrao da se vrlina može naučiti, odnosno da je ona znanje. Tvrdio je da čovjek mora znati što je dobro , da bi isto i činio. Filozof Platon smatrao je dobro vrhovnom idejom kojoj treba težiti. Prema njemu za dobru državu potrebne su četiri vrline: mudrost, pravednost , hrabrost i umjerenost.




Post je objavljen 14.04.2014. u 23:22 sati.