Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UDRUGA CroMilk O MLIJEKU U 2013. GODINI


35 000 PRAZNIH MJESTA
MLIJEČNIH KRAVA U ŠTALAMA!


Image and video hosting by TinyPic
Prikazani brojevi u stupcu podaci su za proizvodnju svježeg sirovog mlijeka u 2013.godini . Te je podatke na konferenciji za novinare iznijela Rašeljka Maras predsjesnica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk u srijedu 2. travnja .
Proizvodnja mlijeka u 2013. bila je manja za 16,6 % u odnosu na 2012. godinu – što je 100 milijuna kilograma manje. Pet najvećih otkupljivača mlijeka Dukat, Vindija d.d. Belje d.d. Meggle Hrvatska d.o.o. i Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o. zajedno su otkupili u 2013. godini 420.942.117 kg mlijeka
Image and video hosting by TinyPic
„ Ovaj drastičan pad otkupa mlijeka na hrvatskim farmama, posljedica je smanjenja broja mliječnih krava, nelikvidnosti i prezaduženosti farmera, visoki ulazni troškovi u poljoprivredi i nedovršene zemljišne reforme.Danas u Hrvatskoj imamo 35 000 praznih ležećih mjesta u štalama u koje je utrošeno 278 milijuna eura iz državnog proračuna i primarna mjera mora biti popunjavanje tih kapaciteta“ – rekla je Rašeljka Maras te istakla slijedeće „ Istovremeno, trgovački lanci su povećali uvoz gotovih proizvoda, od ulaska Hrvatske u EU, za gotovo četiri puta, što predstavlja dodatnu prijetnju za 30 000 zaposlenih u domaćem mljekarskom sektoru, točnije na farmama i u prerađivačkoj industriji.“
Rašeljka Maras je rekla da je mljekarska industrija pokrenula mjeru subvencioniranja kupnje junica iz vlastitih sredstava za svoje kooperante.
Očekivanja u 2014.?
„U godini 2014. europski mljekarski sektor doživljava oporavak, što se zbog povećanja proizvodnje reflektira i smanjenjem otkupne cijene mlijeka. Taj trend možemo očekivati i u Hrvatskoj. Za očekivati je daljnji porast uvoza gotovih mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca, što će imati negativan utjecaj na stanje u primarnoj proizvodnji i mljekarskoj industriji. Kako Program ruralnog razvoja još uvijek nije odobren od strane Europske komisije, 333 milijuna eura iz EAFRD fonda možemo očekivati tek od 2015. godine“ – rekla je Rašeljka Maras predsjednica CroMilk Udruge.



Image and video hosting by TinyPic
Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka - CroMilk
Fotka: M.Zouhar Zec

Post je objavljen 04.04.2014. u 07:38 sati.