Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

24. OBLJETNICA HDZ-a: Iako najavljeni, Karamarko i Brkić nisu došli



Svečanim skupom održanim u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca obilježena je večeras 24. obljetnica vrgorske organizacije Hrvatske demokratske zajednice. Uz domaćine, predsjednika HDZ-a Vrgorac Ivicu Pandžića i gradonačelnika Borisa Matkovića, na skupu su sudjelovali i visoki gosti: potpredsjednik HDZ-a i akademik dr. Željko Reiner, predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Žervrnja, saborski zastupnik Ante Babić, predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić i drugi. Ispred koalicijskih partnera na skupu je sudjelovao predsjednik HSS-a Vrgorac Davor Radić. Skupu je prisustvovalo nešto manje od stotine članova i simpatizera iz Vrgorske krajine, Hercegovine, a bilo je i pojedinih članova stranke sa Makarskog primorja.

Prisjećajući se utemeljiteljskog skupa HDZ-a 1990. godine i pobjede na općinskim izborima u Vrgorcu 1993. godine, otkada seže kontinuitet vlasti spomenute stranke u Vrgorcu, govornici su pozvali na mobilizaciju članstva i simpatizera u cilju pobjede na predstojećim europskim, ali i parlamentarnim izborima.

Otvarajući skup, predsjednik HDZ-a Vrgorac Ivica Pandžić, slikovito je usporedio stranku sa djecom koja su zrela, a koja znaju sve i ništa ne znaju, a potom je dao riječ nekadašnjem vrgorskom župniku fra Ivanu Jukiću. Iza njega na govornici su se redali: gradonačelnik Boris Matković, župan Zlatko Žervrnja, bivši župan Ante Sanader i na koncu potpredsjednik HDZ-a dr. Željko Reiner. Retorika njihovih govora uglavnom se svodila na spominjanje uspjeha koje je HDZ postigao dok je vodio državu sa svojim koalicijskim partnerima, te kritiku aktualne državne vlasti iz redova Kukuriku koalicije, koju smatraju nesposobnom i anacionalnom, krivom za sve probleme u državi, zbog čega mora otići s vlasti. Govornici su priznali i određene propuste u vođenju države, a što se tiče korupcije, zbog koje je stranka nedavno osuđena tijekom procesa za Fimi mediju, sve su to pripisali kriminalnom radu pojedinaca zbog čega je nepravedno sankcionirana i stranka.



Sam skup nije bio ni sjena sličnih održanih proteklih godina, iako se ovaj dogodio u vrijeme početka kampanje za europske izbore na kojima HDZ očekuje značajne rezultate. Posjećenost je bila puno slabija nego inače, govornici su održali mlake govore, a izostao je i folklor u obliku zastava, plavih šuškavaca i sličnog. Atmosfera u vrgorskom ogranku stranke nije idealna, i to se više i ne trude skrivati. Nakon skupa okupljeni domaćini i visoki gosti otišli su na večeru u restoran Pilač.

Iako su najavljivani, na skupu se nisu pojavili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Ponovila se tako situacija od prošle godine kada je dvojac iz vodstva također bio najavljen, ali se na skupu nije pojavio, a da nisu istaknuti razlozi izostanka. Karamarko je tako posjetio svaki mogući skup stranke u raznim mjestima naše županije, ali u Vrgorac nije došao. Poznavatelji prilika ističu kako vodstvo vrgorskog HDZ-a nije u milosti predsjednika stranke, zbog čega se on u Vrgorcu nije pojavio tijekom dvije proslave obljetnice stranke. Naime, Karamarko gradi neki novi HDZ i u njemu očito ne računa na stare kadrove koje u Vrgorcu utjelovljuju Matković i Pandžić. Kako spomenuti dvojac stalno pobjeđuje na izborima, Karamarko ih ne može maknuti, ali barem ih može ignorirati.

Post je objavljen 30.03.2014. u 21:03 sati.