Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

BLAGDAN BLAGOVIJESTI




Upitaše jednog starca što je poniznost,
a on reče: "Ako oprostiš bratu koji te je
rasrdio prije nego što te on sam zamoli
za oprost."

Misao koja se nalazi na web naslovnici "Tebe Boga Hvalimo!", dobro bi došlo svima koji u mom rodnom gradu ne slušaju previše Gibonnija, jer da ga slušaju došli bi do toga da stalno držati svoju stranu i ponosa i gluposti, dovodi ih do toga, da je lakše umrit nego ljudima reć: "oprosti". Tvrdim da se u Pagu previše ne dolazi na navedenu web stranicu ni neznajući da je ona paška, da dolazi od naših koludrica. Toliko dobra na toj stranici.


U Firenci je stasao najveći renesansni genij Leonardo da Vinci. Prema narudžbi mjesne bratovštine, u 20. godini nacrtao je oltarnu palu Blagovijesti za benediktinsku crkvu sv. Bartula u Monte Oliveto kraj Firenece.

Danas je blagdan Blagovijesti, dan za kojeg sam intimno vezan, dan koji me vrača u moju nedavnu prošlost, danas će naše koludrice slaviti svoj blagdan. Danas je anđeo Gabrijel uputio Mariji najdivniju i najradosniju vijest kada ju je nazvao "Milosti puna".
Volio bih da danas "koludraška crikva" bude ispunjena pukom, a da naše koludrice počaste puk svojim delicijama, kako bismo i na taj način osjetili povezanost koludric, paškog puka i nezaobilazne Marije, na današnji dan Blage-vijesti.

531. godina zajedništva je jubilej sa kojim se rijetko koja crkva u Lijepoj našoj može podićiti.
Bez Gospe i njezinih svetišta, bez molitve i hodočašća hrvatski kataolici ne bi prebrodili sve svoje teškoće u svojoj bližoj i daljnjoj prošlosti, jer jedino je Marija uvijek bila pouzdan znak nade i utjehe.

Mi u gradu imamo tri prekrasne crkve posvećene Mariji, one nas štite i pružaju ruku pomoći, samo je pitanje dali mi u gradu Pagu prepoznajemo tu ruku pomoći. Nismo ni svjesni što je sve prošlo kroz 531. godinu opstojnosti "koludraške crikve". Sve se mijenja, samo je ona uvijek tamo za sve nove naraštaje koje dolaze. Za sve koji će utjehu tražiti uz njene skute.





Post je objavljen 25.03.2014. u 14:42 sati.