Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/skrpun

Marketing

Svijet znanja

I ako živimo u digitalnom dobu a svijet je postao malena svemirska lopta dostupna svima poput igračke, u mnogim našim krajevima papršnjak je i dalje ostao simbol i mjerilo kulture i okusa.
Usmenost i plemenski gen u našem društvu nadvisuju sve oblike obrazovanja postavljajući norme u skladu sa osobnim znanjem.
Što nam je znanje dostupnije a to doista jest i kada smo svjesni da nedostatak znanja rađa 'simbole', sve više se diploma stječe trgovinom na diku i ponos vlasnika.
A taj komad tvrdog papira ispisan krasopisom ili novijom tehnologijom uz to što je ponos i dika vlasnika, golemi je teret često puta s nesagledivim posljedicama kako za pojedinca tako i za društvo.
Unatoč tome takve pojave ne umiru već se rađaju nove i granaju se na svim nivoima i socijalnim slojevima stvarajući mrežu i paralelni svijet (ne)znanja koji je jako duboko implementiran u društveni život i poredak.
Kada bi se takve diplome koristile samo u svojstvu titule da vlasnik može lebdjeti i graktati iznad kokošinjca, onda kao takve ne bi predstavljale opasnost osim sramote nanesene kolegama koji uz diplomu posjeduju i znanje. Ali kada se takve diplome koriste u stuci koja je na istoj naznačena onda je to opća opasnost koje vlasnik nije niti svjestan.
I ne može biti svjestan jer u tom slučaju ne bi se ni upustio u takvu rabotu pa kao nesvjestan grabi i srlja u izazove tako da u načelu uvijek ima pijuna ispred sebe.
Pijuni stradaju! A što je Narod do li pijuni?
Da li bi se vlasnik imaginarnog znanja atestiran diplomom začetom u nekom lokalu i rođenoj na fakultetu uz kumovanje 'teleta' neokrznut otisnuo na slično radno mjesto u nekoj zapadnoj zemlji?
Moguće, ali na tome 'moguće' i ostane jer tamo nema leđne i bočne čuvare te se ne upušta u neispitano lovište već i dalje ostaje u sigurnoj bari kod zemljaka.
No odustati neće jer ne zna koliko ne zna i ne može shvatit koju odgovornost nosi njegovo namještenje pa prijetnje kako će otići u inozemstvo za boljom zaradom sliče lakrdiji.
Jedno je sigurno, takvi znalci neće odabrati poziv 'učitelja' i zaziru od toga kao vrag od tamjana ali sigurno hoće zasjesti na mjesto s kojega će upravljati s 'učiteljem', gradom, državom.

I na kraju nameće se pitanje zašto se ne raskrinka svaka diploma dobivena mimo legalnog načina školovanja?
Iz dva jaka razloga. Prvi je što takve diplome u načelu imaju solidne ocjene a drugi razlog je mrak.
Stoga će još dugo legalna diploma služiti samo kao ulaznica za burzu rada a mlada osoba će kao cvijet venuti u Lijepoj Našoj i samo će bijes u njoj cvjetati.




Post je objavljen 21.01.2014. u 21:00 sati.