Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/salicakave

Marketing

A (ja tebe) ni manje

Kako to ide? Više te ne volim. Istrgaš list iz rokovnika? Otkineš stranicu iz bloka? Ili okreneš zadnju stranu letka za dostavu hrane za one bez vremena ili volje?

Predaješ fiziku u matematičkoj gimnaziji pa ispišeš crvenom kemijskom jer ti je ionako u ruci dok ispravljaš pismene ispite?

Ili radiš crnobijele slike kistom pa ispisuješ umjesto signature u kut, ispred datuma, dok te smeta svaka greška na krivo preslikanim fasadama. Djelo Umjetničke Slobode, Više te ne volim, 22.12.2013.

Preživjeli smo smak svijeta, dobili dvoje djece, naslijedili kuću od tvojih staraca, djeca su izašla iz puberteta, a ja, pa… više te ne volim. Ugodan dan, ne zauvijek tvoj taj i taj.

Jučer si na odmoru kupila komad pizze i dvije žvake. Jednu si dala Ivani, drugom si pravila balone, mene 'ko šljivi, više te ne volim.

Razboljela si se prije sedam godina, nijednom lijeku nisi dala da ti bude spas, ostavila si mi psa i hipoteku na stanu, htio sam s tobom u Italiju za petu godišnjicu braka, tebe nema, platio sam spomenik, zatvaram vrata za svima pa plačem kao nikad, idi kad nema te, više te ne volim.

Čuj, znam da je nezgodan trenutak i da si sad kod svojih, ali pokušavam ti ovo već tjednima reći, moram sada, ne mogu više, zaljubila sam se i, odlazim, više te ne volim.

Češeš se po podlaktici pa prođeš prstima kroz bradu pa po zatiljku, podigneš času sa stola, iskapiš rakiju, jer, rakija se tako pije ako je već ne piješ iz boce, pa se zapiljiš u zlatni okvir na zidu u kojemu je stara slika Hvara, tamo si se rodio, davne, tisuću devetsto i ne zna se točno da li ove ili one, pa gledaš sliku Hvara, vrtiš čep, spustiš pogled, naliješ, iskapiš, i objasniš Anđi da je više ne voliš. Više te ne volim.

Čekaš da ti da još jedan keks. Bas ti se jede keks, a mama ti je stavila samo jabuku u ruksak za nakon jela, i čekaš da ti da keksić. Ti si njemu dala bombone kad ti je bio rođendan, a on uzme po dvije, po tri, po četiri napolitanke i nagura ih u usta dok mu se ne izobliče obrazi od tih finih napolitanki. I onda uzima zadnju napolitanku u od čokolade zamazane prste, jednako zamazane kao brada, pa juri od tebe, kašlje punih usta, trči oko stola, čeka da mu se smekšaju napolitanke, samo malo, tek toliko da uspije i zadnju pojesti, a ti zaokreneš smjer i trčiš oko stola, prema njemu, i on zastaje i, ti zastaješ jer vidiš kako podiže ruku i, smazao je i zadnji keks i to je to. Reći ćeš mami kad dođe po tebe da više nemaš simpatiju. Njemu ćeš reći više te ne volim i sutra doci u vrtić sa slatkišima. I nećeš mu nijedan dati.

Oborenih lica, u četiri oka, nakon šest mjeseci svađa i rasprava, nakon šamara, nakon riječi koje nećeš ponoviti nikome, jer, nikome nećeš reći, jer, sramota je i, uopće, što da im kažeš? Da te vrijeđao? Nakon šest mjeseci i jednog možda cak i zasluženog šamara, oborenih lica, za istim stolom, natječete se tko će koga kasnije ostaviti, on tebe zbog alimentacije ili ti njega zbog ljubavi, tko će koga kasnije. I, tamo negdje usput, između njegove dvadeset i šeste i dvadeset i osme rečenice, reći će više te ne volim. I nastaviti s tom ne znaš kojom da ne zna kako je došlo do ovoga. A ti ćeš plakati tugu u liniju života i onu ljubavi, jer, odjednom, kao da više ničemu ne služi, ni jedna ni druga. Više te ne volim.

Šutjet ćeš o tome previše tjedana, o tome kako ti nude posao tamo negdje na drugom kraju svijeta, bolju, pet puta bolju plaću, i, tamo te nitko neće htjeti pretvoriti u majku, tamo nećeš morati zalijevati cvijeće koje si dobila i nećeš peglati košulje, nećeš gledati za doručak kako se ne uklapaš u snove o kojima se nikad nije ni pričalo. I jedan dan ćeš mu, u elegantnim hlačama i bluzi, još u kožnim cipelama i s velikom torbom u ruci reći da morate pričati, objasniti da si dala otkaz i prihvatila drugi posao, i našla odvjetnika i, reći ćeš mu više te ne volim.

Kako se to kaže? Kako to ide (preko usana)? Kako (se kotrlja s jezika)? Kako (udara u zube)? Udara u zube. Kako (steže grkljan)? Steže grkljan. Kako (zabija šaku u želudac)? Zabija šaku u želudac. Kako (cijedi vodu kroz oči)? Cijedi vodu kroz oči. Kako (te to iskapi)? Kako (reci mi)? Cijedi. Steže. Udara. Iskapi.


Post je objavljen 13.01.2014. u 13:13 sati.