Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rskkarlovac

Marketing

SVETI NIKOLA 6.12.2015

Draga djeco!

Napišite i pošaljite svoje pismo svetom Nikoli. Slobodno mu recite koliko ste bili dobri i ove godine i kome ste sve pomagali. I, naravno, svoje skromne želje.

… jer priča nam kaže da je sv. Nikola živio u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. A Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka a slatkiši su ih razveselili.

I zato, djeco, svakako navečer uoči blagdana očistite svoje cipelice ili čizmice ili čarape u obliku čizmice i obavezno ih stavite u prozor!
I svima vama koji nosite ime Nikola, Nikolina, Niko, Nina, Nikica čestitamo imendan!

A vi, dragi roditelji!

U danima oko blagdana Sv. Nikole porazgovarajte s djetetom o siromaštvu i bogatstvu, davanju i primanju, igrama, igračkama, nagradama i kaznama vašeg djetinjstva, naravno imajući u vidu njegovu dob i spoznajne mogućnosti. Možda još negdje čuvate svoje stare slike, igre, igračke… Podijelite ih s djetetom. Njemu će biti drago saznati da ste i vi nekad bili mali, a obiteljska prošlost dat će mu sigurnost pripadanja. Ispričajte priče o dobrim ljudima i dobrim djelima, a možete i zajedno pripremiti nešto što možete odnijeti u Caritas ili nekom drugom kome je potrebno, i tako djelom pokazati radosti davanja i milosrđa.
Vrijeme je da pripremite darove za blagdansko jutro Svetog Nikole. Ne zaboravite na zlatnu šibu. Ona simbolično pokazuje da kazna stiže uvijek kada pustimo zlu da se "razmaše", ali i da nam je uvijek stalo do djeteta takvog kakvo jest, čak i kada se loše ponaša. Darovi se za taj blagdan po skromnosti i jednostavnosti razlikuju od darova za Božić. Tradicionalno bi to trebali biti uglavnom razni slatkiši: bomboni, čokoladice, orasi u ljusci, neko voće (jabuka, naranča, smokva), olovke, šarene gumice ili neke druge sitnice koje će razveseliti malene.

Pjesmica o Svetom Nikoli

Sveti Nikola nam stiže
u goste nam stiže svima.

Svakog trena sve je bliže
s krasnim, slatkim, finim darovima.

Jedan stari, dobri djeda
u goste nam stiže sada.

Propustiti on neće znajte
svakome da poklon ne da.

R: Godina za tren proleti,
u goste nam stiže svima,
Nikola naš dobri Sveti,
s raznim, slatkim poklonima.

Čokolade i bomboni,
ali tu je i šiba neka,
neposlušnu djecu znajte,
i strogost čeka.

Svakojake lijepe tajne
iz njegove vreće vire.

Raznobojne trake sjajne
umotane u papire.

Jedna čizma stoji mala
u prozoru čista, sjajna.

Bit će sutra, nadajmo se
otkrivena njena tajna.

R: Čokolade i bomboni,
ali tu je i šiba neka,
neposlušnu djecu znajte,
i strogost čeka.

Godina za tren proleti,
u goste nam stiže svima,
Nikola naš dobri Sveti,
s raznim, slatkim poklonima.


Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj


Post je objavljen 04.12.2016. u 08:15 sati.