Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vjesnik-istine

Marketing

Katolici, pravoslavci, protestanti, židovi i muslimani zajedno pozivaju: Iziđite na referendum i zaštitite brak Ustavom

Predstavnici vjerskih zajednica pozdravljaju odluku Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma te pozivaju sve vjernike svojih zajednica: katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju, 1. prosinca izađu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, budući da je brak kao zajednica žene i muškarca najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i osnova obitelji koja je stoga temeljna jedinica svakog društva;

Skrb za brak i obitelj sastavni je dio nauka i svakodnevice vjerskih zajednica. Stoga, okupljeni na devetom međureligijskom susretu, na temelju iznesenih izlaganja, rasprave i zaključaka simpozija, visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj usvojili su izjavu u kojoj na početku podsjećaju na njihovu zajedničku izjavu o obitelji iz 2011. godine, u kojoj među ostalim stoji: “Polazeći od iskustva da je obitelj našega vremena ugrožena u brojnim segmentima njenog postojanja i osvjedočeni o njenom nezamjenjivom značaju za društvo i ljudski rod uopće, ovom Zajedničkom izjavom o obitelji kao visoki predstavnici triju monoteističkih religija u Hrvatskoj, židovske, kršćanske i islamske, zalažemo se za širu javnu i društvenu potporu očuvanju i ozdravljenju obitelji u Hrvatskoj, za prožimanje odgoja u obitelji istinskim vrednotama i vrlinama, za obitelj kao zajednicu u kojoj se ne živi samo radi sebe već i radi drugoga, jer držimo da samo tako obitelj može postati jamac kvalitetnijih međuljudskih odnosa i bolje budućnosti društva i čovječanstva”.

Kako bi se djeci zajamčilo što povoljnije i sigurnije okružje drže važnim da i brak bude primjereno zaštićen te uočavaju da, nažalost, brak između žene i muškarca, čije se sklapanje navodi kao ljudsko pravo u čl. 16 Opće deklaracije o ljudskim pravima, do sada nije bio dio Ustava RH pa u tom pogledu nije uživao takav najviši oblik zaštite društva i države. Kao visoki predstavnici vjerskih zajednica pozivaju sve građane RH da se ravnaju prema Općoj deklaraciji o pravima čovjeka u kojoj u čl. 16, st. 1 stoji: “Punoljetni muškarci i žene, bez ikakvih ograničenja u pogledu rase, državljanstva ili vjere, imaju pravo sklopiti brak i osnovati obitelj”, a u čl. 16, st. 3: “Obitelj je prirodna i osnovna jedinica ljudskog društva i ima pravo na zaštitu društva i države”; prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kojoj se u čl. 12 kaže: “Muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj” te prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske u kojem u čl. 5 piše: “Brak je zakonom uređena zajednica žene i muškarca”. Uz to, svoje vjernike pozivaju da se ravnaju i prema religijskim i vjerskim zasadama svojih vjerskih zajednica kao i prema Zajedničkoj izjavi o obitelji iz 2011. visokih predstavnika u kojoj su iznijeli zajedničke stavove o braku i obitelji.

bitno.net



Post je objavljen 13.11.2013. u 21:11 sati.