Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/turopolje-mjesto

Marketing

Učenici spasili 25 hektara šume

Učenici turopoljsko - rakitovečke Eko škole Rakitovec, prvaci su grada Zagreba i Zagrebačke županije u prikupljanju starog papira. U proteklih 10 godina uspjeli su doći do 234 130 kilograma papira i na taj način od sječe spasiti 4680 stabala ili 25 hektara šume!




OSVOJILI 35 TISUĆA KUNA

Mladi ekolozi i njihovi nastavnici sudjelovali su u akciji DM-a i Unije papira „Zeleni korak“ u kojoj je prvih pet škola dobilo nagradu od 35 tisuća kuna. U konkurenciji od 166 škola iz cijele Hrvatske osvojili su drugo mjesto. Novcem će kupiti nove stolce i klupe za svoju školu.


- Samo za akciju „Zeleni korak“ u mjesec dana smo prikupili 13 400 kilograma starog papira, dok smo na početku ove školske godine u manje od mjesec dana prikupili 4660 kilograma - kaže Miroslav Grahovac, nastavnik i koordinator Eko škole Rakitovec.

OBORILI REKORD

- Naši učenici bili su osobito jako vrijedni u zadnje tri godine. Prikupili su nevjerojatnu kilažu starog papira i time spasili 2062 stabla što ne znam da itko ikada uspio učiniti - ističe Grahovac dodavši kako im je prošla godina bila rekordna sa 35 160 kilograma, uglavnom pročitanih novina.

Stari papir zajedno s učiteljima i roditeljima počeli su skupljati 2003. godine. Od tada su čak četiri puta proglašeni prvacima Zagreba i Zagrebačke županije po količini prikupljenog papira.

KUPUJU TEHNIKU I ODLAZE U KAZALIŠTA

Novcem od prodaje papira kupuju nastavnu tehniku, odlaze na izlete te posjećuju kina i kazališta. Mladi ekolozi pozivaju sve koji imaju stari papir da se slobodno jave u školu. Oni će papir sami preuzeti i znati ga dobro iskoristiti. Eko škola Rakitovec prikuplja i stare baterije u čemu je na razini Hrvatske osvojila četvrto mjesto.

ZAKONOM ZAŠTITILI HRAST LUŽNJAK

„Iza škole lužnjak, ko spomenik stoji, ljudske ruke, pile, više se ne boji…“

Ovako su osnovnoškolci danas pjevali na svojoj priredbi kako bi javnosti predstavili svoj stoljetni hrast koji je 2001. godine inicijativom škole zaštićen kao spomenik prirode. Impozantan hrast nalazi se u dvorištu škole i jedan je od devet zaštićenih hrastova u cijeloj Hrvatskoj, odnosno jedan od 36 zaštićenih solitarnih stabala u državi.




MALI, A TAKO VELIKI

Područna škola Rakitovec samo je jedna od šest područnih škola Osnovne škole Vukovina. S radom je počela davne 1939. i od tada djeluje bez prekida. Škola je uređena 2009. na 70-obljetnicu postojanja kada su se u njoj okupile sve generacije učenika.

- Škola je mala, imamo svega 50-ak učenika, ali uvijek smo u samom vrhu – pričaju nam ponosni djelatnici škole koja je 2008. godine prijavljena u program Međunarodnih eko škola.

Izvor: Kronike Velike Gorice

Post je objavljen 03.10.2013. u 09:02 sati.