Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogulin

Marketing

Ušutkajte ROG

"Niste preobratili čovjeka ako ste ga ušutkali."
John Morley


Maratonska sjednica Gradskog vijeća završena je debelo iza ponoći sa srijede na četvrtak. Bila je zanimljiva, žustra, dinamična i pokazala je bahatost vladajućih na koju smo na žalost navikli, ali je donesla i jedan novi moment, a to je da ćemo ubuduće biti lišeni mogućnosti da njihovo iživljavanje nad demokracijom i otvoreno izrugivanje sa svima nama direktno slušamo putem Radio Ogulina.

Naime, odlučiše da prijenosa sjednica više neće biti. Valjda su zbrojili 2 i 2 i shvatili da im svako iznošenje bilo kakvih podataka o poslovanju grada i njihovom radu u javnost i bilo kakav javni nastup njihovih vijećnika donosi samo štetu i sramoti ih, pa su odlučili da prijenosa više nema. Isto kao i za izbore, zaključili su da im je najbolje da šute i da se za njih ne čuje.
Oni imaju svoje visoke plaće, svoje dnevnice, svoje nadzorne odbore i povjerenstva za javnu nabavu, nikome ne polažu račune za svoj rad, a svake 4 godine ih narod Ogulina honorira reizborom, pa čemu onda da se blamiraju i da javnost zna što rade i kako raspolažu našim novcem..

Nekada davno u stripu Talični Tom bila je jedna epizoda u kojoj Billy the Kid pljačka kočije. I onda ode obaviti nešto u grad, i ostavi natpis da će se vratiti i da putnici koji naiđu ostave sve svoje dragocjenosti na mjestu gdje on inače pljačka, i svi to naravno naprave.

I onako se ono što narod kaže nije slušalo, a sad ni narod više neće slušati. Imali smo priliku, izabrali smo, i sad rade ono što su i obećali kada su obećali kontinuitet, samo još arogantnije i bezobraznije.

Bilo je na sjednici svega i svačega, ali izdvojio bih samo jedan apsurd u ponašanju lokalne vlasti i vlastodržaca.

Prihvaćeni su izvještaji o poslovanju svih poduzeća u gradskom vlasništvu osim izvještaja Radio Ogulina.

Radio Ogulin je u vlasništvu grada, iako grad već dugo ne uplaćuje ROG-u ni lipe.
Ali i dalje njime upravlja.
ROG dobija nacionalne nagrade za svoj program i neke inovativne emisije. Bez obzira što bi se moglo naći dosta zamjerki na program i koncepciju, u cjelini to je naš radio, i cijenjen je, očito više od struke nego od vlasti.

Prihvaćen je izvještaj o radu poduzetničke zone, u koju je do sada utučeno oko 28 000 000 kn sa očajnim rezultatima, i bez perspektive da se to promijeni.
Naslušali smo se do sada o silnim investitorima i radnim mjestima, pred svake izbore i kad god je vladajućima zatrebalo, tako da je valjda i njima samima postalo glupo stalno ponavljati iste laži i obmane, ali ih ponavljaju.

O zoni smo svi ogulinski blogeri (još čekamo neki za vlast afirmativni blog koji će dati drugačiji pogled na neumoljive brojke i njihovu zastrašujuću nesposobnost) pisali puno puta, nabrajali potencijalne investitore i firme koju su trebale doći, nabrajali one koji su već potpisali ugovore, nabrajali utrošena sredstva i neispunjena obećanja, pa ovaj put idem malo drugačijim pristupom.

Da ne ispadne da samo prigovaram jer je to najlakše, evo jedan ozbiljan i konstruktivan prijedlog gradskoj upravi.

Za troje ljudi zaposlenih u Poduzetničkoj zoni godišnje se za troškove prijevoza izdvaja 40 000 kn.

Obzirom da odnedavno imamo taxi službu u Ogulinu, koja vozi do Josipdola za nekih 15kn, pretpostavljam da bi vožnja do Otoka Oštarijskog bila dvostruko jeftinija.
Zašto grad ne bi sklopio sa njima ugovor po kojima će oni koji dobijaju plaću za dolazak na posao u poduzetničku zonu biti prevoženi taxijem?

Neka je to godšnje nekih 220 radnih dana, i neka cijena vožnje u jednom smjeru bude 10 kn, to je 20 kn dnevno, to je cca 4400kn godišnje. Obzirom da bi se ugovaralo na godišnjoj razini, siguran sam da bi se dobio i neki popust, od barem 10-ak posto, pa bi cijena mogla biti 4000kn.

Što je 10 puta manje no što im se sada isplaćuje za dolazak na posao.

Dakle, oni će imati komfor, mali poduzetnik će imati sitan ali siguran prihod, a grad će uštedjeti za današnju situaciju nemali novac.

Na današnji dan 1522. jedini preostali od 5 brodova iz Magellanove ekspedicije se vratio u Španjolsku, 1566. umro sultan Sulejman Veličanstveni, 1943. rođen Roger Waters, 1998. umro japanski režiser Akiro Kurosawa.

Post je objavljen 06.09.2013. u 07:00 sati.