Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogulin

Marketing

George Carlin: "Prognoza vremena za noćas: mrak."

"Klima je ono što očekujemo. Vrijeme je ono što dobijemo."
Mark Twain

Eto, izbjegli smo još jednu katastrofu. Ponegdje je bilo gadno, i svakako da je bilo nevremena, ali toliko masovne histerije, zapjenjenih medija, apokaliptičnih meteorologa i nepotrebne panike zaista čovjeka plaši.
Ne zbog katastrofičnih, a na kraju se pokazalo netočnih prognoza, već zbog toga što je to tipični obrazac ponašanja i manipulacije i usađivanja straha u ljude za sve prilike i za svaku sitnicu.

Najavljena kataklizma je bila glavna tema svih razgovora, vijesti, statusa na Facebooku, portala, pa evo i ja o njoj pišem.
Manipulacija strahom je rekao bih osnovni vid manipulacije, jer kad ljude uplašite lakše njima upravljate i kontrolirate ih. Od ekonomskih pitanja i budućnosti do vremena, svaki dan na svaki način nas nastoje učiniti bespomoćnim i uplašenim, tako da smo konstantno u stanju iščekivanja katatklizme i kolapsa.

Svako ljeto nam prognoziraju paklene vrućine, pa nam za zimu prognoziraju polarne hladnoće, pa kad padne 30cm snijega sav život stane i svi se iščuđavaju, a o sibirskim temperaturama oko -10 da ne govorim. Tako da su hladnoće i snijeg zimi te vrućine i suše ljeti, praćene ponekad tučom i zahlađenjem postale čudo, nešto čega se trebamo plašiti, zatvarati u kuće, skrivati se od toga.

Još malo pa ćemo kao Amerikanci početi graditi skloništa za takve prilike, jer sve više i više vjerujemo medijima i sve više i više nam oni oblikuju svjetonazor i način života, kako bismo što manje razmišljali i bili što poslušniji i povodljiviji.

Moja dobra prijateljica je završila matematiku na PMF-u i svaki put kad se povede razgovor o prognozi vremena i kad kažem da ne volim prognozere i njihove prognoze, ona ih krene braniti, jer da je to samo statistika koja govori kolika je vjerojatnost da će se nešto dogoditi, bazirana na određenim matematičkim modelima i dostupnim podacima.
Modeli su im očito stari i neispravni, vrijeme se teško prognozira (ili kako bismo rekli, što bi u njihovu slučaju bilo i ispravnije, pogađa), ali ih to ne priječi da zauzimaju sve naslovnice i sve udarne termine sa svojim glupostima, i da nikada, ali baš nikada poslije promašaja ne priznaju svoju grešku.

Čak se i ekipa RTL-a pojavila očekujući kataklizmu u našem gradu.
Ako ju nisu dočekali, mogli su ju jučer namirisati. Pa su mogli o tome napraviti reportažu, bila bi zanimljiva.

Jer za razliku od ove najavljene vremenske koja nas je mimoišla, naša kanalizacija koja se, kako bi se kod nas reklo, opet čula, jest prava katastrofa.

Na današnji dan 1809. Ekvador proglasio nezavisnost od Španjolske, 1842. u Engleskoj zakonom zabranjen rad u rudnicima ženama i djeci mlađoj od 10 godina, 1947. rođen Ian Anderson pjevač i vođa benda Jethro Tull.

Post je objavljen 10.08.2013. u 13:56 sati.