Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/e-opuzen

Marketing

Ponos i predrasude

Kad sam se nedavno u svojem tekstu dotakao naše gradske glazbe i njihove slabe pozicije među korisnicima proračuna, sjećate se spomenuo sam kako će napokon naši glazbari dobit nova odijela kroz nekakvo sponzorstvo. Bio mi je neprihvatljiv sami taj prizvuk «sponzorstvo», ne zato što je netko odlučio pomoć gradskoj glazbi, već stoga što je zadaća Grada da pomogne toj instituciji jer je ona kao što joj i samo ime kaže «gradska»!

Već dugo vremena njezina pozicija je nauštrb nekih drugih korisnika proračuna marginalizirana, ali da je ta ista glazba trebala čekat tolike godine (čitaj: izbore) da bi se «prisvukla» ne mogu «virovat». Povod za ovaj članak je posljednja vijest sa web stranice lokalne organizacije HNS-a, opuzenske narodne stranke, gdje se spomenuti hvale donacijom odijela našim glazbarima. I na to imaju apsolutno pravo! Kao građanin ovaj potez doživljavam pomiješanih emocija; sretan sam što su napokon ti naši glazbari dobili ta odijela jer to apsolutno zaslužuju, dok sam s druge strane potpuno razočaran takvim odnosom gradskih otaca prema «svojoj» glazbi. Vijest je prenio i emetkovic, a Opuzen.hr još uvijek nije :(



Kada kažem svojoj mislim prvenstveno na činjenicu da su velika većina starijih glazbara zapravo simpatizeri HDZ-a ili čak i njihovi članovi. Predsjednik Gradske glazbe u Opuzenu jest Zvonimir Kapović koji je ujedno i na visokoj funkciji u gradskom vijeću odnosno u lokalnom HDZ-u pa je ovom donacijom zapravo i taj odnos Grada prema svojim simpatizerima činjenica podcjenjivajući. Uvjeren sam da je gosp. Kapović tako pri dodjeli odijela u isto vrijeme imao pomiješane emocije kao i ja, građanin Opuzena. Ispunjen s jedne strane ponosom što je zadovoljena potreba glazbe, dok s druge strane donekle razočaran i posramljen, prima ta odijela iz ruku svojih političkih rivala, koji su prepoznali potrebe njega, njegovih kolega i cijele Gradske glazbe Opuzen, dok u isto vrijeme njegovi «hadezejci» na vapaje glazbara odmahuju rukom.



Da se razumijemo, ovu donaciju treba javno pohvaliti, ona nesporno ima i određene političke konotacije, ali je činjenica da su građani Zdravko Čulić, Milojko Glasović i ostali prikupili značajan novac i našim glazbarima priskrbili nove svečane uniforme te im za taj čin treba odati priznanje. Sve ostalo je ovdje nebitno. Ova donacija je došla u zadnji čas, ona je potrebna i dobrodošla te mora svima nama biti na ponos. Žalosti me jedino činjenica da se ova donacija nije kvalitetnije popratila i podržala od strane vladajućih, posebno zato što je HNS nastupio kao grupa građana, a ne kao stranka, dok je u isto vrijeme, barem prema dostupnim fotografijama, dio «vladajućih» glazbara «eskivirao» zajedničku fotografiju, te samim time uspio cijeli ovaj događaj dodatno ispolitizirati zbog vlastitih «predrasuda». Tako na spomenutoj fotografiji pred gradskom vijećnicom, nema većine starijih glazbara, već je tu uglavnom naš «glazbarski» podmladak!

Ponavljam, izvrsna ideja od strane «narančastih», nemojmo tražiti dlaku u jajetu bez obzira na nadolazeće izbore, svaka im čast na trudu i angažmanu jer ova donacija je značajna i vrijedna, pa će se samim time i naša glazba i svi njezini članovi biti vrjedniji i njihovo djelovanje zapaženije. Sinoć smo u procesiji imali priliku i vidit kako im dobro stoje te nove "mundire". Vladajućima tek po(r)uka da svi građani i sve institucije i udruge ovoga grada, našega Opuzena, moraju biti na jednaki način u njihovim očima vrednovani bez obzira na bilo kakve političke predznake, pa ćemo takvim zdravim pristupom svi zajedno učiniti ovo misto poželjnijim i kvalitetnijim za život!

Na kraju, svima Vama, dragi sugrađani želim Sretan Uskrs!


Post je objavljen 30.03.2013. u 07:41 sati.